Tuesday, 18th December 2018
Greek Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Spanish Turkish

Sailing-info.gr

member of
Σφάλμα
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory
  • JFolder::create: Could not create directory

Αμμουλιανή

5f3c8c073cΗ Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή. Πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική. Στα μόλις 4.5 τετραγωνικά του χιλιόμετρα θα βρείτε ότι χρειάζεστε για να περάσετε πραγματικά αξέχαστες διακοπές.

Το νησί αυτό είναι ένας μαγευτικός συνδυασμός χρυσής και ψιλής αμμουδιάς, γαλαζοπράσινης θάλασσας, βλάστησης και γιγαντόσωμων βράχων. Το πλήθος απομονωμένων κόλπων του αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ηρεμία και ξεκούραση. Στις μεγάλες αμμουδιές του, άλλωστε, μπορείτε να δοκιμάσετε και θαλάσσια σπορ.

Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή - Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια).

Λόφοι και μικρές κοιλάδες εναλλάσσονται στην επιφάνεια του νησιού, που είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση.

Ιστορία

Έως το 1925 το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, την βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή - Πασαλιμάνι -Σκουπιά).

Από εκείνη την εποχή έχει διασωθεί ο αρσανάς, ένα αγιορείτικο κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι -εδώ τοποθετούσαν οι μοναχοί το καραβάκι τους όταν είχε κακοκαιρία-, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1865), η λέσχη και το παλιό σχολείο.

Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους. Έχοντας την γνώση της θάλασσας ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσουν στον τομέα αυτό. Ένας μύθος λέει ότι ο Θεός ακούμπησε με το δάχτυλό του το 3ο πόδι και γι’αυτό η περιοχή αυτή είναι τόσο γόνιμη.

367d0420b3661533e0d8

Παραλίες

Λίγες αλλά καταπληκτικές οι παραλίες του νησιού. Η παραλία του Αγίου Γεωργίου, η Μεγάλη Άμμος πολύ όμορφη και αυτή και βέβαια η εκπληκτική παραλία των Αλυκών η οποία είναι οργανωμένη με κάμπινγκ. Άφησα τελευταία την παραλία Καραγάτσια, για μας η πιο όμορφη παραλία του νησιού. Τώρα πλέον έχει ασφαλτωθεί ο δρόμος και γίνεται πραγματικά χαμός. Μην ξεχάσετε επίσης να δείτε στη παραλία τον μεγάλο αριθμό γλάρων που κατακλύζουν τον συγκεκριμένο κολπάκι, μιας και πρόκειται για καταφύγιο τους.

Δραστηριότητες

Πέρα από τις μικρές βόλτες που μπορείτε να κάνετε στο μικρό αυτό νησάκι, αξίζει να επισκεφθείτε την όμορφη Ουρανούπολη (απέναντι από το νησί). Είναι η τελευταία κατοικήσιμη περιοχή, πριν περάσεις στο ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Από εκεί ξεκινούν και τα καραβάκια που σε αφήνουν στο μαγικό εκείνο τόπο. Χρειάζεται βέβαια και ειδική άδεια αλλά και να αφήσετε-όσοι πάτε με αυτές-τις γυναίκες σας και να περάσετε μόνοι σας, αφού απαγορεύεται η είσοδος στο γυναικείο φύλο.

Το φρέσκο ψάρι και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπουν από την Αμμουλιανή. Σε φιλικό περιβάλλον, με τα καλύτερα στάνταρ υγιεινής, τα εστιατόρια του νησιού διακρίνονται για την ποιότητα του φαγητού και την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πελατών.

Ο επισκέπτης μπορεί να πιει τον καφέ του στην παραλία Αλικές ή στην παραλία του Αϊ-Γιώργη αγναντεύοντας από ψηλά τους όμορφους αυτούς κόλπους και να βγει για ποτό το βράδυ σε κάποιο ήσυχο μπαράκι για να απολαύσει τη μουσική των κυμάτων.

7c0ac7c838

Χρήσιμες πληροφορίες

Λιμεναρχείο Τρυπητής: +30 23770 31376

Περιφερειακό Ιατρείο Αμμουλιανής: +30 23770 51333

Φαρμακείο Αμμουλιανής: +30 23770 51400

Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Follow us

  • Facebook Page: 155828301128177
  • Twitter: sailinginfogr
  • External Link: www.sailing-info.gr/index.php?option=com_ninjarsssyndicator&feed_id=1&format=raw

Επικοινωνια

Sailing-info.gr

email: info@sailing-info.gr

Εβρου 77, Αθήνα, Αττική - 115 27

Τηλ.: (0030) 210 7714945

Fax:(0030) 211 7356614

Βρισκεστε εδω: