aktivistesΗ φαλαινοθηρία με σκοπό το εμπόριο απαγορεύτηκε το 1986, όμως η Ιαπωνία χρησιμοποιούσε «παραθυράκι» του νόμου, που της επέτρεπε το κυνήγι για λόγους επιστημονικής έρευνας… με αποτέλεσμα να θανατώνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Sea Sepherd εδώ και χρόνια «κυνηγάει» τα φαλαινοθηρικά της Ιαπωνίας, προκειμένου να εμποδίσει το έργο τους.

 

japan-thumb-large

Η οργάνωση φαίνεται ότι φέτος πέτυχε το σκοπό της, καθώς η Ιαπωνία τερμάτισε πρόωρα την ετήσια εκστρατεία φαλαινοθηρίας της, στην Ανταρκτική, με την αιτιολογία ότι η παρενόχληση από Αμερικανούς ακτιβιστές δεν καθιστά εφικτή την συνέχισή της. Ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας Μιτσιχίκο Κάνο, δήλωσε ότι προκειμένου να είναι ασφαλή τα πληρώματα των φαλαινοθηρικών η Ιαπωνία αποσύρει τα φαλαινοθηρικά της.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης, Πολ Ουάτσον, χαρακτήρισε καλό νέο την διακοπή της φαλαινοθηρικής εκστρατείας, ενώ δήλωσε ότι θα παραμείνουν κοντά στα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά, ωσότου επιστρέψουν στα βόρεια, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα πλησιάσουν ξανά το καταφύγιο των φαλαινών στην Ανταρκτική.

Για να προστατεύσει «τα κέρδη της», η Ιαπωνία κάλεσε τους πρεσβευτές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ολλανδίας να ασκήσουν πίεση στην περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd.

Συγκεκριμένα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Σεΐτζι Μαεχάρα δήλωσε: «είναι λυπηρό το ότι οι κινητοποιήσεις της οργάνωσης Sea Shepherd δεν

εμποδίστηκαν από τις τρεις αυτές χώρες, οι οποίες επιτρέπουν στα πλοία της οργάνωσης να φέρουν τις σημαίες τους και να χρησιμοποιούν τα λιμάνια τους».

sea_sheperdΣημειωτέον, ότι η Ισλανδία και η Νορβηγία έχουν υποβάλλει επισήμως ενστάσεις στην απαγόρευση και εξακολουθούν να κάνουν ανάλογες φαλαινοθηρικές εκστρατείες, με εμπορικούς σκοπούς.

Ποια είναι η οργάνωση Sea Shepherd

Η Sea Shepherd Conservation Society, ιδρύθηκε το 1977 και είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη διατήρηση της άγριας θαλάσσιας ζωής. Βασικός στόχος της είναι να σταματήσει η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η σφαγή της άγριας ζωής στους ωκεανούς του πλανήτη.

Η Sea Shepherd χρησιμοποιεί καινοτόμες τακτικές άμεσης δράσης, για να ερευνήσει,να τεκμηριώσει, και να αναλάβει δράση, όταν αυτό είναι αναγκαίο, για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην ανοικτή θάλασσα.

sea_whales