member of

Απαγορεύθηκε το ψάρεμα στο Νέστο λόγω υπερσυγκέντρωσης καδμίου

C5274938534AB5C7F6D022A91AE77086Ανιχνεύθηκε ποσότητα πενήντα φορές μεγαλύτερη από τα επιτρεπόμενα όρια – Πιθανότατα δεν προέρχεται από δραστηριότητα στο ελληνικό τμήμα του ποταμού

Την απαγόρευση αλιείας στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Νέστου, από την είσοδό του στο νομό Δράμας μέχρι την είσοδό του στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας, ανακοίνωσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς στα νερά του, κοντά στην παραμεθόριο περιοχή, εντοπίστηκε ποσότητα καδμίου πενήντα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις διαπιστώθηκαν ύστερα από δύο δειγματοληψίες, σε σημεία πολύ κοντά στα σύνορα, που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

«Πιθανολογούμε ότι δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, ούτε καν κτηνοτροφική μονάδα» εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος, περιβαλλοντολόγος Ευάγγελος Μαλκάκης.

Όπως διευκρίνισε, το κάδμιο μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, όπως βιομηχανικές μονάδες, μεταλλουργεία ή ορυχεία, ενώ νέες δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και τη Δευτέρα για να ελεγχθούν εκ νέου τα επίπεδα.