member of

Βασικοί κανόνες αγώνων ιστιοπλοΐας

kanonesΟι Κανόνες Αγώνων Ιστιοπλοΐας περιλαμβάνουν δύο κύρια τμήματα. Το πρώτο περιέχει κανόνες που αφορούν όλους τους αγωνιζόμενους. Το δεύτερο τμήμα, περιέχει τα παραρτήματα που δίνουν λεπτομέρειες επί των κανόνων, κανόνες που εφαρμόζονται σε εξειδικευμένους αγώνες, ή κανόνες που αφορούν ένα μικρό μόνο αριθμό αγωνιζομένων ή αξιωματούχων αγώνων.

 

Οι κανόνες αγώνων αναθεωρούνται και δημοσιεύονται κάθε τέσσερα χρόνια από την ISAF, την διεθνή Αρχή του αθλήματος. Αυτή η έκδοση ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2009 μέχρι και το τέλος του 2012. Δεν προβλέπονται αλλαγές προ του 2013, αλλά οποιεσδήποτε αλλαγές, που θα χαρακτηριστούν ως επείγουσες, πριν από αυτή την ημερομηνία, θα ανακοινώνονται μέσω των εθνικών αρχών και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ISAF.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

dppi sof2010laserΟι αγωνιζόμενοι στο άθλημα της ιστιοπλοΐας διέπονται από ένα σύνολο κανόνων, τους οποίους αναμένεται να ακολουθούν και να επιβάλουν. Θεμελιώδης αρχή του αθλητικού πνεύματος είναι ότι όταν οι αγωνιζόμενοι παραβιάσουν ένα κανόνα θα εκτελέσουν χωρίς καθυστέρηση μία ποινή, που μπορεί να είναι και παραίτηση από τον αγώνα.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παροχή βοήθειας σε όσους κινδυνεύουν.

Ένα σκάφος ή αγωνιζόμενος πρέπει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια σε οποιοδήποτε πλοίο ή άτομο κινδυνεύει.

Σωστικός εξοπλισμός και Προσωπικά Σωσίβια

Ένα σκάφος πρέπει να φέρει επαρκή σωστικά μέσα για όλα τα άτομα που επιβαίνουν, περιλαμβανομένου και ενός έτοιμου για άμεση χρήση, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη από τους κανόνες της κλάσης του. Κάθε αγωνιζόμενος είναι προσωπικά υπεύθυνος για να φορά ένα προσωπικό σωσίβιο επαρκές για τiς συνθήκες.

2. ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ

ευ αγωνιζεσθαιΈνα σκάφος και ο ιδιοκτήτης του πρέπει να αγωνίζονται συμμορφούμενοι με τις αναγνωρισμένες αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και του αθλητικού πνεύματος. Ένα σκάφος δύναται να τιμωρηθεί σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα μόνο εφόσον είναι σαφώς αποδεδειγμένο ότι οι αρχές αυτές έχουν παραβιαστεί. Μία ακύρωση σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα πρέπει να μην εξαιρείται από την βαθμολογία ενός σκάφους στην σειρά ιστιοδρομιών.

3. ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ

Με τη συμμετοχή του σε ένα αγώνα που διεξάγεται σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, κάθε αγωνιζόμενος και ιδιοκτήτης σκάφους συμφωνεί ότι :

(α) Θα διέπεται από τους κανόνες.

(β) Θα αποδέχεται τις ποινές που επιβάλλονται και κάθε άλλη ενέργεια που λαμβάνεται σύμφωνα με τους κανόνες, που υπόκεινται στις διαδικασίες έφεσης και αναθεώρησης που προβλέπονται σ’ αυτούς, ως την τελική διευθέτηση για κάθε θέμα που προκύπτει από τους κανόνες και

(γ) όσον αφορά τέτοια απόφαση να μη καταφεύγει σε κανένα άλλο δικαστήριο ή ένδικο μέσο.

4. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΓΩΝΑ

Η ευθύνη για την απόφαση ενός σκάφους να συμμετάσχει σε ένα αγώνα ή να συνεχίσει να αγωνίζεται είναι αποκλειστικά δική του.

5 ΑΝΤΙ-ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Ένας αγωνιζόμενος πρέπει να συμμορφώνεται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντί-Ντόπινγκ τους κανόνες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντί-Ντόπινγκ και τον Κανονισμό 21 της ISAF, Κώδικας Αντί-Ντόπινγκ. Μία φημολογούμενη η πραγματική παραβίαση αυτού του κανόνα πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τον Κανονισμό 21.

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και μια σειρά βασικών κανόνων που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων ιστιοπλοΐας, τις διαδικασίες, τις ποινές, τη διαφήμιση καθώς και μια σειρά κανόνων οι οποίοι ισχύουν κατά περίπτωση και ανάλογα με το είδος και τη μορφή των αθλητικών διοργανώσεων.