member of

 

sunsetΜια ματιά είναι η Ελλάδα, μια ματιά στο άπειρο της ομορφιάς και της μαγείας. Εμείς βέβαια, κοιτάξαμε λίγο παραπάνω και ανακαλύψαμε έναν ακόμη ξεχωριστό προορισμό, χαμένο από τα ενοχλητικά βλέμματα της άκρατης τουριστικής ανάπτυξης.

Επιμένουμε εναλλακτικά λοιπόν και σας παρουσιάζουμε τη Δονούσα. Κάποιοι από εσάς την έχετε ακούσει, ίσως και μερικοί να την έχετε επισκεφθεί. Τι πραγματικά ξέρετε για αυτήν;

Ανοίγοντας τον χάρτη, συναντάμε τη Δονούσα στις νοτιανατολικές Κυκλάδες, μόλις 10 μίλια βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. Η έκταση του νησιού είναι 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η διάμετρός του σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα.

Μέχρι εδώ ωραία. Από πού προέρχεται όμως το περίεργο όνομα του νησιού αυτού; Η ελληνική μυθολογία κάνει και εδώ την εμφάνιση της, ως αδιαφιλονίκητη νόνα του ελλαδικού χώρου. Συγκεκριμένα, το νησί πήρε το όνομά του από τον θεό Διόνυσο, ο οποίος έζησε σ’ αυτό το νησί. Ο Θησέας και η Αριάδνη σταμάτησαν στη Δονούσα, η οποία τότε ονομαζόταν Δία, όταν επέστρεφαν από την Κρήτη. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε τρελά. Γι’ αυτό η θεά Αθηνά διέταξε τον ήρωα Θησέα να υπακούσει στον Διόνυσο και να αφήσει την Αριάδνη στο νησί. Έτσι η μοίρα της Αριάδνης ήταν να γίνει η αχώριστη σύζυγος του Διονύσου.

Κάνουμε μια πάσα από τη μυθολογία στην ιστορία της Δονούσας. Λόγω της θέσης της, υπήρξε κατά καιρούς αναπόφευκτος σταθμός σε ποικίλα θαλάσσια περάσματα. Ο Βιργίλιος την αναφέρει στην πορεία του Αινεία από την Τροία στην Ιταλία, ενώ ταξιδιώτες του 18ου και 19ου αι., πλέοντας από τη Νάξο στην Πάτμο ή αντίστροφα, περνούσαν από αυτήν. Αυτός ο βράχος είχε περισσότερους από έναν πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.

Στον 1ο αιώνα π.Χ. ο Αντώνιος παραχώρησε το νησί στους Ρόδιους, ενώ στους αυτοκρατορικούς χρόνους υπήρξε τόπος εξορίας. Θα καταστεί γνωστή στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι κάτοικοί της έμαθαν την έξωση του Βασιλιά Όθωνα 14 χρόνια αργότερα, όταν επισκέφτηκε το νησί ο Γεώργιος ο Α΄.

Αργότερα έγινε γνωστή και στην Ιστορία του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου λόγω της «ανθράκευσης» δηλαδή του εφοδιασμού με κάρβουνο του Γερμανικού καταδρομικού Γκαίμπεν αποκρυπτόμενο πίσω από το ακρωτήριο Άσπρο, διαφεύγοντας έτσι των Αγγλικών και Γαλλικών πολεμικών πλοίων.

Donousa (1)Ας γυρίσουμε όμως στο σήμερα για να δικαιολογήσουμε το τίτλο μας, ως οπαδοί του νησιού αυτού. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να περπατήσουμε στα δρομάκια του, να μιλήσουμε στους ανθρώπους του, να κολυμπήσουμε στα νερά του και γενικά να επιτρέψουμε στο Θεό Διόνυσο να μας μαγέψει με τη φιλοξενία του. Τι λέτε; Ξεκινάμε;

donousa1 494x320Αν και ο πληθυσμός της Δονούσας συγκεντρώνεται κυρίως στη χώρα, το Σταυρό, που βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού, υπάρχουν άλλοι 3 οικισμοί, η Μεσαριά, το Μερσήνι και η Καλοταρίτισσα όπου τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρουν από τα ταβερνάκια τους γευστικούς μεζέδες και πανοραμική θέα στα γειτονικά νησιά.

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι η Φωκοσπηλιά που βρίσκεται στο Κάβο του Μοσχονά. Η ονομασία της προέρχεται από τις φώκιες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Στη Σπηλιά του Τοίχου βορειοδυτικά του νησιού μπορείτε να δείτε σταλακτίτες και ευρήματα των οικισμών από την Γεωμετρική περίοδο και αποτελεί έναν αξιόλογο χώρο για τους επισκέπτες της Δονούσας.

Η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, της Παναγιάς και του Αγίου Ιωάννη είναι από τις πιο όμορφες εκκλησίες των Κυκλάδων.

Γενικά, μην χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε όλο το νησί. Είναι αρκετό μικρό οπότε δεν θα σας πάρει και πολύ καιρό. Όπως αναφέρει και ένα παλιό καλοκαιρινό τραγούδι: «Μια κουκίδα στον χάρτη χαμένη».

p6220168donousaΠροσοχή, ακολουθεί καλοκαιρινό μήνυμα: Η Δονούσα φημίζεται για τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες της με κρυστάλλινα νερά που σας προκαλούν να τα εξερευνήσετε. Εκτός από την κεντρική παραλία του νησιού και τις παραλίες της Καλοταρίτισσας όπου μπορείτε να πάτε μέσω του οδικού δικτύου, τόσο ο Κέδρος όσο και το Λιβάδι αλλά και το Βαθύ Λιμενάρι είναι προσβάσιμα από υπέροχα μονοπάτια.

Πολλά είναι τα γλέντια που στήνονται απρογραμμάτιστα από τους πρόσχαρους και φιλόξενους ντόπιους και αν παρευρεθείτε στη Δονούσα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει ο πολιούχος του νησιού θα απολαύσετε φαγητό και ποτό και θα χορέψετε μέχρι το πρωί στα πανηγύρια που διοργανώνονται αυτές τις μέρες.

Στο χέρι σας είναι να περάσετε αξέχαστες διακοπές. Εκμεταλλευτείτε το!

Χρήσιμες Πληροφορίες

Λιμεναρχείο Νάξου : 22850 22300

Αεροδρόμιο Νάξου : 22850 23969

Λιμεναρχείο Αμοργού : 22850 71259

Κοινότητα Δονούσας : 22850 51600

Αγροτικό ιατρείο Δονούσας : 22850 51506

donousa F21070