member of

Εκδήλωση για Εκπαίδευση και Νεολαία από τον Ν. Χρυσόγελο

Να επενδύσουμε στους νέους! Ούτε ένα ευρώ να μην κοπεί από τα προγράμματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ…

Εκδήλωση ευρωπαϊκών οργανώσεων νέων φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος την προηγούμενη Τρίτη 13 Νοέμβρη, στα πλαίσια διημερίδας για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης «Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και η πρωτοβουλία “Οδυσσέας”», η οποία συνδιοργανώθηκε επίσης από τον κ. Χρυσόγελος και τους Ρούι Ταβάρες και Ραουλ Ρομέρα, Πράσινους Ευρωβουλευτές από Πορτογαλία και Ισπανία στις 13-14/11/2012. Στην εκδήλωση για την ευρωπαϊκή νεολαία συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων και ευρωπαϊκά δίκτυα φοιτητών. Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών στις 22 Νοέμβρη, όπου θα συζητηθεί η πρόταση συγκεκριμένων Κρατών Μελών της ΕΕ να μειωθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Νεολαίας, υποδαυλίζοντας με αυτό το τρόπο την αρκετά φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο.

Οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των φοιτητών που συμμετείχαν στην ακρόαση, υποστηρίζουν πλήρως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ για τη περίοδο των 7 ετών (αύξηση περίπου 70%). Πιστεύουν ότι αυτό είναι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των νέων, όπως συμφωνήθηκε στη στρατηγική ΕΕ 2020 από τους αρχηγούς των Κρατών Μελών. Εξάλλου η πρόταση της Κομισιόν διαμορφώθηκε μετά από διάλογο με τις οργανώσεις νεολαίας και τα φοιτητικά δίκτυα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Φόρουμ Φοιτητών AEGEE-Europe, Luis Alvarado Martinez, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φοιτητικών δικτύων όπως το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus, η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών, η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών Αδελφοσύνη 2020, η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων και πολλοί άλλοι. Τα δίκτυα αυτά εκπροσωπούν περισσότερους από 11.000.000 νέους. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε ο Jordi Curell, ένας από τους βασικούς συντελεστές διαμόρφωσης της φιλόδοξης πρότασης της ΕΕ.

Η παρέμβαση του Έλληνα Πράσινου Ευρωβουλευτή

«Την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και στη συνεργασία μεταξύ τους. Οι νέοι μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για να προχωρήσει η ένωση της Ευρώπης αλλά και για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία, να κερδίσει ξανά η Ευρώπη τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών. Οι νέοι δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στην παρέμβασή του κατά την δημόσια ακρόαση με θέμα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα εκπαίδευσης και νεολαίας για το διάστημα 2014-2020.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε επιπρόσθετα: «Την περίοδο της πολύπλευρης κρίσης που διανύουμε είναι απαράδεκτο να ακούγονται φωνές που ζητάνε τη μείωση του προϋπολογισμού για τα προγράμματα Εκπαίδευσης,

Κινητικότητας νέων, Κατάρτισης και Νεολαίας, για να στηριχθούν επενδύσεις σε βαριές υποδομές που εκφράζουν το χρεοκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση. Τώρα όσο ποτέ είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στο κοινωνικό κεφάλαιο και το μέλλον της Ευρώπης, στους νέους, γιατί αυτοί είναι που θα βγάλουν την Ευρώπη από τη κρίση αλλά πρέπει πρώτα να αναθερμάνουμε την πίστη τους σε αυτήν. Οι οργανώσεις των φοιτητών και νέων σε όλη την Ευρώπη πρέπει να πιέσουν τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών που φέρνουν εμπόδια στην αύξηση της χρηματοδότησης για τη Νεολαία και την Εκπαίδευση γιατί αλλιώς θα στείλουμε το λάθος μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν στηρίζει το μέλλον της και τα παιδιά της».

Ο Ν. Χρυσόγελος, μάλιστα, δυο μέρες αργότερα παραβρέθηκε και στο συνέδριο των Γερμανών Πράσινων στο Ανόβερο, όπου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση για την ελληνική κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου. Το συνέδριο των Γερμανών Πράσινων παρακολούθησε εκ μέρους των Ελλήνων νέων Πράσινων η Μαρία Πετεινάκη, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (F.Y.E.G.)., ενώ ο Ευρωβουλευτής είχε ακόμα συνάντηση με τον τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ, συμπρόεδρο των Γερμανών Πράσινων, καθώς και με στελέχη των πράσινων από διάφορα κρατίδια, όπως είχε και την ευκαιρία να συζητήσει για τις λανθασμένες πολιτικές αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης που προωθούνται από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγ. Μέρκελ με την εκ των δυο συν-επικεφαλής της εκστρατείας των Γερμανών Πράσινων για τις ομοσπονδιακές εκλογές Κατρίν Γκέρινγκ, όπως είχε κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο προηγούμενα και με τον έτερο συν-επικεφαλής ‘Εκαρντ Γιούργκεν Τρίτιν, σε σχέση με την παρουσίαση των προτάσεων των Γερμανών Πράσινων για την Ευρώπη.

Δηλώσεις εκπροσώπων ευρωπαίων φοιτητών και νεολαίων

Σε ό,τι αφορά στα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν στην ίδια την εκδήλωση του Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες:

Ο Emanuel Alfranseder, πρόεδρος του Δικτύου Φοιτητών Erasmus δήλωσε ότι κάθε ευρώ που δαπανάτε στο πρόγραμμα Erasmus, δαπανάτε σωστά καθώς είναι χρήματα που πάνε στη σωστή κατεύθυνση και θα μας αποδώσουν τα δεκαπλάσια σε μερικά χρόνια από τώρα.

Ο Peter Matjašič, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας δήλωσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή επένδυση στη νεολαία στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και τα Κράτη Μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν αυτή τη χρηματοδότηση για το μέλλον της εκπαίδευσης και της νεολαίας της ΕΕ, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι Ευρωπαίοι σήμερα και αύριο θα έχουν εξασφαλισμένες τις ίδιες πιθανότητες για ένα καλύτερο μέλλον όπως η γενιά των γονιών τους.

Η Karina Ufert, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών δήλωσε ότι είναι καιρός να υποστηρίξουμε τις πολιτικές δεσμεύσεις για μια Ευρώπη βασισμένη στη γνώση, με τις απαραίτητες επενδύσεις. Ας τολμήσουμε μια ανακατεύθυνση του προϋπολογισμού για να εξοπλίσουμε τη κοινωνία με καλύτερη και περισσότερη μόρφωση για να ανταπεξέλθει πιο ουσιαστικά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης.

Η Kathrin Renner, Αντιπρόεδρος του Φόρουμ Φοιτητών AEGEE-Europe δήλωσε ότι η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να μην έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα αλλά αποδίδει πολλαπλάσια στο μέλλον. Προγράμματα όπως το Erasmus συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας και ιθαγένειας. Οι πολιτικοί πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη τόλμη και να επενδύσουν στο μέλλον των χωρών τους και του κοινού οικοδομήματος της ΕΕ.

Συνέδριο για τη νεολαία και την απασχόληση στην Ελλάδα αρχές του 2013

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων και φοιτητών αποδέχτηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο για τις πολιτικές για τη νεολαία στην Ελλάδα που προετοιμάζει ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς για τις αρχές 2013 αλλά και στην ημερίδα με θέμα «νεολαία κι απασχόληση» που θα συνδιοργανώσει στο Ευρωκοινοβούλιο από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές.

Είχε προηγηθεί επίσης διημερίδα για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης που είχε συνδιοργανώσει επίσης ο Νίκος Χρυσόγελος με τους Ρούι Ταβάρες και Ραούλ Ρομέρα, Πράσινους Ευρωβουλευτές από Πορτογαλλία και Ισπανία.

Συμπεράσματα της διημερίδας

Συγκλονιστικές και οι διαπιστώσεις που προέκυψαν συνολικά από τις εργασίες της διημερίδας «Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και η πρωτοβουλία “Οδυσσέας”». Ως πρωτοβουλία “Οδυσσέας” αναφέρεται η ιδέα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανθρώπων και φορέων από τις χώρες του Νότου με το χαρακτηριστικό όνομα «Οδυσσέας», σε αντιδιαστολή του προσβλητικού χαρακτηρισμού PIIGS που έχει επικρατήσει από την αρχή της κρίσης. Το δίκτυο «Οδυσσέας» θα διερευνήσει πολιτικές προτάσεις από την Περιφέρεια προς το Κέντρο, για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Ειδικότερα στα συμπεράσματα της διημερίδας συγκαταλέγονται:

-Στην Ισπανία, πάνω από 500.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους τα 3 τελευταία χρόνια, οι άνεργοι έφτασαν τα 6.000.000, ενώ το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε στη χώρα αυτή (από 40% έφτασε στο 80%) παρά τα μέτρα ή κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθηκαν.

  • Στην Ελλάδα, η ανεργία ξεπερνάει το 25% – στο 55% μεταξύ των νέων – ενώ το δημόσιο χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 200% παρά το κούρεμα (PSI+). Πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση πλέον στον εμβολιασμό, ενώ οι άνεργοι πρέπει να πληρώσουν και την επίσκεψη στο γιατρό ή για τα φάρμακά τους στην Ελλάδα γιατί είναι ανασφάλιστοι, την ίδια στιγμή που καταρρέει το σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
  • Στην Πορτογαλία, ένας στους 6 έχασε τη δουλειά του και πολλές επιχειρήσεις πτώχευσαν. Ήδη πριν την κρίση το 22% του πληθυσμού αποκλείονταν από την κοινωνική στήριξη ενώ σήμερα 10.000 παιδιά έχουν πρόβλημα σίτισης.
  • Οι περιοριστικές πολιτικές και η λιτότητα οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους, σε όλες τις χώρες όπου εφαρμόζονται αλλά θα δημιουργήσουν προβλήματα και στις χώρες που μέχρι πρόσφατα είχαν πλεονάσματα (Γερμανία, Ολλανδία κα). Λανθασμένες κυβερνητικές πρακτικές και διαρθρωτικά προβλήματα κάθε χώρας επιδεινώνουν ίσως την κρίση αλλά δεν ευθύνονται αποκλειστικά για την έκρηξη του χρέους που παρατηρείται μετά την εφαρμογή των περιοριστικών πολιτικών.
  • Το 20% των προβλημάτων οφείλεται στην κρίση, το 80% οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές λιτότητας που παντού οδηγούν σε ύφεση, μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους,αντί να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά.
  • Η εξάρτηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου από τις εισαγωγές πετρελαίου, η κατασκευαστική φούσκα αλλά και η διάσωση των τραπεζών με δημόσιους πόρους παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις χώρες για την ένταση της κρίσης.

Η κρίση και οι επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό νότο

Η πρώτη ήμερα της διημερίδας επικεντρώθηκε «στα χρόνια της κρίσης και τις περιπτώσεις της κρίσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, με εισηγήσεις από τους Σ. Ρομπόλη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Joaquin Nieto, Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Ισπανίας, Ronnan O’ Brian ανεξάρτητου οικονομικού ερευνητή από την Ιρλανδία, Eugenia Pires, Οικονομολόγου του Πανεπιστημίου SOAS Λονδίνου από την Πορτογαλία, Pasqualina Napoletano, πρώην ευρωβουλευτή, Sinistra Ecologia Libertà από την Ιταλία. Η δεύτερη μέρα της διημερίδας επικεντρώθησε τόσο σε ανάλυση των επιπτώσεων της κρίσης στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα όσο και σε προτάσεις διεξόδου. Ως ομιλητές συμμετείχαν οι Νικήτας Κανάκης, Διευθυντής της οργάνωσης “Έλληνες Γιατροί του Κόσμου”, ο Pedro Bacelar de Vasconcelos, Πανεπιστήμιο Minho, Πορτογαλία, πρώην κυβερνήτης, ειδικός σε θέματα δικαιωμάτων, ο Σταύρος Μαυρογέννης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο του Διεθνούς Δικαίου με έμφαση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος και το Δίκαιο της Ανάπτυξης, η Ελένη Τάκου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Joana Gomes Cardoso, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστείας Πορτογαλίας και ο Giovanni Melogli, από την Διεθνή Συμμαχία Δημοσιογράφων (International Alliance of Journalists), Ιταλία.

Οι πολιτικές στον πανεπιστημιακό χώρο οδηγούν σε απορρύθμιση

Ο εκ των εισηγητών Σταύρος Μαυρογένης, διεθνολόγος υπ. Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε ότι οι πολιτικές στον χώρο του Πανεπιστημίου οδηγούν σε απορρύθμιση του ακαδημαϊκού χώρου. Επισήμανε ότι η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική και οδηγεί σε θεσμική αποσάρθρωση και κοινωνική αποσύνθεση. Χρειάζεται, τόνισε, αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Κατέληξε λέγοντας ότι η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη που βασίζεται σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και στηρίζει την βιωσιμότητα, για να μην πέσει το περιβάλλον θύμα της κρίσης.