member of

Η Ελλάδα αλλάζει τον… άνεμο

IMG 0339Η Σοφία Μπεκατώρου και ο Κώστας Τριγκώνης επέστρεψαν στην ολυμπιακή ιστιοπλοΐα και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια καινούργια κατηγορία.

Τα γαλάζια πανιά έφερναν πάντα τον άνεμο της αισιοδοξίας τώρα φέρνουν και τον άνεμο της αλλαγής. Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αγωνιστούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ποια είναι η διαφορά; Τις δυνάμεις τους ενώνουν και στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα εν μέσω κρίσης ο Κώστας Τριγκώνης και η Σοφία Μπεκατώρου!

Τόσα χρόνια συμμετείχαν στις ίδιες αποστολές, στις ίδιες διοργανώσεις, αγωνίζονταν ακόμα και στην ίδια κατηγορία, τα 470 ποτέ μαζί. Να όμως που το ντεμπούτο ενός νέου τύπου σκαφών στο ολυμπιακό πρόγραμμα, του Nacra 17, ενός σκάφους καταμαράν με πλήρωμα δύο ατόμων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, δίνει την ευκαιρία για μια μοναδική συνεργασία στα χρονικά του ελληνικού αθλητισμού.

Σε μια δύσκολη εποχή για τον αθλητισμό, μέρες που αναζητούνται λύσεις και μέσα για να συνεχίσουν να αγωνίζονται οι Έλληνες αθλητές σε μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι δύο Ολυμπιονίκες καταθέτουν τη δική τους πρόταση και εξηγούν τι είναι ακριβώς αυτή η προσπάθεια που έχουν ονομάσει “Άνεμος Ελλάδας. Ρίο 2016”.

Πριν από έξι χρόνια συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τελευταία φορά. Τέσσερα χρόνια μετά το χρυσό στα 470 η κ.Μπεκατώρου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα Yngling, έκανε οικογένεια με τον επίσης Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο, Ανδρέα Κοσματόπουλο . Στο Πεκίνο (σ.σ. η ιστιοπλοΐα διεξήχθη στο Τσινγκντάο) ο κ.Τριγκώνης αγωνίστηκε στα Tornado. Μολονότι οι δύο κατηγορίες αφαιρέθηκαν από το ολυμπιακό πρόγραμμα ο κ.Τριγκώνης παρέμεινε πιστός στην ίδια κατηγορία και κάθε χρόνο κατακτάει ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους με τον Ντάνη Πασχαλίδη. Η ολυμπιακή καριέρα των Μπεκατώρου και Τριγκώνη είχε ολοκληρωθεί και ως δύο άνθρωποι με βαθιά αγάπη προς την ιστιοπλοΐα βγήκαν στην… ανοιχτή θάλασσα, συμμετέχοντας σε μεγάλες προσπάθειες με τελικό προορισμό το America’s Cup.

“Όταν ψηφίστηκε και μπήκε το Nacra στο ολυμπιακό πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2012, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν η Σοφία”, εξηγεί ο κ.Τριγκώνης, ωστόσο καθυστέρησε να… ανοίξει την κουβέντα.

“Με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και των δυο μας, θα ήταν μεγάλη απόφαση να ξαναμπούμε σε αυτό το παιχνίδι. Γνωρίζω τη Σοφία πολλά χρόνια, είναι καλή αθλήτρια, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για αυτή την προσπάθεια. Το κράτησα μέσα μου”.

Η κ.Μπεκατώρου παραδέχεται πως “δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να επιστρέψω. Ασχολούμουν με την προπονητική και ολοκλήρωνα το πτυχίο μου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με μια εργασία για θέμα τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ολυμπιακές επιδόσεις των αθλητών”.

Η ιδέα… έπεσε στο τραπέζι σε διακοπές των δύο οικογενειών στη Βασιλική της Λευκάδας. Ο κ.Τριγκώνης θυμάται “της είπα ένα μεσημέρι να βγούμε μια βολτίτσα στη θάλασσα. Κάναμε και μια δεύτερη δοκιμή με το Tornado. Η Σοφία προσαρμόστηκε στα δεδομένα, το περίμενα. Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου μιλήσαμε ξανά. Με ρώτησε «τι θα κάνουμε; Θα τρέξουμε; Το αποφασίσαμε. Και ξεκινήσαμε να στήνουμε την προσπάθεια”.

bbbbbbbb

Δεν είναι δύο φίλοι που μπήκαν μαζί στην ίδια βάρκα, αφού “με τον Κώστα έχουμε καλή χημεία και παλιότερα στα 470 μπαίναμε μαζί στο σκάφος σε προπονήσεις απέναντι σε ξένες ομάδες. Γνωρίζουμε καλά ο καθένας τις δυνατότητες του άλλου. Είμαι σίγουρη πως θα τα πάμε καλά”.

Έχουμε τους ιστιοπλόους, αλλά χρειάζεται και το καταμαράν για να έρθει η ολυμπιακή πρόκριση. Το οποίο βρίσκεται ήδη εδώ. Πώς; “Από την ώρα που το αποφασίσαμε, σε 15 μέρες το είχαμε αγοράσει. Από τα μέσα Νοεμβρίου είναι εδώ. Κόστισε 30.000 ευρώ η αγορά του”, εξηγεί ο κ.Τριγκώνης.

Πέρα από την επένδυση για την οποία δαπανήθηκαν κόποι ζωής και καριέρας ο 44χρονος ιστοπλόος αναφέρεται και “στο ρίσκο της αποτυχίας από δύο φτασμένους αθλητές. Οφείλουμε να έχουμε στην πίσω πλευρά του μυαλού μας και το άσχημο σενάριο”.

Το σημάδι των τεσσάρων

Δεν είναι μόνοι τους επάνω στο καταμαράν. Τόσο ο Ανδρέας Κοσματόπουλος, όσο και ο Ντάνης Πασχαλίδης από τη θέση του προπονητή συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Μια συλλογική προσπάθεια. “Να αξιοποιήσουμε όλη την εμπειρία, όλη τη γνώση μας. Θέλουμε να προκριθούμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με τη δύναμη της τετράδας”, λέει χαρακτηριστικά ο κ.Τριγκώνης.

Ο πρώτος μεγάλος στόχος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Dacra 17 στο Σανταντέρ τον Σεπτέμβριο. Τα πρώτα δέκα πληρώματα εξασφαλίζουν την απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το ελληνικό δίδυμο έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στους διεθνείς αγώνες στη Μαγιόρκα και στο Ιέρ. Έχουν κατακτήσει μετάλλια στο παρελθόν στους συγκεκριμένους αγώνες. Η κοινότητα της ιστιοπλοΐας δεν θα μπορούσε να μην παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την προσπάθεια τους. Έχουν ήδη κλείσει και τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούλιο.

Ωστόσο ο στόχος είναι το παγκόσμιο “να έρθει εκεί η πρόκριση για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον προγραμματισμό μας για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Στο οικονομικό και στο αγωνιστικό κομμάτι, δεν είμαστε δύο νέοι ιστιοπλόοι πλέον, έχουμε επαγγελματικές υποχρεώσεις, έχουμε οικογένειες και βέβαια υπηρετούμε στα σώματα ασφαλείας (σ.σ. βάσει των αγωνιστικών διακρίσεων τους)”, εξηγεί η κ. Μπεκατώρου.

Η… δύναμη των τεσσάρων τροφοδοτείται από την εθελοντική εργασία και άλλων ανθρώπων. “Είναι μια πρόκληση να ξεκινήσεις, να οργανώσεις, να φτιάξεις κάτι από την αρχή. Ήμασταν μόνοι μας και στο δρόμο συναντήσαμε κι άλλους ανθρώπους που προσφέρουν αφιλοκερδώς τη βοήθεια τους. Έχουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια μας. Έχουν διάθεση, μας δίνουν κίνητρο Θέλουμε να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι κοντά μας”.

Πόσα όμορφα πράγματα έχουν ξεκινήσει από μια εθελοντική κίνηση;  Από μια ιδιωτική πρωτοβουλία; Το μήνυμα του κ.Τριγκώνη είναι να “διατηρήσουμε τη φλόγα ζωντανή. Να μπορέσουμε με τις κατάλληλες συνθήκες να την αναζωπυρώσουμε. Να τη μεταλαμπαδέσουμε στα παιδιά μας”.

Αρωγοί στην προσπάθεια των δύο Ολυμπιονικών είναι το σωματείο Καλλιπάτειρα και η πρέσβειρα του Ευ Αγωνίζεσθαι, κ.Κατερίνα Παναγοπούλου, το Ίδρυμα Λεβέντη, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μαρτίνος και  τα γυμναστήρια Holmes Place οι συνεργάτες των οποίων στηρίζουν επιστημονικά τους δύο αθλητές.

Η θάλασσα βρίσκεται στο ελληνικό DΝΑ, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοση, ενώ έχει συντηρήσει και τις ελληνικές οικογένειες στο πέρασμα των αιώνων. Δεν υπάρχει λόγος να μην είναι και η ιστιοπλοΐα στο DNA του Έλληνα. Η κ. Μπεκατώρου το εξηγεί καλύτερα “δύο απλοί, δύο ξενυχτισμένοι γονείς σαν και εμάς να δείξουμε στα νέα παιδιά πως σε αυτές τις μέρες που ζούμε, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι, να πιστέψουν σε αυτό που πραγματικά αγαπούν.  Να έχουν αυτοπεποίθηση, να πιστεύουν στην ιδέα, στη δύναμη των Έλληνων. Να βοηθήσουμε και στην ιστιοπλοΐα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα προς την ιστιοπλοΐα. Μέσω της τηλεόρασης να μπει στα ελληνικά σπίτια, να μπορεί να παρακολουθήσει ο Έλληνας τηλεθεατής τους Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Είκοσι σκάφη θα παραταχθούν στη γραμμή εκκίνησης της Μαρίνα ντα Γκλόρια στον κόλπο Γκουαναμπάρα τον Αύγουστο του 2016. Μακάρι ο “Άνεμος Ελλάδας” να είναι ένα από αυτά. Και τα ελληνικά μετάλλια στην ιστιοπλοΐα να γίνουν οκτώ.

πηγή: www.sport24.gr