member of

Η θάλασσα απειλεί να πνίξει την… Ευρώπη

global sea level riseΑντιμέτωπες με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ακόμη και κατά 1 μέτρο θα βρεθούν πολλές πόλεις στην Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, συνυπολογίζοντας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με έρευνα που εστιάζει στις μεγαλύτερες αβεβαιότητες αναφορικά με την αλλαγή του κλίματος.

Ο συνδυασμός τήξης των πάγων, αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς, ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων παραγόντων θα φέρει ορισμένες τοποθεσίες, όπως το Sheerness στις εκβολές του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο, αντιμέτωπες με αύξηση της στάθμης των υδάτων σχεδόν κατά 1 μέτρο μέχρι το 2100 -επίπεδο ικανό να σπάσει τα υφιστάμενα προστατευτικά αντιπλημμυρικά εμπόδια-, αν και ο κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλός και οι όποιες αυξήσεις στη στάθμη των υδάτων δεν θα είναι συνεχόμενες.

Το επίνειο της Δανίας, Esbjerg, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 1,15 μέτρο, με βάση την τετραετή έρευνα μελετητών από 24 κορυφαία ιδρύματα της Ε.Ε., που ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την Ice2Sea.

Η έρευνα έγινε για να καλυφθούν τα κενά που είχαν μείνει από την τελευταία μεγάλη έκθεση του διακρατικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το σώμα του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε για την εκπόνηση τακτικών εκτιμήσεων ως προς την κλιματική αλλαγή. Στην έκθεση του 2007 εντοπίζονται αρκετά ελλιπή σημεία, όπου οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να προβλέψουν πόσο θα επηρεάσει η τήξη των πάγων τη στάθμη της θάλασσας, καθώς σπάνε τα παγόβουνα και σταδιακά λιώνουν στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες είναι σχετικά βέβαιοι για το πώς η αύξηση της θερμοκρασίας στους ωκεανούς και το λιώσιμο των πάγων οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα τη στάθμη της θάλασσας, αλλά δεν είναι εξίσου βέβαιοι για τον αντίκτυπο από το λιώσιμο των μεγάλων παγόβουνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Η έκθεση της Ice2Sea παρουσιάστηκε στο IPCC ως βάση για την επόμενη μεγάλη ανάλυση του ΟΗΕ αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο. Δείχνει ότι η απώλεια αυτών των παγόβουνων θα μπορούσε να συνεισφέρει 3,5 εκ. – 36,8 εκ. στη μέση παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100. Υπάρχει επίσης μία μικρή πιθανότητα η αύξηση αυτή να αγγίξει τα 84 εκ. μέχρι τα τέλη του αιώνα. Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητα μόλις 5%.

Αν και ακόμη δεν είναι σαφές πώς η έκθεση της Ice2Sea θα επηρεάσει τις προβλέψεις του ΟΗΕ, εικάζεται ότι η εκτίμηση για την αύξηση της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων μπορεί να αναβαθμιστεί κατά 10 με 69 εκ., σύμφωνα με τους ερευνητές της.

Η έρευνά της χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις γα την Ευρώπη. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα διαφέρει ανά τον κόσμο, ακόμη και κατά δεκάδες εκατοστά. Η συνολική άνοδός της στην ευρωπαϊκή ακτογραμμή υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 10% – 20% χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αν και σε συγκεκριμένα σημεία θα είναι πολύ υψηλότερη.

Τα αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία του Λονδίνου επί παραδείγματι, εκτιμάται ότι θα παραβιαστούν μία φορά μέσα στα επόμενα 1.000 χρόνια. Αλλά με την πρόβλεψη για άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο, «αυτή η πιθανότητα αναθεωρείται από μία στα χίλια χρόνια σε μία στα 10 χρόνια» εξηγεί ο συντονιστής του προγράμματος καθηγητής David Voughan και συμπληρώνει: «Προφανώς η πιθανότητα μία φορά τα χίλια χρόνια για τους περισσότερους που ζουν στο Λονδίνο είναι αποδεκτή. Μία φορά τα εκατό χρόνια ίσως να μην είναι αποδεκτό. Σίγουρα, μία φορά τα δέκα χρόνια δεν είναι».

Αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο είναι σχεδόν πενταπλάσια από την αύξηση των 18 εκατοστών που παρατηρήθηκε όλο τον 20ό αιώνα, εξηγεί ένας ακόμη ακαδημαϊκός, που συμμετείχε στην έρευνα, ο καθηγητής Jonathan Bamber, του πανεπιστημίου του Bristol.

ΠΗΓΗ: www.FT.com