member of

Η Ινδή ακαδημαϊκός Γ.Τ. Σπίβακ στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Πουλαντζάς

Στις 20 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στο Ινστιτούτου GOETHE

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου GOETHE, Ομήρου 14-16 στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, διοργανώνει την έκτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά με ομιλήτρια τη διακεκριμένη ακαδημαϊκό Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Η αρπαγή της Ευρώπης από τον ταύρο των αγορών», ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάφραση

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση για το βιογραφικό της υψηλού κύρους καλεσμένης ακαδημαϊκού, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ερευνήτριες στον χώρο των μετααποικιακών σπουδών και της φεμινιστικής θεωρίας γεννημένη στην Καλκούτα της Ινδίας το 1947. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτας, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ, απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη συγκριτική λογοτεχνία. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και από το 2007 είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αναφορικά στο συγγραφικό της έργο, αυτό είναι πολυσχιδές και εκτείνεται στα πεδία της φιλοσοφίας, των μετααποικιακών σπουδών και της λογοτεχνίας ενώ βραβεύτηκε στο σύνολό του με το Βραβείο Κιότο το 2012. Παράλληλα με το συγγραφικό και ακαδημαϊκό της έργο, η Σπίβακ έχει αναπτύξει πλούσια δράση στο κίνημα για την αγροτική εκπαίδευση ιδρύοντας σχολεία και παρέχοντας συνεχή εκπαίδευση σε μαθητές και καθηγητές στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης.