member of

Η Κέιτ, ο φτωχός, ο τροχός και ο επικίνδυνα εκτροχιασμένος σύγχρονος Τύπος‏

Ο διεθνής τύπος έδειξε για άλλη μια φορά ένα από τα αρκετά κακά του πρόσωπα στην περίπτωση της συζύγου του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον. Φυσικά, όχι ένα από τα χειρότερά του, καθώς αυτό το κρατά για την καθημερινή διαχείριση των ασθενών μακροοικονομικών πλήθους κρατών και των βαρών που πρέπει να σηκώσουν οι λαοί τους, όπως και για άλλες παρόμοιες αντίστοιχης σημασίας υποθέσεις.

Θα πει κάνεις, αξίζουν τόσες αράδες για την υπεράσπιση της νεότευκτης πριγκίπισσας; Μα, δεν είναι εκεί το θέμα. Αντιστρόφως το ζήτημα που τίθεται είναι πως αν τα ΜΜΕ μπορούν να φέρονται τόσο άκομψα και εν τέλει κατάφορα άδικα σε ένα σημαίνων μέλος μιας εκ των ισχυρότερων οικογενειών του κόσμου, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τη συμπεριφορά τους σε ανά τον κόσμο καθημερινούς πολίτες που δε διαθέτουν καμία άλλη δύναμη, πέραν της δουλειάς τους και της γενικότερης παρουσίας της στο τοπικό κοινωνικό τους σύνολο.

Κάθε άνθρωπος, όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν βρίσκεται στην κοινωνική πυραμίδα έχει – ή τουλάχιστον πρέπει έχει – απόλυτο δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικότητάς του. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πρόκειται για το κόστος της δημοσιότητας και της δύναμης που κατέχουν ορισμένα διάσημα και γενικώς υψηλά κοινωνικά ιστάμενα πρόσωπα, σε αντίθεση με τη ζωή του αδύναμου ανθρώπου, που η άνευ λόγου και αντικειμενικά κατανοητής με όρους κερδοσκοπίας και συμφέροντος αιτία αποκάλυψης λεπτομερειών – στην προκειμένη περίπτωση γυμνών φωτογραφιών – της προσωπικής του ζωής, δε συγκινεί μεγάλες μάζες συνανθρώπων του.

Μια τέτοια αντίληψη, όμως, είναι ακριβώς αυτή που μέσω της εκτόνωσης του πλήθους διατηρεί τα περισσότερα άτομα εντός του κοινωνικού τους συνόλου αλλά και ευρύτερα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι στην κατηγορία του πληθυσμού και όχι του αληθινού, του αποκαλούμενου αλλιώς, ενεργού πολίτη. Η λογική του «άρτου και θεαμάτων» των σύγχρονων ΜΜΕ πλήττει, δηλαδή, τόσο τον εκάστοτε ισχυρό που παραβιάζουν την ιδιωτικότητά του ως μη όφειλαν όσο – κι ίσως ακόμα περισσότερο – και την κουλτούρα των πολλών, με ολέθριες δυστυχώς συνέπειες!

Οπότε, μη σας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση που, όπως γραφόταν σε πρόσφατη σπαρταριστή ατάκα στο twitter, έχει για δύο δεκαετίες το λιγότερο «κολλήσει ο τροχός» εκεί που… ζορίζεται ο «φτωχός»…