kids1

Τα παιδιά αναμφισβήτητα λατρεύουν την θάλασσα και τα παιχνίδια σε αυτήν. Το καλοκαίρι αδημονούν να ξεκινήσουν οι διακοπές τους και να περνάνε ατέλειωτες ώρες μέσα στο υγρό στοιχείο, με τους φίλους και την οικογένεια τους. Μία ευχάριστη δραστηριότητα, που θα τα διασκεδάσει,αλλά ταυτόχρονα θα τα κάνει να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση με την φύση είναι η κατάδυση!

Η κατάδυση είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ψυχαγωγίας, από τα συνηθισμένα σπορ, που ενδεχομένως να έχουν ασχοληθεί τα παιδιά σας το καλοκαίρι. Μάλιστα είναι σίγουρο, ότι εάν το παιδί σας ασχοληθεί με την κατάδυση, θα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο του βυθού, και δεν θα θέλει να βγει με τίποτα από τη θάλασσα! Παράλληλα, πρέπει να kids2τονίσουμε, ότι είναι ένας καλός τρόπος άσκησης, ενώ επηρεάζει θετικά την διαμόρφωση χαρακτήρα του παιδιού, καθώς χρειάζεται πειθαρχία και αίσθημα ευθύνης στις καταδύσεις.

Για να ασχοληθεί όμως το παιδί σας με αυτή την δραστηριότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ετών και να το συνοδεύετε εσείς. Αυτοί είναι και οι κανόνες της PADI (Professional Association of Diving Instructors), γιατί ο παράγοντας της ηλικίας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, επειδή τα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους, αλλά αντιθέτως ο ενθουσιασμός τους για το καινούριο, τα παροτρύνει να επιδεικνύουν τις ικανότητες τους ή ακόμη και να γίνονται ανταγωνιστικά, χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Γι’ αυτό και υπάρχει το όριο ηλικίας, που και πάλι βέβαια είναι σχετικό το πότε ένα παιδί έχει ωριμάσει αρκετά.

kids3Τα παιδιά που είναι πάνω από τα 12 μπορούν να κάνουν μαθήματα κατάδυσης χωρίς τους γονείς τους, αλλά επιβάλλεται η συγκατάθεση τους, ενώ παιδιά άνω των 15 ετών, αφού έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία τα μαθήματα κατάδυσης, μπορούν να προβούν στη πιστοποίηση Padi Open Water Diver.

 

Η εκπαίδευση

Ουσιαστικά η εκπαίδευση ενός παιδιού ξεκινάει σε πισίνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, έχουν εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, Kids4και έτσι είναι πιο εύκολη η ενασχόληση με το σπορ.

Οι εκπαιδευτές είναι έμπειροι και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των παιδιών. Με υπομονή και επιμονή καταφέρνουν να τους μυήσουν στην κατάδυση, μέσα από το παιχνίδι…

Να πούμε ότι αναφορικά με τη φυσική κατάσταση ενός παιδιού, ισχύει για την κατάδυση, ότι και για τους μεγάλους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, πριν ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με τις καταδύσει, να περάσει από εξετάσεις κέντρου που ειδικεύεται στην Καταδυτική Ιατρική.

Αναφορικά με την εκπαιδευτική ύλη, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι η ίδια με αυτή των ενηλίκων, απλά μαθαίνεται με διαφορετικό τρόπο στα παιδιά, για να γίνει κατανοητή από αυτά πλήρως. Εξάλλου, δεν θα ήταν εφικτό να προβεί ένα παιδί σε κατάδυση, χωρίς να γνωρίζει kids5βασικές έννοιες. Μέσα από αυτή την διαδικασία μάλιστα θα νιώσει και πιο ώριμος, καθώς ο εκπαιδευτής θα φροντίζει να τον επιβραβεύει κάθε φορά που θα μαθαίνει κάτι και θα το εφαρμόζει άψογα στην πράξη.

Στόχος κάθε εκπαιδευτή είναι μετά το τέλος των μαθημάτων, το παιδί να έχει μάθει να: καταδύεται με ασφάλεια, να καταδύεται με άνεση, να ξέρει τα όρια του και τέλος να έχει πειθαρχία και αυτοέλεγχο.

Σχετικά με τον εξοπλισμό των παιδιών πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή. Όπως είναι λογικό, το σώμα των kids6παιδιών στις κρίσιμες ηλικίες αυτές είναι υπό ανάπτυξη. Πολλά από τα συστήματα των παιδιών, όπως το μυϊκό, το αναπνευστικό, το νευρικό και το ερειστικό είναι σε φάση που σχηματίζονται ακόμη. Επειδή, όλα αυτά τα συστήματα πριν και μετά την κατάδυση μπορούν να επηρεαστούν, πρέπει ο εκπαιδευτής να προσέξει πάρα πολύ, ώστε να μην γίνουν υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε κακώσεις, που θα αποτελέσουν μελλοντικά προβλήματα για την υγεία και την φυσική κατάσταση ενός παιδιού.

Γι’ αυτό λοιπόν, ο εξοπλισμός πρέπει να είναι στα μέτρα κάθε μικρού μαθητή και να προσαρμόζεται απόλυτα στο σωματότυπο του. Πιο ειδικά, να αναφέρουμε ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή στο βάρος και στον όγκο του εξοπλισμού (φιάλες), στο μέγεθος (για παράδειγμα οι ρυθμιστές πλευστότητας πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο σώμα), καθώς και στα χρώματα που θα επιλεχθούν, γιατί τα φωτεινά χρώματα δημιουργούν στα παιδιά μια ευχάριστη αίσθηση, σε αντίθεση με τα σκούρα.Όταν τελειώσει η εκπαίδευση στη πισίνα και το παιδί έχει πλήρως εξοικειωθεί με τον kids7εξοπλισμό του και την κατάδυση… θα αρχίσει η περιπέτεια στη θάλασσα και στον φανταστικό βυθό της!

 

Συμπερασματικά λοιπόν, δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν την μαγεία της κατάδυσης, γιατί το ιδιαίτερο αυτό σπορ, δεν είναι μόνο προνόμιο των μεγάλων…

kids8