member of

Καταγγελία φοιτητών ΠαΜακ

Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για 2η φορά στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Μ.Ε.Τ. ) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.). Η άρνηση από την πλευρά της πρυτανείας στο νόμιμο δικαίωμα του νεοϊδρυθέντος συλλόγου φοιτητών του Μ.Ε.Τ. να εκπροσωπηθεί στη γενική συνέλευση, η σκόπιμη και διαρκής αναβολή σύγκλησης της και η άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του διδακτικού προσωπικού να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο πρόβλημα ,έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία –εδώ και ενάμιση μήνα- του τμήματος και στον κίνδυνο διάλυσης του.

Στο ΠΑ.ΜΑΚ παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο να λειτουργεί ένας ενιαίος σύλλογος φοιτητών και για τα 10 τμήματα του. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πάγια τακτική της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΑΠ να μη συγκαλεί γενικές συνελεύσεις, δημιουργεί δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι συλλογικές διαδικασίες και να μην επιλύονται τα προβλήματα του κάθε τμήματος. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν την πλειοψηφία των φοιτητών του Μ.Ε.Τ. να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός συλλόγου μη κομματικοποιημένου, με σαφή προτεραιότητα τις ανάγκες του τμήματος. Με απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος φοιτητών του Μ.Ε.Τ. κατοχυρώθηκε νομικά στις 20/4/2011 (Αριθμός μητρώου 9054/20/4/2011 ).

Λειτουργώντας καθαρά αντιδημοκρατικά, η πρυτανεία του πανεπιστήμιου αρνείται ν’ αναγνωρίσει το δικαίωμα του συλλόγου να συμμετέχει στις διαδικασίες της γενικής συνέλευσης. Η παραίτηση του προέδρου του τμήματος εξαιτίας χρόνιων διαμαχών μεταξύ των διδασκόντων και συνεχών προσφυγών στη δικαιοσύνη- και όχι εξαιτίας της ύπαρξης του συλλόγου όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί στους φοιτητές- οδήγησε στη σημερινή έκρυθμη κατάσταση. Η μη ύπαρξη προέδρου καθιστά αδύνατη τη σύγκληση γενικής συνέλευσης διδασκόντων, της μόνης αρμόδιας και

λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως : την επιτακτική ανάγκη άμεσης πρόσληψης μελών ΔΕΠ, την έναρξη δηλώσεων μαθημάτων και το γενικότερο προγραμματισμό του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Την παρούσα χρονική στιγμή το Μ.Ε.Τ. είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα, που δε μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία δήλωσης μαθημάτων. Ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μισά του εξαμήνου, οι περισσότεροι φοιτητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Όταν η κοινή λογική επιτάσσει ότι ο πολιτισμός προϋποθέτει ισχυρή και σταθερή χρηματοδότηση, η δραματική μείωση των πιστώσεων για πρόσληψη καθηγητών που έχει ήδη αποφασιστεί οδηγεί στην υποβάθμιση όχι μόνο του εκπαιδευτικού- μορφωτικού αλλά και του γενικότερου πολιτιστικού επιπέδου .

Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί παρατηρητές. Απαιτούμε από την πρυτανεία και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας την αναγνώριση του συλλόγου του Μ.Ε.Τ. και το σεβασμό στις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να μη χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Σύλλογος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Δημοσίευση mail που λάβαμε μέσω του Neolaia Επικοινωνία