member of

Με ιδιωτική ασφάλεια (!) ΑΕΙ και ΤΕΙ…

 

Τι πράγμα; Αυτό θα αναρωτιέστε όλοι! Για ακούστε λοιπόν τις μεγάλες αλλαγές που προανήγγειλε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Κατ’ αρχάς ύστερα από τα γεγονότα της Νομικής, το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βάλει τέλος στο καθεστώς γενικής ανομίας. Πιο συγκεκριμένα η υπουργός τονίζει  ότι με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, η διαχείριση του ασύλου περνάει από τους πρυτάνεις στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί εκτός Πανεπιστημίου. Έτσι το Συμβούλιο αυτό θα αποφασίζει αν θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία και ειδικά σε περιπτώσεις που τελούνται αυτόφωρα αδικήματα.

Σημαντικό μέτρο που εξαγγέλλει η υπουργός είναι ότι οι σχολές θα αποκτήσουν ιδιωτική αστυνομία ή Security. Συνεπώς όσοι μπαίνουν στα Πανεπιστημιακά κτίρια θα ελέγχονται αυστηρά, ώστε να μπει τέλος στη σημερινή κατάσταση.

Θα καταργηθεί το Πανεπιστημιακό άσυλο;

Στην ερώτηση αυτή η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως, «Το άσυλο «σκοτώνουν» αυτοί που δήθεν θέλουν να το προστατέψουν» και κάνει λόγο για καθηγητές που προπηλακίζονται και χώρους Πανεπιστημίων, που έχουν παταληφθεί από άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Επίσης, στόχος του υπουργείου είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προσώπων στους χώρους του Πανεπιστημίου αλλά και να προστατευθεί η δημόσια περιουσία. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν η υπουργός είπε:

«Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ δεν αρκεί να είναι αυτοδιοίκητο, πρέπει να γίνει και διοικήσιμο. Αυτό θα γίνει όπως γίνεται σε όλες τις δηµοκρατικές χώρες µε σπουδαία πανεπιστήµια όπου κανείς δεν διανοείται να εκχωρήσει την εύρυθµη λειτουργία τους στην Εισαγγελία και τις Αστυνοµικές Αρχές».

Τέλος, σχετικά με την κατάληψη στη Νομική από μετανάστες, η υπουργός αναφέρει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και κάθε μετανάστης να κριθεί ξεχωριστά για το αν θα πάρει άσυλο ή θα απελαθεί.

Δηλαδή αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι το εξής. Θα πηγαίνω στο ΤΕΙ και θα μπαίνω ύστερα από έλεγχο; Λες και πάω στο γήπεδο; Και θα περπατάω στον κεντρικό διάδρομο και αριστερά – δεξιά θα υπάρχουν αστυνομικοί και σεκιουριτάδες; To μπαλαούρο το έχετε ακουστά;;;