member of

Νέα κυβερνητική στη ναυτική εκπαίδευση

 

Eπικριτική η αξιωματική αντιπολίτευση

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι κοινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη ναυτική εκπαίδευση, στο κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Οι δύο υπουργοί εξήγγειλαν τη δημιουργία γραφείου σταδιοδρομίας στο υπουργείο Ναυτιλίας, εκσυχρονισμό των κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, με απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και με χρηματοδότηση από την Ένωση των Ελλήνων Εφοπλιστών και τον αμερικανικό νηογνώμονα, προσλήψεις ωρομίσθιων καθηγητών, αλλά και προώθηση της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση στα ανακοινωθέντα εκ της κυβερνήσεως από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Δια μέσου του Βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων, Θοδωρή Δρίτσα, στηλιτεύτηκε η κυβερνητική πολιτική, καθώς ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι πρόκειται, για μία παράθεση ασύνδετων μεταξύ τους εξαγγελιών, από τις οποίες «άλλες αφορούν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεσμικές ρυθμίσεις, άλλες εξαρτώνται από προϋποθέσεις που δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένες και άλλες, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την ανάθεση σε ιδιώτες, σημαντικών τομέων ελέγχου της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης».

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της νέας κυβερνητικής πολιτικής για τη ναυτική εκπαίδευση, οι ιδιωτικές σχολές θα λειτουργούν υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα προσόντα των αποφοίτων θα πιστοποιούνται με βάση ενιαίο σύστημα πιστοποίηση. Οι σπουδαστές των Ακαδημιών θα εφοδιαστούν με πάσο, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά σε περιοχές, στις οποίες λειτουργούν ΤΕΙ και ΑΕΙ, θα μπορούν να κάνουν χρήση και των κουπονιών σίτισης όπως όλοι οι φοιτητές, μετά τη διακοπή σίτισης που είχε επιβληθεί το 2011, λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης του κεφαλαίου ναυτικής εκπαίδευσης.

Ακόμα, θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας Γραφείο Σταδιοδρομίας που θα απευθύνονται οι δόκιμοι των ΑΕΝ, ενώ με την υποστήριξη πληροφοριακού συστήματος και δικτυακού τόπου, θα διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια της κίνησης των σπουδαστών.

Οι δηλώσεις Κ. Μουσουρούλη:

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, είπε ότι στο υπουργείο έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που εκτός από την παρακολούθηση των μέτρων για την εκπαίδευση θα παρουσιάσει αναλυτικό πρόγραμμα μελλοντικών ενεργειών σε τέσσερις μήνες.

Πρόσθεσε ότι ύστερα από στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συμφωνήθηκε να επενδυθούν επιπλέον πόροι ύψους 35 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης έως το 2015 και αφορούν την κάλυψη του κόστους των ωρομίσθιων καθηγητών, καθώς και 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους της επιδότησης του Α΄εκπαιδευτικού ταξιδιού των αποφοίτων εμπορικού ναυτικού. Συνολικά, πάντως, έως το 2015, για τη ναυτική εκπαίδευση θα διατεθούν 94 εκατ. ευρώ.

Τέλος τόνισε πως: «Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις υποδομές ναυτικής εκπαίδευσης με το ποσό των 5 εκ.ευρώ. Τώρα, στο ανωτέρω πλαίσιο που περιέγραψα ο ελάχιστος προϋπολογισμός των επενδύσεων που προγραμματίζουμε εκτός από τις μη κοστολογημένες, αυτές που έχουν ήδη κοστολογηθεί, ανέρχονται στο ποσό των 60 εκ.ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό αθροίσουμε και τις δράσεις που είναι ήδη ενταγμένες και υλοποιούνται, το πακέτο για τη ναυτική εκπαίδευση έχει ως αφετηρία τα 94 εκ.ευρώ και αυτό μέχρι το 2015».

Δηλώσεις Κ. Αρβανιτόπουλου:

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε, από την πλευρά του ότι: «Το Υπουργείο Παιδείας εμπλέκεται με ένα επικουρικό τρόπο, αλλά για εμένα προσωπικά-τόσο ως Υπουργό Παιδείας όσο και ως βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων,- η ενίσχυση της Nαυτικής Eκπαίδευσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα… Μέσα σε αυτό το συνολικό σχέδιο εμπλεκόμαστε κι εμείς. Να πω ότι είχαμε μια καλή συνεργασία με τον Υφυπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, όταν εγώ ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και είχαμε αρχίσει κάποιες δράσεις».

Ο υπουργός Παιδείας έκλεισε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι μια σειρά δράσεων για τις οποίες εξασφαλίσαμε τα κονδύλια, αλλά αυτό θα έχει και συνέχεια με κάποιες σκέψεις τις οποίες έχουμε, και τις οποίες σε μεταγενέστερο χρόνο θα σας καταστήσουμε κοινωνούς».

Δήλωση Θ. Δρίτσα:

«Οι σημερινές ανακοινώσεις των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη και Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, κάθε άλλο παρά συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, πολύ περισσότερο για τη δημόσια δωρεάν ναυτική εκπαίδευση. Πρόκειται, για μία παράθεση ασύνδετων μεταξύ τους εξαγγελιών, από τις οποίες άλλες αφορούν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας θεσμικές ρυθμίσεις, άλλες εξαρτώνται από προϋποθέσεις που δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένες και άλλες, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την ανάθεση σε ιδιώτες, σημαντικών τομέων ελέγχου της ναυτικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Οι σπουδαστές των ναυτικών σχολών και οι εργαζόμενοι στη θάλασσα, δεν μπορούν να εφησυχάζουν από τέτοιες εξαγγελίες. Αντίθετα, πρέπει να ανησυχούν, αφού θα κληθούν να πληρώσουν αδρά τις «παροχές» των ιδιωτών, σε μια εποχή που τα ασθενέστερα στρώματα πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν περιλαμβάνονται μέτρα που να δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις στον τρόπο που θα καλυφθούν τα τεράστια κενά χρηματοδότησης του χώρου, αφού όσα εξαγγέλθηκαν είναι λίγα και επισφαλή, μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Επίσης, για το δραματικό πρόβλημα εξεύρεσης πλοίου για την πραγματοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ταξιδιών, δεν ανακοινώθηκε καμία ουσιαστική λύση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), να παραμένουν στην αβεβαιότητα.

Η Ναυτική Εκπαίδευση, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Απαιτεί λύσεις που έρχονται σε ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές μείωσης των δημοσίων δαπανών, που δεν επιτρέπουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΑΕΝ και στο ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού), καθώς και την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή. Όσο για τα προγράμματα της ναυτικής εκπαίδευσης, το πάγιο αίτημα για μία ναυτική χώρα σαν την Ελλάδα, δεν είναι η διασφάλιση των ελάχιστων προτύπων, αλλά ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, που αντιστοιχεί στην παράδοση της ελληνικής ναυτοσύνης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. θα παρακολουθήσει συστηματικά την υλοποίηση αυτών που ανακοινώθηκαν και αναλυτικά και εξειδικευμένα, θα τοποθετηθεί σε κάθε μία από τις Υπουργικές εξαγγελίες».