member of

Οδηγός Πρωτοετών | Τα είδη των καθηγητών

Ήταν να μην το πάρουμε απόφαση. Με τις βάσεις να ανακοινώνονται στο επόμενο δεκαήμερο, αποφασίσαμε να καταγράψουμε τις φοιτητικές μας εμπειρίες, σε έναν οδηγό πρωτοετών για να σας προετοιμάσουμε ψυχολογικά για το τι θα αντιμετωπίσετε με την είσοδό σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ξεκινάμε με τα είδη των καθηγητών που κατά γενική ομολογία θα συναντήσετε κατά τη φοιτητική σας θητεία.

Η αυθεντία

Ο καθηγητής αυθεντία, είναι αυτός που σε κάνει να αναρωτιέσαι «γιατί;». Πέρασε τα χρόνια του στα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχει δουλέψει για τις top επιχειρήσεις/οργανισμούς, γνωρίζει το αντικείμενό του καλύτερα από τον καθένα και όμως προτίμησε να γυρίσει πίσω προσπαθώντας να βοηθήσει με τις γνώσεις του. Οι μέθοδοι διδασκαλίας του είναι «διαφορετικού ρυθμού», πιο δύσκολοι από το συνηθισμένο, ωστόσο κανείς δεν έχει πρόβλημα να εκτελεί το πρόγραμμά του. Είναι η αυθεντία, είναι ακριβοδίκαιος στις εξετάσεις και ξέρεις πως ο μοναδικός τρόπος να περάσεις, είναι να γνωρίζεις πραγματικά το αντικείμενο που διδάσκεσαι. Ρούφα σα σφουγγάρι τη γνώση που σου προσφέρει και δεν θα χάσεις. Το πιο πιθανό, είναι να ερωτευτείς το μάθημά του…

Ο «χαμένος χρόνος»

Ο καθηγητής «χαμένος χρόνος», είναι αυτός που σε κάνει να εύχεσαι «ε ρε και να υπήρχε αξιολόγηση». Άσχετα με το αν γνωρίζει ή όχι το αντικείμενο που διδάσκει, ο τύπος δεν έχει καμία απολύτως όρεξη να βοηθήσει. Οι παρακολουθήσεις στο μάθημά του, είναι απλά υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου που πρέπει να τηρήσεις. Δεν θα σε βοηθήσει όταν δεν καταλαβαίνεις, δεν θα ασχοληθεί αν έχεις κάποιο πρόβλημα, δεν θα εφαρμόσει εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας (βλ. πρόοδοι, εργασίες κτλ κτλ) και το χειρότερο απ’ όλα; Στο τέλος, θα σε εξετάσει σε κάτι που δεν έχει διδάξει ποτέ μέσα στη τάξη. Πώς τον αντιμετωπίζουμε; Μαθαίνεις από τα προηγούμενα έτη από που βάζει ύλη (βιβλίο ή ηλεκτρονικές σημειώσεις), ρίχνεις μια ματιά και πας να δώσεις. Εξάλλου υπάρχει μεγάλη περίπτωση, να χρησιμοποιεί… ανεμιστήρα για να διορθώσει. (Μέθοδος ανεμιστήρα = Βάζω όλα τα γραπτά στο γραφείο, ανάβω τον ανεμιστήρα. Ότι πέσει στο πάτωμα ανάποδα περνάει….)

Το δέκα το καλό.

Ο καθηγητής «το δέκα το καλό», πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι το πρώτο όνομα καθηγητή που θα μάθεις στη σχολή. Ο λόγος; Στις εξετάσεις περνάς με συνοπτικές διαδικασίες (και βαθμό), από τα μαθήματά του. Το χειρότερο μάλιστα (για τον ίδιο), είναι πως αν μπεις να παρακολουθήσεις, θα συνειδητοποιήσεις πως είναι πολύ καλός στο αντικείμενό του, απλώς για τους δικούς του λόγους, δεν τον ενδιαφέρει να περάσει μόνο αυτούς που ξέρουν. Απλά τους περνάει όλους και έχει ήσυχο το κεφάλι του…

Αυτοί που ξέρουν (;), αλλά δεν μπορούν…

Είναι οι καθηγητές που δεν ορκίζεσαι ότι ξέρουν άψογα το αντικείμενο και αυτό διότι δεν μπορούν να στο μεταδώσουν. Κατά την παράδοση (ειδικά σε σχολές με 200+ άτομα/έτος), γίνεται ένας μικρός χαμός από κάτω, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την αδυναμία του διδάσκοντα να σε μορφώσει. Το τι θα κάνεις στις εξετάσεις, αφορά καθαρά το τι σημειώσεις κατάφερες να αποκτήσεις πριν αρχίσεις τα διαβάσματα. Στις εξετάσεις δεν θα σε εξετάσει σε ακραία θέματα, απλώς ελοχεύει ο κίνδυνος, να μην μπόρεσες να αντιληφθείς τι είναι sos και τι όχι…

Ο… σταρ (όπου σταρ = οποιαδήποτε βρισιά θέλετε)

Ο κομπλεξικός της παρέας. Κατά πάσα βεβαιότητα, μιλάμε για έναν τύπο forever alone, που γυρνάει σπίτι και τον περιμένουν οι γάτες και τα βιβλία του. Διδάσκει άπειρα (μη μετρήσιμα) χρόνια το ίδιο μάθημα και θα ακούσεις το όνομά του από όλους τους τελειόφοιτους και τότε θα σνομπάρεις. Θα πεις «αποκλείεται μωρέ να κόβει τους πάντες χωρίς λόγο. Αν είσαι καλός φοιτητής θα τα καταφέρεις». Κι όμως. Θα περάσουν τα εξάμηνα, θα γυρίσει ο τροχός και θα γίνεις εσύ αυτός που προσεύχεσαι να του… θυμηθεί να μην σε κόψει. Δεν καταλαβαίνεις το γιατί. Το μάθημά του μερικές φορές είναι σημαντικό, τις περισσότερες όμως όχι και απλά ο… σταρ, θα στυλωθεί όλο καμάρι και θα αναφωνήσει «Για να περάσεις το δικό μου μάθημα, πρέπει να ξέρεις! Αλλιώς θα κάνεις ολυμπιάδες (4 χρόνια plus) να το περάσεις…». Πρόκειται λοιπόν για τύπο, που κάνει μέτρια παράδοση, σε ένα μέτριας σημασίας μάθημα, του οποίου έχει φτάσει τον δείκτη δυσκολίας στο Θεό και στην ανακοίνωση του βαθμού σου, είτε ακούσεις 6 είτε 2 να μην απορήσεις.

Επίλογος

Γενικότερα πάντως, θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για εσάς το επίπεδο των καθηγητών, σε όλες τις σχολές. Το γενικότερο επίπεδο είναι άνω του αναμενόμενου και κυρίως για τους νέους καθηγητές. Σίγουρα υπάρχουν και οι διαταραγμένοι στούρνοι, ωστόσο άτομα σαν τις «αυθεντίες» (που είπαμε στην αρχή), θα σας δώσουν εφόδια όχι μόνο για το αντικείμενο που σπουδάζετε, αλλά και για τη ζωή σας.

Καλή τύχη και να προσπαθείτε να αποφεύγετε τις κόντρες.!