member of

ΟΕΝΕΦ | Πρόγραμμα ανταλλαγής Νέων

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας δράσεων που αναδεικνύουν τον τόπο μας και τον ανθρώπινο πλούτο, διοργανώνει πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο «Beyond the Youth- Κάτι περισσότερο από τους Νέους», που συγχρηματοδοτείται από την Δράση 1.1 του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Από την Τρίτη 30 Οκτωβρίου έως και τις 6 Νοεμβρίου 2012, 35 Νέοι συμπολίτες μας από την Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία και Βουλγαρία θα φιλοξενηθούν στην ακριτική μας πόλη.

Η βασική ιδέα και έννοια του προγράμματος είναι να συγκεντρώσει νέους από χώρες της Ευρώπης, να εργαστούν μαζί και να διερευνήσουν την έννοια της νεανικής συμμετοχής σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι φιλοξενούμενοί μας θα λάβουν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων. Την Τετάρτη 31/10 αφού προηγηθεί η μεταξύ τους γνωριμία, θα επισκεφτούν τη Λέσχη Πολιτισμού – Φωτογραφική Ομάδα Ροές και θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν μια φωτογραφική μηχανή, από απλά καθημερινά υλικά. Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, όπου τους δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούν με τους φοιτητές, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις, καθώς και να παρακολουθήσουν το εργαστήριο στη Σχολή Καλών Τεχνών. Την Παρασκευή 2/10 θα προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε το χάσμα γενεών με την επίσκεψη των νέων φίλων μας στο γηροκομείο προσφέροντας συμβολικά τρόφιμα. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και οι αρχηγοί των ομάδων από κάθε χώρα θα δώσουν ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ Φλώρινας. Το βράδυ τη Παρασκευής προβλέπεται να είναι ξεχωριστό, καθώς θα ζήσουμε μια Βραδιά Διαπολιτισμική. Η κάθε χώρα με μοναδικό τρόπο, προσφέροντας εδέσματα και ποτά από τον τόπο τους θα παρουσιάσουν τη χώρα τους. Το Σάββατο 3/11 και ώρα 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης θα πραγματοποιηθεί σε γιορτινό κλίμα παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ομάδων εργασίας με θέματα τον ρατσισμό, την ανεργία και το χάσμα γενεών. Οι φιλοξενούμενοι μας τις προηγούμενες μέρες, θα έχουν συζητήσει, αναλύσει, προβληματιστεί στα παραπάνω κοινά προβλήματα όλων των χωρών και στη συνέχεια θα σκεφτούν με ποιον τρόπο θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους στο κοινό της Φλώρινας. Θα είναι μία γιορτή σε κλίμα συνεργασίας και φιλίας και καλό είναι να δώσουν το παρόν και άλλοι συμπολίτες μας. Την Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το υπέροχο τοπίο των Πρεσπών, διότι θα επισκεφτούν τον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών. Και τέλος, τη Δευτέρα 5/11 θα επισκεφτούν το 2ο Λύκειο Φλώρινας, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους μαθητές και έπειτα τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, κ. Ηλιάδη. Στη συνέχεια, θα γίνει αξιολόγηση του προγράμματος και θα δοθεί αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος θα αναδείξουν βασικά κοινωνικά προβλήματα και τις προτάσεις της νεολαίας για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, να μας γνωρίσουν και να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να σπάσουμε τα ταμπού, να ψυχαγωγηθούμε. Με άλλα λόγια, να περάσουμε μια ευχάριστη και εποικοδομητική εβδομάδα.