member of

Ολάντ | Ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής παραμονής στο ευρώ

Tελευταίος στη σειρά των επαφών του κ. Σαμαρά ήταν ο κ. Ολάντ. Ο Γάλλος Πρόεδρος αποδείχθηκε τι πιο σημαντικό ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού. Με τη θέρμη του για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ε.Ε. έδωσε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, θα καταστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει η Ελλάδα να ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο απρόσκοπτα, ενάντια στις αντίθετες εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων των αγορών στη Γερμανία και αλλού!

Ο κ. Σαμαράς σε όλους τους συνομιλητές του τόνισε τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικότερα, θετικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι και οι δύο ηγέτες κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο θερμός ήταν ο κ. Ολάντ, ωστόσο δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης για το θέμα της Ελλάδας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αλλά ότι τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός».

Οι υπεύθυνοι της Γερμανίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που βάζουν.

Πάντως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας που το έλλειμμά της είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του πρωθυπουργικού ταξιδιού κανονίστηκαν δύο διμερείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους ομολόγους του της Γερμανίας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Στις δύο συναντήσεις θα συζητηθούν αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα και οι προτάσεις και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.