member of

Σαλπάροντας για το γύρο του κόσμου

68483.originalΠρος κάθε ονειροπόλο ιστιοπλόο. Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των καλύτερων ιστιοπλοϊκών προορισμών στον κόσμο. Με καλή διάθεση και με του μυαλού μας το express, ξεκινάμε.

Ελληνικά νησιά

Αναμφισβήτητα η χώρα μας αποτελεί έναν παράδεισο για όλους τους λάτρεις του υγρού στοιχείου. Δίκαια λοιπόν, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου αλλά και αγαπημένη επιλογή για όσους καταπιάνονται με το σπορ της ιστιοπλοΐας. Δεν μας πιστεύετε; Ορίστε τι λένε για εμάς, στο εξωτερικό:

« … Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό στα νησιά της Ελλάδας. Ίσως είναι το κάλεσμα της μακρόχρονης ιστορίας τους, ίσως είναι η μεγάλη ποικιλία τους (1400 και βάλε), ίσως πάλι είναι η συνεχόμενη λιακάδα (πάνω από 300 μέρες το χρόνο). Κάνοντας ιστιοπλοΐα είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις αυτά τα νησιά, επιλέγοντας αυτό που σου ταιριάζει κάνοντας ,παράλληλα, στάσεις για χταπόδι, ούζο αλλά και για κάποιο απομονωμένο μέρος για κολύμπι…» lonelyplanet.com

Fotolia 34844458 Msantorini

Βρετανικές Παρθένοι νήσοι, Μ. Βρετανία

Με λίγα λόγια η χαρά του ιστιοπλόου. Σταθεροί άνεμοι, ήρεμα ρεύματα και εκατοντάδες προστατευμένοι κολπίσκοι, έχουν καταστήσει το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα “hot spot” για κάθε ιστιοπλόο. Από το πιο έμπειρο μέχρι τον πολύ αρχάριο. Το νησί ενδείκνυται για ασφαλείς πλεύσεις με φόντο όμορφα βρετανικά τοπία. Ίσως και για αυτό να είναι τόσο δημοφιλής προορισμός.

Σημαντική πληροφορία: Αν και ανήκουν στην Μ. Βρετανία (αυτοδιοικούμενο καθεστώς) το επίσημο νόμισμα των νησιών είναι το δολάριο.

imagesimages (1)

Bay of Islands, Νέα Ζηλανδία

Αυτό το μικρό νησιωτικό έθνος έχει την παράδοση να βγάζει μερικούς από τους καλύτερους ιστιοπλόους ενώ παράλληλα, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά ιδιοκτησίας πλοίων στον κόσμο. Με νερά σαν και αυτά βέβαια δεν μας κάνει μεγάλη εντύπωση. Δεκάδες όρμοι, εξωτικά τοπία και τιρκουάζ νερά, κάνουν την ιστιοπλοΐα από δραστηριότητα κρυφή φαντασίωση. Εκτός και αν βρεθείτε κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οπότε και το όνειρο θα γίνει εφιάλτης.

images (3)images (4)

Ζανζιβάρη

Ταξιδεύοντας στην Ζανζιβάρη και πλέοντας στα νερά του Ινδικού Ωκεανού και στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας, είναι σαν κάνεις ένα πισωγύρισμα στο χρόνο και να βρίσκεσαι πάλι στα αρχαία βασίλεια της Περσίας και στην εποχή του Σουλτάνων. Εδώ η ιστιοφορία γίνεται με “dhow” (αραβικό παραδοσιακό ιστιοφόρο).

mozambique-dhow-sailing-blue-green-sea 450x219 crop 80mozambique huts hp

Κροατία

Την αποκαλούν «Νέα Ελλάδα» (προφανώς δεν έχουν γνωρίσει την παλιά), «Νέα Ριβιέρα» και «Νέα Τοσκάνη». Η Κροατία μέσα σε λίγα χρόνια και χάρη στη δυνατή διαφημιστικής της καμπάνια έχει αναδυθεί σε σημαντικό προορισμό για τον ιστιοπλοϊκό κόσμο. Σε αυτό συνωμοτεί η μεγάλη ακτογραμμή μήκους 1778 χλμ και η πληθώρα νησιωτικών συμπλεγμάτων που διαθέτει. Ποιος ο καλύτερος τρόπος για να τα εξερευνήσεις όλα;

images (5)bol3

Γαλλική Ριβιέρα

Νίκαια, Κάννες, Saint Tropez, Μονακό. Αυτή η περίφημη ακτή είναι γεμάτη από σκάνδαλα, μύθους και διασημότητες. Ίσως η πιο κοσμική εκδοχή της ιστιοπλοΐας λαμβάνει χώρα εδώ. Τα καλύτερα, μεγαλύτερα και ακριβότερα σκάφη (ιστιοπλοϊκά και μη) σε συνδυασμό με ένα πλούσιο σε πολυτελείς εγκαταστάσεις τοπίο, συνθέτουν μια εικόνα αν μη τι άλλο μοναδική.

mainMonte-Carlo5

Συνεχίζεται…