member of

Σε ιστορικό χαμηλό το ευρωπαϊκό επιτόκιο, το φθινόπωρο η λύση για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ιστορικό χαμηλό το ευρωπαϊκό επιτόκιο, το φθινόπωρο η λύση για τις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%. Με αγωνία από τις διεθνείς αγορές η συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, η οποία θα λάβει χώρα σε λίγη ώρα από τώρα, για τις πολιτικές και το μέλλον της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, για την απευθείας χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών, δήλωσε:

«Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας. Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».