member of

Συνεχίζονται τα ενδοκυβερνητικά παζάρια – θέατρο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Και στο βάθος κάλπες…

Με τον Αντώνη Σαμαρά να εμφανίζεται αμετακίνητος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε εργασιακά και για την κατάργηση του ποσοστού ελάχιστης συμμετοχής του κράτους σε δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, μετά την οριστικοποίηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Στουρνάρα – εκπροσώπων της τρόικας, και τη ΔΗΜΑΡ να μην κάμπτεται στην αντίρρησή της για την ψήφιση των εργασιακών ως έχουν αλλά και το ΠΑΣΟΚ να θέτει θέμα καταψήφισης του μέτρου για την ελάχιστη συμμετοχή του δημοσίου στις ΔΕΚΟ, συνεχίζεται το για άλλους «θρίλερ» και για άλλους «κωμωδία» της αναζήτησης της οριστικής συμφωνίας της κυβέρνησης τριμερούς συνεργασίας και τρόικα, χωρίς να αποκλείεται ούτε η νέα προσφυγή, 3η αν συμβεί κάτι τέτοιο εντός 2012. Πράγμα που αρχίζει να μη φαίνεται απίθανο, ιδίως από τη στιγμή που ο Α. Σαμαράς δείχνει να θέλει να το πάρει πάνω ζητώντας ακόμα και αναβάπτιση με νέο κόμμα και λαϊκή εντολή και τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς να φοβούνται σε αυτή τη φάση να λάβουν τελικά το πολιτικό κόστος των στρατηγικών επιλογών τους και να δείχνουν σχετική αδυναμία ελέγχου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων τους.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, αποδίδει τους ενδοκυβερνητικούς διαξιφισμούς απόλυτο θέατρο και καλεί τον κόσμο σε εγρήγορση και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ως μόνο παράγοντα που πραγματικά μπορεί να ανακόψει την ψήφιση των μέτρων από τα μέλη των τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, καθώς η Κουμουνδούρου θεωρεί πως «δομικό στοιχείο της κυβέρνησης είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου».

Αναλυτικότερα στη σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται:

«Η τετράμηνη παράσταση που έχουν στήσει οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, δείχνει τον πανικό τους για τις αντιδράσεις που προκαλούν τα σκληρά και ανάλγητα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για όσους υποστηρίζουν μεν ότι τα μέτρα είναι άγρια, αλλά ταυτόχρονα τα υπερψηφίζουν. Η πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση εκτίθεται καθημερινά αφού κρύβει τις αξιώσεις των δανειστών για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους και ταυτόχρονα συγκαλύπτει τη λίστα Λαγκάρντ.

Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση αφού δομικό στοιχείο της κυβέρνησης είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, φυσική συνέπεια της οποίας είναι να ανοίγει τις «ορέξεις» της τρόικα για ακόμα περισσότερες περικοπές και καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων.

Μόνη λύση είναι οι μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις του λαού που θα ανατρέψουν την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική και θα ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».