member of

Συνταγή Μαγειρικής | Η τριλογία της αμαρτωλής σως!

Ερωτήσεις κρίσεως: τι είναι πιο όμορφο; Ένα άδειο ερημικό λιμάνι, ή ένα λιμάνι κατάφωτο από τα φώτα των αραγμένων πλοίων; Ένα έλατο στην κορυφή ενός χιονισμένου βουνού ή ένα στολισμένο χριστουγεννιάτικο έλατο στη γωνία ενός σπιτιού; Ένα σπάνιο λουλούδι στην άκρη ενός γκρεμού ή ένα μπουκέτο από το ίδιο λουλούδι στα χέρια μιας κυρίας; Η φυσική ομορφιά μιας νεαρής κοπέλας ή το κομψά μακιγιαρισμένο πρόσωπο μίας γυναίκας; Ερωτήματα που είμαι σίγουρη ότι μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει και πολλούς από εσάς και που δύσκολα κανείς θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση με βεβαιότητα, για το ποια είναι η πραγματική του επιλογή. Βέβαια είμαι ακόμη πιο σίγουρη πως δεν καταλαβαίνετε που το πάω…

Ας εξετάσουμε λοιπόν το θέμα αυτό λίγο αναλυτικότερα. Όχι πολύ, μην τρομάζετε.. Δεν σκοπεύω να το ρίξω στη φιλοσοφία. Δεν το κατέχω άλλωστε το άθλημα. Σίγουρα όλοι απολαμβάνουμε την ομορφιά που εκπέμπουν τα φυσικά τοπία, όπου η επέμβαση του ανθρώπου είναι μηδαμινή. Όμως κάπου μας κουράζουν, τα βαριόμαστε. Αυτή η υπερβολική ηρεμία μας μπουχτίζει και χρειαζόμαστε να αντικατασταθεί από λίγη βαβούρα, την οποία τελικά την αντέχουμε με μεγάλη ευκολία. Απαιτούμε από τη ζωή μας το κάτι παραπάνω που θα την κάνει πιο δελεαστική. Όπως το αλάτι στο φαγητό, όπως το κερασάκι στην τούρτα ή όπως οι σάλτσες που συνοδεύουν πολλά φαγητά, προσδίδοντάς τους μια πιο πλούσια και αμαρτωλή γεύση.

Και ποιος είναι αυτός που θα προτιμήσει να φάει μία μαρουλοσαλάτα αντί για μια σαλάτα σεφ, ή ένα στήθος κοτόπουλο σκέτο χωρίς την αγαπημένη του σως, ή ψάρι χωρίς μαγιονέζα.. Κάποτε ένας φίλος μου είχε πει ότι οι Έλληνες είμαστε αρκετά πληθωρικός λαός και γι’ αυτό η κουζίνα μας είναι ακόμη πιο πληθωρική από εμάς. Και έχει απόλυτο δίκιο. Οι σάλτσες εφευρέθηκαν για να κάνουν τη ζωή μας πιο νόστιμη και έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητά μας για τα καλά. Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, και κυρίως πολύ εύκολα, τρεις πεντανόστιμες σως.

  • Σως για λατρεμένη σαλάτα σεφ :

– 4 μέρη κέτσαπ
– 2 μέρη μαγιονέζα
– 1 μέρος μουστάρδα
– Ελάχιστο ξύδι

  • Σως μουστάρδας για λευκά κρέατα:

– 4 μέρη μαγιονέζα
– 2 μέρη μουστάρδα
– Λίγο ελαιόλαδο
– Λίγο λεμόνι

  • Σως γιαουρτιού για μεγάάάάλες βούτες:

– 200γρ. γιαούρτι
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– Σκόρδο σε σκόνη
– Μπόλικος ψιλοκομμένος άνηθος

Και στις τρεις περιπτώσεις η εκτέλεση είναι η ίδια. Απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και είναι έτοιμες. Τόσο απλά. Δώστε γεύση στη ζωή σας ανάλογα με τα δικά σας γούστα και αφήστε τα φιλοσοφικά ερωτήματα αναπάντητα, έτσι για να έχουμε και κάτι να συζητάμε.

Συντάκτρια | Κωνσταντίνα Γαλάνη

Περισσότερες συνταγές, μπορείτε να βρείτε στο Neolaia ΟινοΜαγειρέματα