member of

ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ για τη βία κατά των γυναικών‏

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς/κεντροαριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα υπέρ της εξάλειψης της βίας κατά των των γυναικών. Την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράφει π αρμόδιος τομέας για τις πολιτικές που αφορούν στις γυναίκες και για λογαριασμό του αντίστοιχου Τομέα της ΔΗΜΑΡ πέντε γυναίκες της συγκεβερνώσας ΔΗΜΑΡ, οι κ.κ. Φούντα, Γιαννακάκη, Μάρκου, Ξυροτύρι και Ρεπούση. Για το πλήρες περιεχόμενο των δηλώσεων κομμάτων και γυναικών από ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά παρακάτω:

Ανακοίνωση Τομέα φεμινιστικών πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ:

«Η βία κατά των γυναικών- ως διαχρονικό φαινόμενο- όχι μόνο δεν μειώνεται με την λεγόμενη «εξέλιξη» των κοινωνιών, αλλά αντίθετα ολοένα και οξύνεται. Μπορεί να ασκείται στο πλαίσιο της οικογένειας (και να είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική και οικονομική), της κοινωνίας (βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και αλλού, εμπόριο γυναικών, εξαναγκαστική πορνεία …), καθώς και από τους ίδιους του θεσμούς του κράτους. Οι γυναίκες ως κατηγορία είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου, αλλά και των κακοποιητικών συμπεριφορών στην ιδιωτική ζωή και στην οικογένεια.

Η βία που υφίστανται οι γυναίκες δεν οφείλεται στην «αδύναμη» φύση τους ή στο ότι οι άνδρες είναιγενικά γεννημένοι «βίαιοι». Είναι ένα φαινόμενο που παράγει η κοινωνία στην οποία ζούμε, (δηλ. ο καπιταλισμός σε «συνεργασία» με την πατριαρχία), και επιδεινώνεται δραματικά με την οικονομική κρίση και τη σήψη αυτού του συστήματος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει ένας παράγοντας πουευθύνεται για την συνεχιζόμενη βία κατά των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών είναι αποτέλεσμα περίπλοκων και αλληλοσυνδεόμενων μεταξύ τους, οικονομικών, πολιτικών, θεσμικών και πολιτισμικών παραγόντων οι οποίοι συνιστούν εκδηλώσεις τωνανισότιμων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι βιαιότητες είναι αλληλένδετες με τη θέση που καταλαμβάνουν ιστορικά οι γυναίκες σ’ αυτή τη κοινωνία και με τις διακρίσεις που ασκούνται σε βάρος τους, σε όλα τα επίπεδα. Και έχουν να κάνουν με την πολλαπλές όψεις της καταπίεσης των γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια ζωή, στη δουλειά, την οικογένεια και τις προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις. ​

Σήμερα, με τα απανωτά μνημόνια, την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας (που στις νέες γυναίκες φτάνει να αγγίζει το εφιαλτικό 62%), των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, και της διάλυσης της κοινωνικής πολιτικής, η κατάσταση μέσα στην οικογένεια γίνεται όλο και πιο αφόρητη και πιο «βίαιη» για όλους και κυρίως για τις γυναίκες.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, οι αγώνες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, είναι αγώνες για την κοινωνική χειραφέτηση, είναι κομμάτι του αγώνα για να καταργήσουμε αυτό το σύστημα που αναπαράγει και επιδεινώνει όλες τις έμφυλες διακρίσεις και εντείνει τους αποκλεισμούς».

Η ανακοίνωση των 5 γυναικών της ΔΗΜΑΡ:

«Η βία κατά των γυναικών, σωματική και ψυχολογική, είναι το ακραίο σύμπτωμα των σχέσεων κυριαρχίας ανάμεσα στα φύλα. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί για την ισότητα ανδρών και γυναικών, η βία κατά των γυναικών καλά κρατεί θυμίζοντας μας ότι οι νόμοι δεν αρκούν για να εξαλείψουν την ακραία αυτή μορφή έκφρασης της έμφυλης ανισότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας 1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχει υποστεί ή πρόκειται να υποστεί βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οφείλουμε συνεπώς να στηρίξουμε κάθε τι που στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου. Ευαισθητοποίηση των πολιτών, εκπαίδευση, αυστηρή τιμωρία των ενόχων, μηδαμινή ανοχή, σεβασμός στα θύματα της βίας και παρότρυνση να μιλήσουν είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις.
Εχθρός μας πέρα από την ίδια την πράξη βίας είναι και η σιωπή, η ανοχή ή και τρέχουσες σχετικές μισογυνικές αντιλήψεις. Καμία γυναίκα που έχει υποστεί βία δεν φταίει. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να σιωπήσει. Καμία πράξη βίας κατά των γυναικών δεν είναι ανεκτή»