member of

Σύμβαση του Ελληνικού Νηογνώμονα με το υπουργείο

 

c882bff084823253f94cdede673fa1d1 MΠιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία εθνικής νομοθεσίας χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά και ανάλογο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), θα μπορεί να εκδίδει πλέον ο Ελληνικός Νηογνώμονας.

Σχετική συμφωνία, υπεγράφη πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, μεταξύ της αρμόδιας υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Νηογνώμονα Νίκου Γιαννακόπουλου. Στην τελετή παραβρέθηκε ο διευθυντής του κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων Νίκος Δασκαλάκης, στελέχη της επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, αλλά και του ελληνικού νηογνώμονα.

Της υπογραφής της συμφωνίας είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2012 σχετική υπουργική απόφαση από τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη, στην οποία ετίθεντο οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχει ένας οργανισμός επιθεωρητών εμπορικών πλοίων, προκειμένου να διενεργεί ελέγχους και να εκδίδει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε πλοία, εκτός εκείνων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας που κλείνει 92 χρόνια ζωής και απασχολεί περίπου 75 εργαζόμενους, μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία εθνικής νομοθεσίας έως 500 κόρους, αλλά όχι για πλοία που υπάγονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, λόγω άρσης της αναγνώρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Αυγούστου 2010.

Ο ναυτιλιακός οργανισμός έχει καταθέσει ήδη σχετικό φάκελο στην επιθεώρηση εμπορικών πλοίων με το υποστηρικτικό υλικό, προκειμένου να περάσει από νέα επιθεώρηση από τους επιθεωρητές της EMSA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας) και να μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και για πλοία που υπάγονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας που ενεργεί ως σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας σε τεχνικά θέματα και έχει αναγνωριστεί από 20 κυβερνήσεις, εξυπηρετεί σήμερα 1000 πλοία διαφόρων τύπων από τα οποία 380 είναι επιβατηγά, 360 αλιευτικά, καθώς και 2.200 μικρά σκάφη (κότερα).