member of

Τζόγος… ανηλίκων | Πρωτιές για Ελλάδα και Κύπρο!

Σε Ελλάδα και Κύπρο καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εφήβων που τζογάρουν στο διαδίκτυο. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η στάση των γονέων απέναντι στα τυχερά παιχνίδια ενώ, όπως αναφέρουν οι ειδικοί «μια τέτοια ενασχόληση σε αυτές τις ηλικίες καλύπτει κενά που δημιουργεί η απουσία αληθινής επικοινωνίας».

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου», το 15,1% των παιδιών ηλικίας 14 έως 16 χρονών «τζογάρουν» στο διαδίκτυο ενώ, το 6,8% έχει καθημερινή ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια. Σε αντίστοιχη έρευνα στην Κύπρο, το ποσοστό ανέρχεται στο 34,8%. Το διαδίκτυο αποτελεί το βασικότερο μέσο πρόσβασης όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου αυτή η δραστηριότητα μεταφέρεται και στον «πραγματικό» κόσμο.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο σχετικά με το θέμα, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά παιχνίδια, αλλά και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Αν και το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμό των διαφημίσεων τυχερών παιχνιδιών και σύσταση Επιτροπής Εποπτείας, δεν είναι σίγουρη η επίδραση αυτών των μέτρων στα ποσοστά των μικρών «τζογαδόρων».

«Διαπιστώνουμε πως, από τα παιδιά που τζογάρουν σε καθημερινή βάση, το 25% φέρει συμπτώματα εξάρτησης του διαδικτύου. Από τις δικές μας έρευνες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι έφηβοι που ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εθιστούν στο τζόγο κατά την ενηλικίωσή τους. Επιπλέον, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει η συμπεριφορά τους. Συνήθως τα παιδιά που ασχολούνται με ηλεκτρονικά και τυχερά παιχνίδια επισκέπτονται και σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου», σημειώνει ο Γιώργος Κορμάς από το «Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου».

Στην γραμμή υποστήριξης του «Κέντρου» έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.500 κλήσεις. Πολλοί γονείς μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους για τη συνεχή ενασχόληση των παιδιών με τυχερά παιχνίδια ενώ, αναφέρουν «σημάδια» εθισμού. Παράλληλα, ζητούν πληροφορίες ώστε, να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά, όπως την χρήση των πιστωτικών τους καρτών -από τα παιδιά- για τυχερά παιχνίδια. «Παρακολουθούμε περίπου 15 εφήβους με συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο και πέντε που έχουν έρθει με προβλήματα τζόγου. Αυτό που είναι ανησυχητικό -και μας το μεταφέρουν οι γονείς- είναι πως πολλοί έφηβοι που ξεκίνησαν να παίζουν χαρτιά στο ίντερνετ, πλέον μαζεύονται σε σπίτια για να παίξουν στην πραγματικότητα» τονίζει ο κ. Κορμάς.

Οι επιπτώσεις της συνεχούς ενασχόλησης των εφήβων με τυχερά παιχνίδια ποικίλουν –όμως, κυρίως σχετίζονται με την κοινωνικοποίησή τους. «Αυτά τα «παιχνίδια» καταργούν την επικοινωνία του ανθρώπου και στην προκειμένη περίπτωση του εφήβου. Καταργούν τον αυθορμητισμό του και τις σχέσεις του «πρόσωπο με πρόσωπο». Πολλές φορές, ένα τέτοιο παιδί δεν έχει χρόνο να πάει βόλτα, να αθληθεί, να γελάσει ακόμα και να φάει. Αυτό καθιστά μία παθολογία πολύ σοβαρή για την ψυχοσύνθεση ενός εφήβου» υπογραμμίζει η παιδοψυχίατρος Άντα Παπακωνσταντίνου.

Ο μιμητισμός προς τους γονείς αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε αυτές τις ηλικίες. Η ενασχόληση ενός γονέα με τον τζόγο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τον έφηβο, ο οποίος αναζητά ένα «δημιουργικό πρότυπο». «Ένας γονέας που ασχολείται με τον τζόγο βάζει «φρένο» στην επικοινωνία με το παιδί. Επειδή λειτουργεί ο μιμητισμός είναι πιθανό να επηρεαστεί η ψυχοσύνθεση του. Όμως, υπάρχουν πολλοί έφηβοι που στρέφονται σε ένα εντελώς αντίθετο πρότυπο, από αυτό ενός γονέα που ασχολείται με το τζόγο» σημειώνει η κ. Παπακωνσταντίνου.

tvxs.gr