member of

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν βουτάτε σε κρύα νερά

rhan1182lΗ κατάδυση το χειμώνα απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από τους επίδοξους δύτες σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Τα πράγματα μπορούν να δυσκολέψουν μέσα στη θάλασσα για αυτό και πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.

 Η κατάδυση σε ψυχρά νερά απαιτεί περισσότερο βάρος.

Η στολή που επιλέγουμε πρέπει πάντα να καθορίζεται από τις εκάστοτε καταδυτικές συνθήκες. Για αυτό τον λόγο, στις χειμερινές μας βουτιές επιλέγουμε πιο χοντρές και γενικά πιο εύρωστες στολές, οι οποίες θα μας προστατέψουν από τις υποθαλάσσιες χαμηλές θερμοκρασίες. Σημαντικό βέβαια, είναι να υπολογίσουμε το σωστό βάρος που πρέπει να έχουμε, ώστε να μπορούμε να περιηγηθούμε στο βυθό με ευκολία. Ο κανόνας λέει: «Όσο πιο παχιά είναι η στολή μας, τόσο περισσότερο βάρος απαιτείται.

Σωστή προετοιμασία

Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή προετοιμασία, πριν από κάθε κατάδυση. Έτσι και εδώ, μεριμνούμε για τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού (γάντια, στολή, μάσκα κτλ) ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες κάτι να πάει στραβά.

Το πρώτο σοκ

Πάντα ένας δύτης όταν καταδύεται σε ένα ψυχρό περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίσει την ψυχρολουσία. Μιλάμε για τα πρώτα λεπτά στα οποία ο δύτης λόγω του κρύου νερού δυσκολεύεται να αναπνεύσει εύκολα. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση γνωστή ως «Mammalian diving reflex», η οποία προκύπτει όταν το κεφάλι ενός ατόμου βυθίζεται σε κρύο νερό. Περνάει σχετικά γρήγορα

Μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου

Όταν το σώμα ενός δύτη γίνεται κρύο, απαιτεί την καύση περισσότερων θερμίδων για να κρατηθεί ζεστό. Η καύση αυτή επιτυγχάνεται με τη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου πράγμα που δικαιολογεί τον αυξημένο ρυθμό αναπνοής. Ένα ψυχρό περιβάλλον χρειάζεται μεγαλύτερα αποθέματα οξυγόνου από ένα πιο θερμό και εμείς πρέπει πάντα να το λαμβάνουμε υπόψη.