member of

Τουρισμός σε κρίση

imagesΗ λήψη άμεσων μέτρων υπέρ του ελληνικού τουρισμού, ήταν η απαίτηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη συνέντευξη τύπου για τη 27η Διεθνή Έκθεση Philoxenia (18-20 Νοεμβρίου), η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημάνθηκε, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό προδιαγράφουν ότι το 2012, σε αντίθεση με το 2011, θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Το γεγονός αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), κ. Σταύρο Ανδρεάδη σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, στην παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω του φόβου οικονομικής ύφεσης, που μηδενίζει τις πιθανότητες αύξησης του τουρισμού από παραδοσιακές αγορές (χώρες της Ε.Ε.).

Δεύτερον, στην κάκιστη εικόνα που πέρασε η Ελλάδα στο εξωτερικό λόγω των πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων.

Τρίτον στη μερική ανάκαμψη των χωρών της Β. Αφρικής, ιδίως, Αιγύπτου και της Τυνησίας, που θέλοντας πλέον να «πάρουν πίσω» το τουριστικό κομμάτι που έχασαν λόγω της έκρυθμης κατάστασης των προηγούμενων μηνών, προωθούν μέτρα (π.χ. επιδοτούν αεροπορικά εισιτήρια).

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε την άμεση θωράκιση του τουριστικού προϊόντος με μέτρα, όπως η μείωση του σπατόσημου, καθώς και του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και εκτίμησε ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει δυναμική να προσελκύσει 20 εκατ. ξένους τουρίστες ετησίως.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μίλησε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Ζήκος τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα σε δέκα χρόνια, ένας από τους δέκα καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.