member of

Το Ψάρεμα του Χταποδιού

pegasus LARGE t 2438 xtapodi type90019Το χταπόδι είναι ένα είδος που υπάρχει εν αφθονία στις Ελληνικές θάλασσες. Ψαρεύεται με πολλούς τρόπους. Εδώ θα εξετάσουμε τον τρόπο ψαρέματός του από βάρκα. Ο τρόπος αυτός μας επιτρέπει να ψάξουμε σε βαθύτερα νερά, εκεί όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι ψαροτουφεκάδες εύκολα.

Το ψάρεμα αυτό λέγεται ψάρεμα με μπρακαρόλα. Η μπρακαρόλα είναι το εργαλείο με το οποίο μπορούμε να πιάσουμε εύκολα χταπόδια από βάρκα. Είναι ιδιαίτερα παραγωγικό.

Τι χρειαζόμαστε;

Μια βάρκα με κουπιά, ένα συνεργάτη -οι έμπειροι τα καταφέρνουν και μόνοι τους-, δυο τρεις μπρακαρόλες γιατί μπορεί να χάσουμε καμιά κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, ένα τσουβάλι – προσωπικά χρησιμοποιώ πλαστικό τσουβάλι από αυτό που βάζουν τα κάρβουνα γιατί είναι πλεκτό και αερίζεται- μια απόχη με μεγάλο άνοιγμα.

Όπου συχνάζουν σπάροι και λιθρινάκια είναι καλός τόπος για το ψάρεμα αυτό. Από τέσσερα πέντε μέτρα βάθος έως είκοσι είναι καλός χώρος για ψάξιμο. Τα ψαρεύουμε το πρωί από το χάραμα μέχρι τις έντεκα και από τις πέντε το απόγευμα μέχρι το σούρουπο. Τι είναι η μπρακαρόλα; Είναι μια χοντρή πετονιά ογδοντάρα. Της βάζουμε ένα στριφτάρι μεγάλο και ένα παράμαλλο από εξηντάρα πετονιά. Τώρα από τη μεριά του στριφταριού και προς τα κάτω δένουμε πάνω στο παράμαλλο 5 ανοξείδωτα λαμαρινάκια τετράγωνα ή σε σχήμα οβάλ διαστάσεως σαν μισό πακέτο τσιγάρα πλακέ. Κάτω από αυτά δένουμε ή ένα μεγάλο σαφρίδι ή δυο σπαράκια ή λιθρινάκια.

Τα ψάρια θέλουν καλή στερέωση και αν δεν έχει πολλά πιασίματα ο βυθός μπορεί να έχετε δέσει πάνω τους μια δυο μικρές σαλαγκιές. Μετά το ψάρι ή τα ψαράκια βάζετε μια ανοξείδωτη αλυσίδα 30 πόντους αντί για βαρίδι. Αυτό είναι όλο. Η διαδικασία του ψαρέματος. Αφού αποφασίσουμε την περιοχή που θα ψαρέψουμε κοιτάζουμε από πού φυσάει ο καιρός. Αν είμαστε μόνοι μας αυτό μας βοηθάει γιατί αφήνουμε την βάρκα να παρασύρεται σιγά σιγά από τον καιρό αρόδο, να περνά πάνω από την περιοχή που θέλουμε και εμείς να ψαρεύουμε.

Πάντως καλύτερα και αποδοτικότερα είναι να πηγαίνουμε κόντρα στον καιρό με κουπιά σιγά σιγά που κάνει ο συνεργάτης μας και εμείς να ψαρεύουμε με την μπρακαρόλα. Την ρίχνουμε λοιπόν στο νερό και την αφήνουμε να πάει στον πάτο. Αφού πατώσει την κουνάμε λίγο καθώς ξεσέρνει η βάρκα ή καθώς κάνει κουπί ο συνεργάτης μας. Κάποια στιγμή νοιώθουμε την μπρακαρόλα βαριά. Το χταπόδι είναι απάνω και έχει αγκαλιάσει το ψαράκι μας. Ήρεμα ανεβάζουμε την μπρακαρόλα με έτοιμη την απόχη μας.

Όταν φθάσει το χταπόδι κάτω από την βάρκα μισό μέτρο βάζουμε την απόχη κάτω από το χταπόδι και το φέρνουμε στην βάρκα. Το πιάνουμε από την κουκούλα το ελευθερώνουμε από την μπρακαρόλα που ξαναπετάμε στην θάλασσα και το βάζουμε μέσα στο τσουβάλι. Δένουμε με ένα σχοινάκι το τσουβάλι από πάνω και το αφήνουμε. Μέσα στο τσουβάλι δεν μας ενοχλεί καθόλου. Ούτε μαχαιρώματα ούτε τίποτα. Το ίδιο κάνουμε και στα επόμενα που θα βγάλουμε. Μην ξεχνάτε να τα καθαρίζετε καλά, να τα χτυπάτε 60 γερές φορές ανά κιλό και να τα παραγουλιάζετε μέχρι να φύγουν όλα τα σάλια τους σε θαλασσινό νερό.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη