member of

Τροπολογία λύνει το πρόβλημα των απλήρωτων ναυτικών της ΝΕΛ

nel-350x180Μέχρι και τις 6 το πρωί της Πέμπτης παραμένουν τα καράβια δεμένα στα λιμάνια της χώρας. Σήμερα αποφασίζει η ΠΝΟ τη συνέχιση ή όχι της απεργίας. Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις».    

Σήμερα θα αποφασίσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) εάν τα πλοία θα αποπλεύσουν από τα λιμάνια της χώρας μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης ύστερα από τη συνάντηση που θα έχει στις 3 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Μια συνάντηση που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα αποφασιστεί εάν θα υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για την ακτοπλοΐα. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με την ΠΝΟ οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ δεν εμφανίστηκαν αρνητικοί, ζήτησαν όμως να μελετήσουν την πρόταση που τους έκανε η Ομοσπονδία και να απαντήσουν σήμερα.

Ωστόσο, ένα από τα πέντε βασικά αιτήματα της ΠΝΟ που αφορά την καταβολή δεδουλευμένων στους απλήρωτους ναυτικούς, ιδιαίτερα σε αυτούς που εργάζονται στη ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ, φαίνεται ότι λύνεται αφού αργά το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη, την οποία αναμένεται να κάνει δεκτή σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με αυτήν, το νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΟΝΝΕ», που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου, θα μπορεί να καταβάλλει σε ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει συνάψει Σύμβαση Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με το ΥΝΑ, δεδουλευμένες αποδοχές που αποδεδειγμένα δεν έχουν καταβληθεί, εφόσον οι αποδοχές αυτές δεν μπορούν να καταβληθούν απευθείας από την εταιρεία. Για τον σκοπό αυτόν, μισθώματα που οφείλονται από το Δημόσιο στην εταιρεία, λόγω Σύμβασης Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, καταβάλλονται με τη συναίνεση της εταιρείας από το Δημόσιο στον ΟΝΝΕ.

Στο μεταξύ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», θα καταθέσει βελτιωτική τροποποίηση που θα αφορά το επίμαχο άρθρο 25 για το «πλοίο ασφαλείας».

www.efsyn.gr