member of

Φοιτητές Ιονίου Πανεπιστημίου | Γιατί καταλάβαμε το πανεπιστήμιο μας…

Ο Σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του προχώρησε σε κατάληψη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του ακαδημαϊκού Ιδρύματος που εδρεύει στην Κέρκυρα με αιτήματα που αφορούν στη μη εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου και του σχεδίου «Αθηνά» για διαθεσιμότητα/απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΤΞΓΜΔ Ιουνίου που εκδόθηκε, τα καταγγελλόμενα μέτρα πλήττουν τη στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία του Ιουνίου Πανεπιστημίου και δεν επιτρέπεται η ηγεσία του να συμπράξει στην εφαρμογή τους.

Στο ψήφισμα εκδηλώνεται και η συμπαράσταση στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και κάθε Κερκυραίου εργαζόμενου που ανθίστανται στη μνημονιακή πολιτική και συμμετέχει ενεργά στη ριζική ανατροπή της. «Δεν θα ανεχτούμε καμία περικοπή στις σπουδές μας για τη διαχείριση ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε, που δεν αναγνωρίζουμε, που δεν θα πληρώσουμε», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές του Ιουνίου στο κείμενο πολιτικής τεκμηρίωσής της δυναμικής πρωτοβουλίας τους.

Το ψήφισμα του ΤΞΓΜΔ:

Η εφαρμογή του μνημονίου ΙΙΙ και του νόμου – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη δείξει τις καταστροφικές τους συνέπειες για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Οι απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται με δεκάδες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που οδηγούν σε άμεση υπολειτουργία και κατάρρευσή τους. Το σχέδιο «Αθηνά» ανοίγει το δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων τμημάτων με βάση οικονομικά κριτήρια, την ίδια ώρα που τα κολλέγια εξομοιώνονται με τα πανεπιστήμια. Προφανώς όλες αυτές οι ραγδαίες εξελίξεις απειλούν τη λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου, ειδικά τη στιγμή που πρόκειται για ένα περιφερειακό ίδρυμα, ενώ εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος προτείνουν πλέον ανοιχτά την κατάργηση του «πολυδάπανου» εξαμήνου εξωτερικού του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ..

Δεν θα ανεχτούμε καμία περικοπή στις σπουδές μας για τη διαχείριση ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε, που δεν αναγνωρίζουμε, που δεν θα πληρώσουμε. Πιστεύουμε πως την παρούσα χρονική στιγμή, με ορατό τον κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. πρέπει σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα (φοιτητές, διοικητικοί

υπάλληλοι, καθηγητές) ενωμένη με την κοινωνία να δείξει τα αντανακλαστικά της, να αντιδράσει άμεσα και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Στο βωμό της κρίσης του συστήματός τους δεν θα θυσιάσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

Προβαίνουμε σε κατάληψη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Ιονίου Πανεπιστημίου, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να «παγώσει» και να μην εφαρμοστεί καμία καταστροφική απόφαση για το μέλλον του. Καλούμε και τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ιονίου Πανεπιστημίου στη δράση αυτή.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του Ιονίου Πανεπιστημίου, στους εργαζομένους του Δήμου Κέρκυρας, σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται και αντιστέκεται και τους καλούμε σε κοινό αγώνα για τη ριζική ανατροπή του συστήματος που βυθίζει τις ζωές μας.