member of

Ψάρεμα με Φελλούς στον Αφρό

PSarema me Felloys ston Afro 6o Teyxos Aygoystos 2007 fullΤο ψάρεμα με φελλούς στον αφρό είναι ένα είδος ψαρέματος το οποίο άρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται από τους νέους ψαράδες. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα πολλοί και διάφοροι.

Από την μια οι νέοι ψαράδες επικεντρώνονται κυρίως σε εντυπωσιακά ψαρέματα τα οποία απαιτούν σύγχρονο εξοπλισμό και κυνηγούν μεγάλα και εντυπωσιακά ψάρια και από την άλλη το μεράκι για ψάρεμα έχει εκτοπιστεί από τους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής ζωής οι οποίοι ελαχιστοποιούν τον ελεύθερο χρόνο των ερασιτεχνών ψαράδων για να ασχοληθούν με παραδοσιακά ψαρέματα τα οποία απαιτούν χειροποίητο καλομελετημένο εξοπλισμό και χρόνο για την κατασκευή του εξοπλισμού.

Το ψάρεμα με φελλούς στον αφρό δεν πάει να είναι ένα είδος ψαρέματος το οποίο μπορεί να αποδώσει εκπληκτικά αποτελέσματα και κυρίως σε ψάρια που δύσκολο πιάνονται με άλλα εργαλεία όπως είναι τα δίχτυα και τα παραγάδια. Μεγάλες μελάνες, λίτσες γόπες και άλλα αφρόψαρα αποτελούν μερικά από τα ψάρια που ψαρεύονται με αυτή τη μέθοδο.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το είδος ψαρέματος πλησιάσαμε ένα πραγματικό μάστορα του είδους, ίσως τον πιο γνωστό ψαρά με φελλούς στην Λεμεσό τον κ.Μετζαβοριάν Καραπέτ. Ο κ. Καραπέτ είναι 81 χρονών σήμερα και παρά κάποια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν συνεχίζει να εφαρμόζει παραδοσιακές μεθόδους ψαρέματος και να κατασκευάζει μόνος του τον εξοπλισμό μου. Με ένα μικρό φουσκωτό έχει μάθει την θάλασσα της Λεμεσού από άκρη σε άκρη και ξέρει ακριβώς που να κινηθεί για εφαρμόσει τα ψαρέματα του. Από νεαρή ηλικία έμαθε τα μυστικά του ψαρέματος από τον πατέρα του τον οποίο και ακολουθούσε στο ψάρεμα. Αργότερα το μεράκι του για ψάρεμα και η παρατηρητικότητα του τον ώθησαν να δημιουργήσει διάφορες κατασκευές για ψάρεμα . Μία ηλεκτρονική καθετή για ψάρεμα χάνων σε μεγάλο βάθος είναι μία από τις αγαπημένες του εφευρέσεις. Χρησιμοποιώντας εξαρτήματα πλυντηρίων και κάποια σύνεργα ψαρικής αυτή η μικρή καθετή του επέτρεπε να ψαρεύει επιτυχώς χάνους σε 50-60 μέτρα βάθος. Μεγάλη σημασία έδινε και στις σαγλαντζιές για χταπόδια. Όλες χειροποίητες ήταν ειδικά κατασκευασμένες για το ψάρεμα χταποδιού σε διάφορα βάθη. Εκείνο που παρατήρησα από την κουβέντα μου με τον κ. Καραπετ ήταν ότι έδινε πρώτιστη σημασία στην ασφάλεια του και μετά στην επιτυχία του ψαρέματος. Έτσι όλες του οι δημιουργίες ήταν κατασκευασμένες για να ψαρεύουν επιτυχώς αλλά και για να του προσφέρουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας ο κ. Καραπέτ κατασκευάζει τους φελλούς του από πολυστερίνη πάχους 3 cm και διαμέτρου 10 cm. Έχει από μόνος κατασκευάσει τα σύνεργα του για να μπορεί να κάνει όσο το δυνατό καλύτερα σύνεργα ψαρικής. Μάλιστα όπως μας ομολόγησε απολαμβάνει την διαδικασία κατασκευής ειδών ψαρικής περισσότερο και από το ίδιο το ψάρεμα.

PSarema me Felloys ston Afro 6o Teyxos Aygoystos 2007 full 1PSarema me Felloys ston Afro 6o Teyxos Aygoystos 2007 full 2PSarema me Felloys ston Afro 6o Teyxos Aygoystos 2007 full 3

Πώς να κατασκευάσετε τους δικούς σας φελλούς

Καταρχήν θα χρειαστείτε ένα κομμάτι πολυστερίνης όπου το πάχος του θα είναι 3 εκατοστά.

Με ένα στρογγυλό αντικείμενο χαράσσουμε και κόβουμε την πολυστερίνη σε κύκλο με διάμετρο 10 εκατοστών.

Χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι περιμετρικά και στο κέντρο του τοιχώματος την πολυστερίνη.

Εκεί όπου έχουμε χαράξει περνάμε ένα λεπτό σύρμα από χαλκό και με την βοήθεια μίας πένσας το σφίγγουμε σε σημείο που να μην μπορεί να φύγει το σύρμα από την πολυστερίνη.

Με το μαχαιράκι μας χαράσσουμε λίγο την πολυστερίνη σε ένα σημείο μεταξύ της πάνω και κάτω πλευράς του σύρματος για να μπορούμε να περάσουμε το παράμαλλο μας.

Περνάμε 3 παράμαλλα και αφήνουμε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

Τα παράμαλλα μας πρέπει να είναι μήκους 5-6 εκατοστών.

Τοποθετούμε αγκίστρια Νο 14-16

Με ένα γυαλόχαρτο καθαρίζουμε καλά τις γωνιές του κύκλου μας για να του δώσουμε λεία εμφάνιση.

Τεχνική ψαρέματος

Σημαντικό στο ψάρεμα με φελλούς είναι να γνωρίζουμε ένα περίπου που κινούνται τα αφρόψαρα. Θα χρειαστούμε δύο μπουκάλια του νερού βαμμένα με κόκκινο χρώμα τα οποία θα μας βοηθήσουν να σηματοδοτήσουμε τον τόπο εκκίνησης και τερματισμού των φελλών μας. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δύο μικρές σημαδούρες.

Σημαντικό επίσης είναι να βλέπουμε τα ρεύματα και να υπολογίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι φελλοί μας. Αν το ρεύμα είναι δυνατό καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε ποιο λίγους φελλούς για να μπορούμε να τους ελέγχουμε.

Το δόλωμα μας είναι άσπρο σιταρένιο ψωμί όπου θα χρησιμοποιήσουμε την ψίχα κομμένη σε τετράγωνα κομματάκια πάχους 1 εκ.

Ξεκινάμε λοιπόν αφήνοντας πρώτα το κόκκινο μπουκάλι με ένα κομμάτι σχοινί και κάποιο βάρος όπου θα χρησιμεύσει σαν σημείο εκκίνησης. Ακολουθώντας μία ευθεία πορεία αφήνουμε κάθε 6-7 μέτρα ένα φελλό δολωμένο με ψωμί στο νερό. Καλό θα ήταν αν χρησιμοποιούσαμε πολύ μικρά διαμελισμένα κομματάκια από ψωμί σαν πασμό κοντά στα δολώματα μας για να προσελκύσουμε τα ψάρια.

Όταν ρίξουμε και τον τελευταίο φελλό στο νερό αφήνουμε και το δεύτερο μπουκάλι όπου σηματοδοτεί τον χώρο τερματισμού. Ξέρουμε ότι μεταξύ των δύο μπουκαλιών έχουμε τοποθετήσει 15 φελλούς. Αρχίζουμε λοιπόν σιγά σιγά να επιστρέφουμε προς τον χώρο εκκίνησης για να ελέγξουμε τον πρώτο φελλό. Αν κατά την διαδρομή μας εκεί διαπιστώσουμε ότι κάποιοι από τους φελλούς έπιασαν ψάρι μπορούμε να τους πλησιάσουμε και να τους ελέγξουμε. Αλλά καλό είναι να έχουμε εφεδρικούς δολωμένους φελλούς και αν κάποιος έπιασε ψάρι τον σηκώνουμε τον βάζουμε στην βάρκα και τον αντικαθιστούμε με ένα άλλο για να μην χάσουμε την σειρά τους.

Αν παρατηρήσετε τον φελλό να ταξιδεύει εκτός ρεύματος αυτό σημαίνει ότι κάποιο μελανούρι έχει πιαστεί στο αγκίστρι σας , αν όμως διαπιστώσετε ότι ο φελλός βυθίζεται και επανέρχεται στην επιφάνεια αυτό σημαίνει ότι πιθανό κάποια μεγάλη μελάνα, γόπα ή κάποια λίτσα έχουν πιαστεί στα αγκίστρια σας.

Αυτό το ψάρεμα θέλει υπομονή και όρεξη. Πολλές είναι οι φορές που θυμάται ο κ. Καραπέτ όπου στο ίδιο σημείο φορτωνόταν τεράστιες μελάνες την μία μέρα και την άλλη μέρα δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. ‘Αν γνώριζα πότε θα τσιμπήσει το ψάρι τότε τα πράγματα θα ήταν εύκολα,. Αυτά τα ψάρια κινούνται σε αγέλες και ποτέ δεν ξέρει τι θα σου τύχει.’ Αυτά τα γεμάτα εμπειρία λόγια του κ. Καραπέτ λένε πολλά. Τον ευχαριστούμε που μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά του ψαρέματος που ξόδεψε χρόνια ολόκληρα για να τα μάθει. Κλείνοντας θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε και ένα παράπονο του κ. Καραπέτ.

Το μεγάλο του παράπονο είναι όσο ο κόσμος που ασχολείται με το ψάρεμα μεγαλώνει τόσο χάνεται και ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων μέσα στο νερό. Τα ψάρια τα βρίσκεις παντού τον σεβασμό όμως δύσκολα . Εκείνο που ζητά από τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την θάλασσα είναι πρώτα να είναι προσεχτικοί και δεύτερον να σέβονται τους άλλους ψαράδες μέσα στο νερό.

Ο καλύτερος ψαράς δεν είναι αυτός με το μεγαλύτερο σκάφος και τον ακριβό εξοπλισμό. Ο καλύτερος ψαράς είναι αυτός που με ασφάλεια πηγαίνει ψάρεμα χωρίς να ενοχλεί κανένα’ Μετζαβοριαν Καραπέτ