member of

Ψάρια και Θερμίδες

tre h 633 451Αν αναζητάτε τροφές με λίγες θερμίδες, τότε τα ψάρια είναι ιδανική επιλογή για κάθε δίαιτα. Τα ψάρια δεν έχουν μόνο λίγες θερμίδες, αλλά είναι εύπεπτα, νόστιμα, περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενώ τα πιο λιπαρά ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά με τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω3 που περιέχουν.

Οι λίγες θερμίδες στα ψάρια τα κάνουν ιδανικά για δίαιτα. Τα ψάρια κερδίζουν έδαφος στη διατροφή μας όλο και περισσότερο σήμερα, καθώς αποτελούν μια από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να εντάξουμε στη δίαιτα μας. Μάλιστα τα ψάρια θεωρούνται ιδανική επιλογή για αδυνάτισμα. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είναι ευεργετική για τον οργανισμό λόγω των συστατικών τους, όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, και τα λιπαρά οξέα ω3.

Τα ψάρια είναι εξαιρετικά πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα όχι μόνο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και στη δίαιτα, όταν κάποιος θέλει να αδυνατίσει. Τα ψάρια είναι φτωχά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη, που σημαίνει ότι έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από π.χ. το κρέας. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με σαλάτα ή λαχανικά θεωρείται ιδανικός για τη δίαιτα που χρειάζεται το συνδυασμό ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών.

Η σάρκα των ψαριών είναι αρκετά λεπτή και έτσι δε χρειάζεται πολύωρη προετοιμασία και μαγειρική, όπως το κρέας, άρα είναι αρκετά πιο ελαφριά. Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες λίγων θερμίδων και είναι αρκετά εύπεπτα, προστατεύοντας τον οργανισμό τόσο από περιττές θερμίδες, όσο και από δυσκολία στην πέψη που αποτελεί εμπόδιο στο αδυνάτισμα. Μάλιστα, οι σεφ προσπαθούν να διατηρήσουν τη φυσική γεύση των ψαριών, οπότε αποφεύγουν τις πολύ έντονες και παχυντικές σάλτσες, επομένως τα ψάρια είναι εξαιρετική επιλογή για φαγητό όταν κάποιος τρώει έξω και θέλει να διατηρήσει τη σιλουέτα του.

Η δίαιτα που βασίζεται στα ψάρια δεν είναι δίαιτα στέρησης, γιατί πολύ απλά προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους όσοι προσέχουν τη διατροφή τους να τρέφονται υγιεινά χωρίς να απέχουν από το φαγητό και χωρίς να στερούνται τη γεύση γιατί οι επιλογές σε ψάρια και θαλασσινά είναι πάρα πολλές, ειδικά στην Ελλάδα, και εξαιρετικά γευστικές. Επιπλέον, όσοι τρέφονται με ψάρια μπορούν να κρατήσουν τη δίαιτα μεγαλύτερο διάστημα, γιατί μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων χωρίς όμως να νιώθουν ότι πεινούν, γιατί οι ζωικές πρωτεΐνες των ψαριών τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται καθημερινά. Η δίαιτα με ψάρια δεν είναι «δίαιτα» με τη στενή έννοια για πολλούς. Αν κάποιος προσλαμβάνει περίπου 2000 θερμίδες την ημέρα τρώγοντας κρέας ή άλλες πηγές πρωτεϊνών, μπορεί να τις μειώσει εύκολα σε 1500 ή 1300, τρώγοντας ψάρια και λαχανικά ή σαλάτες για κυρίως γεύμα.

Πόσες Θερμίδες Έχουν τα Ψάρια;

Τα ψάρια χωρίζονται σε άπαχα και λιπαρά. Αν κάποιος θέλει να κάνει δίαιτα, λογικά πρέπει να αποφύγει τα πολύ λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός, και να προτιμήσει ψάρια με λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά. Ενδεικτικά αναφέρουμε πόσες θερμίδες έχουν κάποια συνηθισμένα ψάρια στο διαιτολόγιο μας.

Η γλώσσα έχει 133 θερμίδες ( τα 100 γραμμάρια), η συναγρίδα 112 θερμίδες, ο μπακαλιάρος 116 θερμίδες, ο τόνος σε νερό 120 θερμίδες. Tα περισσότερα άπαχα ψάρια παρέχουν από 80 έως 150 θερμίδες η μερίδα (100-150 γρ.). Ο ξιφίας περιέχει 121 θερμίδες ανά 100 γρ., ο μπακαλιάρος ψητός έχει μόνο 80 θερμίδες ( ενώ έχει 190 τηγανητός), η ρέγκα 197 θερμίδες, και ο σολομός (στον ατμό) 188 θερμίδες. Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει ρόλο στις θερμίδες που παίρνουμε από τα ψάρια, αφού το τηγάνισμα προσθέτει λίπη και θερμίδες, ενώ το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο είναι ιδανική επιλογή για τη δίαιτα.