member of

12 Νοεμβρίου | Ημέρα της κοτόσουπας!

Έχει καθιερωθεί στις 12 Νοεμβρίου να γιορτάζουν στις ΗΠΑ την ημέρα της κοτόσουπας.

Πρόκειται για την ημέρα που εκτιμάμε τη σημασία της σπιτικής κοτόσουπας, αυτής που μας έφτιαχνε από παλιά η μαμά μας όταν δε νιώθαμε καλά. Μπορεί να μη μας άρεσε παλιότερα, αλλά σίγουρα σκεφτήκαμε έστω μια φορά άρρωστοι πως μας έλειψε αυτή η δυναμωτική κοτόσουπα!

Αν δεν έχετε τη μαμά σας να σας φτιάξει την περιβόητη κοτόσουπά της, μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας. Η προσπάθεια μετράει!

Κοτόσουπα Αυγολέμονο από τη Βέφα

Υλικά
1 μικρό κοτόπουλο
6 κούπες νερό
1/4 κούπας λάδι
1 μικρό καρότο (προαιρετικά)
1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
1/3 κούπας ρύζι Καρολίνα
1 αυγό
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ατομα: 4-6

Χρόνος προετοιμασίας: 15′

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Εκτέλεση
Αφαιρέστε από το κοτόπουλο το δέρμα και πετάξτε το. Αφαιρέστε τα εντόσθια και πλύντε το καλά μέσα και έξω. Βάλτε το σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό επάνω στη φωτιά και πριν αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε από την επιφάνεια τον αφρό που σχηματίζεται. Ρίξτε μέσα το λάδι, το καρότο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε και βράστε, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Βγάλτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και αδειάστε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα, περνώντας τον από λεπτή σίτα. Βάλτε τον στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα το ρύζι κι ανακατέψτε το. Προσθέστε αν θέλετε και τα τρυφερά κρεατάκια του κοτόπουλου, ψιλοκομμένα. Σκεπάστε και σιγοβράστε τη σούπα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, 20′ περίπου. Σ’ ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αυγό. Ρίξτε μέσα το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε δυο – τρεις κουταλιές από τη ζεστή σούπα. Αδειάστε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, ανακατεύοντας ζωηρά. Πασπαλίστε την με φρεσκοκομμένο πιπέρι και σερβίρετέ την ζεστή, συνοδεύοντάς τη με το βρασμένο κοτόπουλο, ζεστό ή κρύο, γαρνιρισμένο με μαγιονέζα ή ρωσική σαλάτα. Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο, προσθέστε στη σούπα μόνο το χυμό λεμονιού.

ΜΥΣΤΙΚΟ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 2 αυγά στο αυγολέμονο. Έτσι η σούπα θα γίνει πιο πηχτή και πιο πλούσια.