member of

Regatta στο Αιγαίο

getFileREGATTAΣτις 17 Αυγούστου «ανοίγει πανιά» το ιστιοπλοϊκό και πολιτιστικό γεγονός του Βορείου Αιγαίου, από τη Λέσβο και τη Λήμνο, στη Σκύρο και στη Σκόπελο.

Από το λιμάνι του Μόλυβου στη Λέσβο ανοίγουν πανιά στις 17 Αυγούστου με προορισμό τη Σκόπελο και ενδιάμεσους σταθμούς τον Μούδρο στη Λήμνο και τη Λιναριά στη Σκύρο οι ιστιοπλόοι που θα συμμετάσχουν στη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση «Aegean Regatta 2013».

Η «Aegean Regatta» ξεκίνησε το 2001 και κάθε καλοκαίρι έκτοτε επιχειρεί να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη προσεγγίζοντας τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, αλλά και να γνωρίσει σε πολλά ξένα πληρώματα τις νησιωτικές κοινωνίες. Το πρώτο ιστιοπλοϊκό ταξίδι ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, και το υπουργείο Αιγαίου. Η προσπάθεια αυτή βρήκε συμμάχους και αρωγούς τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον ΑΣΙΑΘ Ρόδου, τον ΛΟΙΑΘ της Λέσβου, τον Ναυτικό Ομιλο Καρλοβάσου, τον Ναυτικό Ομιλο Σάμου και τον Ναυτικό Ομιλο Χίου, που μετέτρεψαν το ταξίδι σε ετήσιο θερινό θεσμό.

Στα 11 χρόνια που πέρασαν η Aegean Regatta «μπάρκαρε» στα νησιά Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κω, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ανδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς.

Από τον Μόλυβο

Η φετινή ρεγκάτα ξεκινά στις 16 Αυγούστου από το λιμάνι του Μόλυβου, όπου υπάρχει προγραμματισμένη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά» με μικρασιατικά τραγούδια από το συγκρότημα «Λεσβιακή Κομπανία».

Την επομένη, Σάββατο 17 Αυγούστου: στις 19.30 συγκέντρωση κυβερνητών στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου, στις 21.00 τελετή έναρξης στην πλατεία Λευκονοίκου, μουσική εκδήλωση τζαζ.

Η εκκίνηση σκαφών από το λιμάνι του Μόλυβου θα γίνει στις 18 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της Aegean Regatta θα λειτουργεί στο λιμάνι έκθεση «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: ταρσανάδες και σκαριά» στη Στέγη Τεχνών «Στέλιος Τρύφων» και έκθεση με έργα μαθητών Δημοτικού «Καραβάκι με πανί» (ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00 –13.00 & 19.00 – 22.00).

Μετά τον ελλιμενισμό στον Μούδρο (18/8) θα διανεμηθεί σε κάθε σκάφος τσάντα με χάρτη της Λήμνου, ενημερωτικό φυλλάδιο, αναμνηστικό και τοπικό προϊόν, ενώ θα τους προσφερθούν μια εξάδα νερό και ένα τσουβάλι με πάγο. Στους χώρους πέριξ των προβλητών θα υπάρχουν πάγκοι με προϊόντα της Λήμνου και οι τοπικοί φορείς θα προσφέρουν τοπικά εδέσματα.

Στις 19 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή τοπικού σκέλους (Τρίγωνο, Ορτσα/Πρίμα), με αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις:

Δρώμενα για τα παιδιά από την ομάδα «Οναρ», προαύλιο Παλαιού Δημοτικού Σχολείου.

Εκθεση φωτογραφιών από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Παλαιό Δημοτικό Σχολείο.

Ναυτικός Ομιλος Λήμνου – Κωπηλατικοί Αγώνες Επίδειξης (18.00), κόλπος Μούδρου.

Στις 19.15 θα γίνουν απονομές αναμνηστικών μεταλλίων στους κωπηλάτες του ΝΟΛ.

Θα ακολουθήσουν (19.30) Μουσικό Εργαστήρι Μούδρου: Μουσικές απ’ όλο τον κόσμο, (20.15) έναρξη τελετής απονομής, απονομές σκέλους Μόλυβος – Μούδρος, (20.45) τοπικοί παραδοσιακοί χοροί, (21.00) απονομές τοπικών αγώνων (Τρίγωνο, Ορτσα/Πρίμα), μουσική εκδήλωση.

Στη Σκύρο

Στις 20 Αυγούστου θα γίνει η αναχώρηση για Σκύρο. Μετά τον τερματισμό των σκαφών θα διευκολυνθούν στην πρόσδεσή τους στο λιμάνι από φουσκωτό σκάφος, θα τους προσφερθεί τσάντα με ενημερωτικό–τουριστικό υλικό, χάρτες, δείγματα παραδοσιακών προϊόντων, θα προσφερθούν αναψυκτικά.

Πρόγραμμα μετακινήσεων–εκδρομών την Τετάρτη 21 Αυγούστου: συνεχής συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση μεταξύ λιμένα Λιναριάς, της Χώρας Σκύρου και της κεντρικής παραλίας του νησιού (περιοχές Μαγαζιά, Μώλος) ανά μία ώρα από τις 10.00 το πρωί έως τις 01.00 της επόμενης ημέρας.

Δρομολόγια με πούλμαν από τη Λιναριά προς την περιοχή Καλαμίτσας και αντίστροφα (περιοχές όπου μπορούν να κάνουν μπάνιο και να γευματίσουν). Θα ακολουθήσει τελετή απονομής των επάθλων, παρουσίαση παραδοσιακής μουσικής και χορών της Σκύρου, συναυλία από το συγκρότημα «Οι Θαλασσινοί», διανομή φαγητού προς τους ιστιοπλόους

Στις 22 Αυγούστου θα γίνει η αναχώρηση των σκαφών για το λιμάνι της Σκοπέλου. Κατά την άφιξη των σκαφών στη Σκόπελο ταχύπλοο σκάφος θα είναι διαθέσιμο από τη θάλασσα για τυχόν βοήθεια, υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου στη στεριά για βοήθεια στα σκάφη. Κρύες μπίρες θα περιμένουν τα πληρώματα, ενώ θα παρέχεται στους ιστιοπλόους νερό, ρεύμα και μια σακούλα πάγος.

Στην επιστροφή των σκαφών από τον στίβο, στις 23 Αυγούστου, εκπρόσωποι του Δήμου Σκοπέλου, του ΝΙΚΟ Σκοπέλου και των εθελοντών Σκοπέλου θα δώσουν αναμνηστικά δώρα στα σκάφη και θα προσφερθεί και τυρόπιτα Σκοπέλου στα πληρώματα.

Η τελετή απονομής-λήξης θα γίνει στις 20.30 κάτω από την Παναγίτσα του Πύργου, με χορευτική εκδήλωση διάρκειας 30 λεπτών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλώσσας, χαιρετισμοί-απονομή επάθλων, μπουφές προσφορά των καταστηματαρχών της Σκοπέλου, μουσική εκδήλωση με τους Νίκο Γιαννάτο & τους Μουσικούς Μετανάστες.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου είναι ημέρα ξεκούρασης και προετοιμασίας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου. Επίσης, Skippers meeting Πανελληνίου Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Βορείου Αιγαίου στις 20.30 στο ξενοδοχείο «Ιωνία».

Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα λειτουργεί έκθεση τοπικών προϊόντων από παραγωγούς της Σκοπέλου μπροστά στο δημοτικό καφενείο κάθε μέρα από τις 20.00 και μετά. Δωρεάν είσοδος στα πληρώματα για τα δύο μουσεία της Σκοπέλου (ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 & 19.00-22.00). Υπάρχει και φωτογραφική έκθεση στον χώρο του κινηματογράφου «Ορφέα» καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Διοργάνωση

Το ταξίδι φέτος διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με συνδιοργανωτές την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, τον Αθλητικό Σύλλογο Ιστιοπλόων (ΑΣΙΑΘ) Ρόδου, τον Αθλητικό Ομιλο Αιγαίου, και τους Ναυτικούς Ομιλους Χίου, Σάμου, Καρλοβάσου και Σύρου, με συντονιστή τον Λεσβιακό Ομιλο Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης (ΛΟΙΑΘ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για συμμετοχή έως και τις 16 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.aegeanregatta.gr

Της Ανθής Παζιάνου