member of

Άρση ασύλου στη Νομική

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται η Νομική, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο. Κλειστές είναι η Σόλωνος και η Ασκληπιού, ενώ στο σημείο βρίσκονται κλούβες των ΜΑΤ. Ο αποκλεισμός της περιοχής είναι πλήρης, με την πρόσβαση να απαγορεύεται σε πεζούς ακόμη και σε δημοσιογράφους, που δεν έχουν καν οπτική επαφή, αλλά και σε δικηγόρους. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου. Οι απεργοί πείνας δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν υπό 3 όρους.

Επί της Μασσαλίας έχει στηθεί μικροφωνική, απ’ όπου ακούγονται συνθήματα και αιτήματα των μεταναστών εντός του κτιρίου. Στο χώρο βρίσκονται οι Αλ. Αλαβάνος, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας. Άντρες της ομάδας Δέλτα, παρουσία 2 εισαγγελέων, έφτασαν έξω από το κτίριο, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους κ.κ. Αλαβάνο, Δρίτσα, Λαφαζάνη και τον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ν. Γιαννόπουλο. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν και ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, καθώς και οι δύο αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως δήλωσε ο κ. Δριτσας, γίνεται μια 2η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Η είσοδος του κτιρίου έχει αποκλειστεί από άντρες της Ομάδας Δέλτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 20:00 λήγει το τελεσίγραφο αποχώρησης των μεταναστών. Αν οι μετανάστες δεν αποχωρήσουν θα επέμβει η αστυνομία.

Οι μετανάστες έθεσαν 3 όρους για την απομάκρυνσή τους από το κτίριο. Να μην υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση του νέου κτιρίου, να μπορούν να βρίσκονται στο χώρο και οι αλληλέγγυοι στην κινητοποίησή τους και να γίνει η μετεγκατάστασή τους χωρίς αστυνομική συνοδεία.

«Έκανα ότι μπορούσα, πρέπει να φύγετε», δήλωσε νωρίτερα ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, στα μέλη της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» και στους μετανάστες. Η συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας αποφάσισε να μην αποχωρήσουν από το κτίριο της Νομικής Σχολής.

«Λύση βρέθηκε αλλά απορρίφτηκε από τους μετανάστες. Εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης», δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη της «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης» ο κ. Πελεγρίνης. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» του επανέλαβαν την απόφαση που έλαβε η συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας για παραμονή στο χώρο και τον παρέπεμψαν σε αυτούς. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τους μετανάστες, οι οποίοι με τη σειρά τους τον ενημέρωσαν ότι εμμένουν στην απόφασή τους.

Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης» μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσαν ότι «το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο». «Θα είναι σκληρή αντιπαράθεση», πρόσθεσαν.

«Δηλώνουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξή μας στην απόφαση της συνέλευση των απεργών πείνας. Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία. Καλούμε όλους τους πολίτες της Αθήνας να προσέλθουν στον χώρο της Νομικής για την προάσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και του αγώνα των Μεταναστών Απεργών Πείνας», αναφέρει η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης».

Νωρίτερα, στη συνέλευσή τους οι μετανάστες απεργοί πείνας αποφάσισαν να μην μετακινηθούν από το κτίριο της Νομικής, επικαλούμενοι τρεις λόγους, τους οποίους αναφέρουν σε γραπτή τους ανακοίνωση. Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:

1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

Πηγή: tvxs.gr