member of

Αφιέρωμα | Μην κάνεις χειρονομίες!

Μπορεί να ακούμε όλο και συχνότερα πως ο πλανήτης σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα παγκόσμιο χωριό, όμως τα kinesics του -όρος για τη λεκτική επικοινωνία, με χειρονομίες- είναι, ευτυχώς, ακόμη περιβόλι!

CORNUTO-Ισπανόφωνοι

Σε συναυλία hard rock θα ήσασταν cool. Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Κολομβία, όμως, τα «κερατάκια» στα μούτρα κάποιου σημαίνουν ότι τον αποκαλείτε κάτι πολύ βαρύ και ασήκωτο για το Latin ανδρισμό του.

PALM BACK-Αγγλοσάξονες

Όταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος απηύθυνε σε χιλιάδες Αυστραλούς το σήμα της ειρήνης, αλλά με την παλάμη προς τα μέσα, δεν γνώριζε ότι αποτελεί προσβολή για έναν Αγγλοσάξονα ( Αυστραλό, Νεοζηλανδέζο, Βρετανό) αλλά και για ορισμένες περιπτώσεις ευερέθιστων Ιταλών.

ΑΝΑ ΑΚΜΠΑΡ ΧΑΓΙΑΓΟΥΕΙΝ-Αραβία

«Είσαι και πολύ ζώο» -ο πιο γρήγορος τρόπος να σας κόψουν το χέρι. Ένα οριζόντιο τρίγωνο, με το δεξί πάντα χέρι, που απευθύνεται σε κάποιον υποδηλώνει ότι θα τον καβαλήσετε στην καμήλα, γαϊδούρι ή ό,το άλλο προλάβετε να φανταστείτε.

ΛΟΥΝ ΠΕ ΚΑΡ-Πακιστάν

Στο Πακιστάν, αντί να υψώνουν τον μέσο, όπως οι Δυτικοί, υψώνουν όλη τη γροθιά. Προς αποφυγήν παρερμηνείας, μάλιστα, συνοδεύουν την κίνηση με τις λέξεις «λουντ» και «λορα» («πέος») ή «λουν πε καρ» («καβάλησε το μου»).

Συντάκτης | Τάσος Αντωνόπουλος