member of

Διάλεξε το σκάφος που σου ταιριάζει

beverly-farms-2009-pick-your-own-apples-700x700Σίγουρα η αγορά ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους, περισσότερο όνειρο αποτελεί παρά ρεαλιστική επιλογή μιας και η οικονομική κρίση έχει βάλει και εδώ το χεράκι της.

Για αυτούς όμως που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη δυνατότητα να προβούν σε μια τέτοια αγορά (πολύ θα θέλαμε να τους γνωρίσουμε), θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους λίγο από τη σοφία μας.

Μια κινέζικη παροιμία λέει πως πάντα πρέπει να ξεκινάς από κάτι μικρό. Έτσι και εδώ. Αποκτήστε κάτι μικρό που και οικονομικότερο είναι και θα είναι ευκολότερο να το μανουβράρετε. Ίσως ένα dinghy ή sloop για παράδειγμα. Τα συγκεκριμένα αποτελούν καλή επιλογή και για παιδιά μιας και είναι ιδιαίτερα εύχρηστα.

Βέβαια, η επιλογή αυτή απέχει πολύ από την εικόνα που, ας είμαστε ειλικρινείς, έχετε πλάσει με το μυαλό σας. Μια εικόνα που θέλει εσάς και την παρέα σας ή την οικογένεια σας (ή όποιον θέλετε τελος πάντων) να περνάτε ώρες ξεγνοιασιάς μέσα στο σκάφος καθώς κάνετε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.

Αν ανήκετε σε αυτή την «φαντασμένη» κατηγορία (σ.σ και εμείς σε αυτήν ανήκουμε), τότε πάμε σε άλλη κλίμακα σκαφών. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επενδύσετε σε ένα keelboat κάπου ανάμεσα στα 22 με 27 πόδια.

Ένα τέτοιο σκάφος είναι εύκολο στην πλεύση, άνετο, ασφαλές, όπως ακριβώς το είχατε φανταστεί. Σας δίνει δηλαδή την ικανότητα να φιλοξενείτε, να κουβαλάτε εξοπλισμό και θα σας προσφέρει τις βασικές πολυτέλειες (μπάνιο, κουζίνα, ψυγείο κτλ).

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από επιλογές για κάποιον που ενδιαφέρεται. Επίσης, παρότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα (από οικονομικής κυρίως πλευράς) με τα σκάφη συμβαίνει ότι και με τα οικόπεδα. Ποτέ δεν ήταν πιο φθηνά.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά εστίασης ενός σκάφους ήρθε η ώρα να σκεφτείτε και κάτι άλλο. Ποιο είναι το επίπεδο ικανότητας στην ιστιοπλοΐα; Πρέπει και αυτό να το συμπεριλάβετε στα κριτήρια πριν την τελική σας απόφαση. Επίσης, σκεφτείτε ότι όσο περισσότερο ασχολείστε με το εν λόγω σπορ, τόση μεγαλύτερη εμπειρία θα αποκτάτε. Οπότε καλύτερο είναι να αγοράσετε ένα σκάφος που απαιτεί ικανότητες λίγο μεγαλύτερες από τις δικές μας. Με αυτόν τρόπο θα διατηρήσετε τον ενθουσιασμό σας περισσότερο (αν και θα δυσκολευτείτε στην αρχή).

Καλές αγορές!