member of

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του Τσίπρα

Οι πολιτικές και τα πρόσωπα στο δρόμο προς την εξουσία

Μετά από μια πορεία συνεχούς ανόδου των ποσοστών του ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο βρίσκεται μετά τις νέες εκλογές του Ιουνίου και το 26,89% στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος του πολιτικού σχηματισμού, που προεκλογικά μετατράπηκε από ομοσπονδία κομμάτων και άλλων πολιτικών συλλογικοτήτων σε κόμμα, προκειμένου να διεκδικήσει το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου, η οριστική μετατροπή του σε κόμμα εξουσίας, ώστε με την πρώτη νέα εκλογική ευκαιρία να επιτύχει την απόκτηση ισχυρής λαϊκής πλειοψηφίας και το σχηματισμό αμιγώς αριστερής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναμένεται να ξεδιπλώσει τις βασικές πτυχές της στρατηγικής του κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Βουλής για την παρουσίαση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τρικομματικού συνασπισμού. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό, η ισορροπημένη σχέση δυναμικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, η οποία θα ασκείται τόσο μέσα από κοινοβούλιο όσο κι έξω από αυτό στους δρόμους των αγώνων, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος και συνεργάτες του προέδρου με κινηματική δράση.

Ιδιαίτερο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν στην αντιπολιτευτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που αναδείχτηκαν προεκλογικά και χαίρουν της εμπιστοσύνης του προέδρου. Τη δική τους παρέμβαση θα έχουν στις εξελίξεις και τα στελέχη της ριζοσπαστικής πτέρυγας, γνωστής και ως πλευράς του πρώην προέδρου Αλαβάνου.

Η στάση στις προγραμματικές

Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του νεοεκλεγέντος κυβερνητικού συνασπισμού ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δύο άξονες. Πρώτον, θα τονίσει ότι οι προσδοκίες για μια ηπιότερη πλατφόρμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αποδεικνύονται φενάκι και εν τέλει χοντροκομμένο προεκλογικό τρικ για άγρα ψήφων, ιδίως από τη στιγμή που οτιδήποτε υποτίθεται ότι ζητείται τίθεται υπό την αίρεση των επιθυμιών των εταιρών.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας και συνολικά οι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστηρίξουν ότι η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει καμία άποψη και διαπραγματευτική προσέγγιση για τη συνολικότερη πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και κατ΄ επέκταση τη θέση της χώρας εντός των ευρύτερων ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων.

Διανομή αντιπολιτευτικών ρόλων

Ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του Μνημονίου αποφασίστηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Τα πρόσωπα και οι τομείς που θα δραστηριοποιηθούν δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως, πλην των κ.κ. Δρίτσα και Κουράκη που θα αναλάβουν τους τομείς Άμυνας και Παιδείας, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα σημαντικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της πρώτης σε σταυρούς προτίμησης στη Β΄ Αθήνας Σοφία Σακοράφα. Πεδίο ενασχόλησής της αναμένεται να αποτελέσουν η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και οι ανάγκη για τομές και αλλαγές του, σε αρμονία και με όσα επεξεργάστηκε με συναδέλφους της μέλη και στελέχη και παρουσίασε προεκλογικά ως πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για μια βαθιά θεσμική μεταρρύθμιση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και στις πηγές διαφθοράς του.

Σημαίνοντα ρόλο, οπωσδήποτε, θα έχουν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος. Από αυτά ξεχωρίζουν ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας και έμπειρος οικονομολόγος Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, από κοινού με ένα στέλεχος τις απόψεις του οποίου περί τα οικονομικά ιδιαίτερα εκτιμά ο κ. Τσίπρας, τον Βουλευτή Χανίων και Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σταθάκης θα αναλάβουν το βαρύ φορτίο συνεχών αντιπροτάσεων στις διαδικασίες μερικής επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και συνολικά της πορείας της χώρας. Ο Γιάννης Δραγασάκης επιλέχθηκε από τους συναδέλφους του Βουλευτές δ΄αντιπρόεδρος της Βουλής μετά από σχετική πρόταση του κόμματός του.

Οι κύριοι Λαφαζάνης, Παπαδημούλης και Κουρουμπλής εκλέχθηκαν στις τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ ο Νίκος Βούτσης εξελέγει γραμματέας της Κ.Ο. Οι Βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να ασχοληθούν με τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναμένεται να σηκώσει και μεγάλο μέρος του βάρους των αντιπαραθέσεων με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τόσο στο κοινοβούλιο όσο και σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται κι ο πλέον δραστήριος εκ των συντρόφων συναδέλφων του στη χρήση των social media. Οι κύριοι Δρίτσας και Κουράκης θα αναλάβουν να παρακολουθούν τους τομείς Άμυνας και Παιδείας, αντίστοιχα.

Προεδρικό επιτελείο και Γραφείο Τύπου

Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου παραμένει ο Πάνος Σκουρλέτης, πλαισιωμένος από τον Χρήστο Στάϊκο και τη Ράνια Σβίγγου, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το καλό κλίμα που η συγκεκριμένη έχει εμπεδώσει με τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο κ. Σκουρλέτης, άλλωστε, μαζί με τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του κόμματος Ν. Παππά και τη Βουλευτή και υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων στο κόμμα Ρ. Δούρου θεωρούνται μερικά εκ των σημαντικότερων στελεχών της νεότερης γενιάς του κόμματος της αριστεράς, που έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα τον Α. Τσίπρα στην έως τώρα εντυπωσιακή πορεία του, ενώ και στο εξής οι αποφάσεις για τη χάραξη αντιπολιτευτικής πορείας αναμένεται να τους βρίσκει ενήμερους και ενεργά συμμέτοχους στις διαδικασίες λήψης τους.

Δεξαμενή σκέψης

Στον τομέα της συνεχούς ανανέωσης του ιδεολογικού οπλοστασίου του κόμματος, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ήδη αναλάβει το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», με Επιστημονικό Διευθυντή τον Χάρη Γολέμη και τη δραστήρια συντακτική ομάδα των περιοδικών εκδόσεων της «δεξαμενής σκέψης» του κόμματος. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου και τα μέλη της συντακτικής ομάδας, άλλωστε, διατηρούν σημαίνοντα ρόλο τόσο στη λειτουργία του ευρωπαϊκού δικτύου για την αριστερά “Transform! Europe” όσο και της ιστοσελίδας “Red Notebook”, η οποία επίσης απηχεί τις απόψεις του κόμματος και συμβάλλει στη διάδοσή τους.

Πλευρά Αλαβάνου

Το δικό τους διακριτό ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παίξουν τα στελέχη που θεωρείται ότι βρίσκονται εγγύτερα στις συχνά πιο ριζοσπαστικές απόψεις Αλαβάνου. Βουλευτές παλιότεροι και νεοεκλεγέντες, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Νάντια Βαλαβάνη μπορεί να μη βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα διαμόρφωσης κομματικής γραμμής, αλλά είναι σίγουρο πως με τις κοινοβουλευτικές, και όχι μόνο, παρεμβάσεις τους θα παίζουν το ρόλο του πολιτικού αντίβαρου έναντι των σχετικά συντηρητικότερων «πασοκογενών-ανδρεοπαπανδρεωγενών» νεοεισελθόντων ως Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ.