member of

thirasia homeΑν τα νησιά της άγονης γραμμής αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά η διάρκεια του καλοκαιριού, φανταστείτε τι συμβαίνει τις υπόλοιπες εποχές. Εμείς, παρότι φθινόπωρο, θα συνεχίζουμε να τα προβάλλουμε και να τα στηρίζουμε γιατί η φυσική ομορφιά δεν έχει εποχές. Τουλάχιστον, όσοι κάνουν ιστιοπλοϊα το ξέρουν καλά.

Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στις Κυκλάδες (αχ αυτές οι Κυκλάδες) και συγκεκριμένα στο κοσμοπολίτικο νησί της Σαντορίνης. Μην μπερδεύεστε δεν θα μείνουμε εκεί, αλλά θα περάσουμε απέναντι για να γνωρίσουμε την μικρότερη αδερφή της, τη Θηρασιά.

Πως γίνεται να βρίσκετε τόσο κοντά και να παραμένει τόσο διαφορετική από την Σαντορίνη;

Με το παραπάνω ερώτημα ξεκινά κάθε σκέψη που σχετίζεται με αυτό το νησί. Ας φορέσουμε όμως για λίγο τα γυαλιά μας για να ξεσκονίσουμε την ιστορία του.

Η Θηρασιά είναι ένα μικρό κομμάτι από τη δυτική ακτή της αρχαίας Στρογγύλης, που αποκόπηκε μετά το φοβερό σεισμό του 1650 π.χ. Σήμερα μαζί με τη Σαντορίνη και το Ασπρονήσι συμπληρώνει νοητά το αρχαίο κυκλικό σχήμα της Στρογγύλης.

Κατά την διάρκεια της ακμής της, υπήρξε Δήμος που συστάθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 13ης Οκτωβρίου 1834 «Περί σχηματισμού των Δήμων του Ν. Κυκλάδων» και κατατάχθηκε στη Γ’ Κατηγορία με πληθυσμό 319 κατοίκους και έδρα το Πολίχνιον της Θηρασιάς.

Ο πληθυσμός του νησιού αυξανόταν σταδιακά μέχρι το 1895 όπου έφθασε τους 855 κατοίκους. Το 1912 συστάθηκε η Κοινότητα Θηρασίας με έδρα τον οικισμό του Μανωλά, η οποία με διάφορες μεταβολές διατηρήθηκε έως το 1997, και με το νόμο Καποδίστρια ενώθηκε με την Κοινότητα της Οίας. Η κρίση στη ναυτιλία στις αρχές του 20ου αιώνα και ο καταστροφικός σεισμός του 1956 ανάγκασαν τους Θηρασιώτες να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 268 κατοίκους.

Αυτά, ως προς τις ιστορικές καταβολές του νησιού. Ήρθε η ώρα για εξερεύνηση. Τι λέτε ξεκινάμε;

phoca thumb l thirasia 09phoca thumb l thirasia 14Πρώτη στάση ο οικισμός Μανωλά, όπου αποτελεί και την πρωτεύουσα του νησιού. Κτισμένη στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας της Θηρασιάς, προσφέρει υπέροχη θέα προς τη Σαντορίνη. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, ένα κτίσμα του 1874. Περπατώντας στα στενά καλντερίμια του οικισμού συναντάμε τον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα κοντά στο Γυμνάσιο και λίγο πιο κάτω το παντοπωλείο.

Από εκεί πηγαίνουμε στον οικισμό Κέρας ή Κεραδιανά, ο οποίος βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. Ο οικισμός είχε κατοικηθεί πριν από 30-40 χρόνια και βρίσκεται κτισμένος πάνω σε ένα βράχο χαρίζοντας πανοραμική θέα προς τις Καμένες.

Η Αγία Ειρήνη είναι από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού. Μπορείτε να φάτε στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες και να απολαύσετε βαρκάδες κατά μήκος της ακτής. Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν το νησί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την συγκοινωνία ή τα αυτοσχέδια ταξί από τον κεντρικό δρόμο που θα σας οδηγήσουν στα ενδότερα του νησιού. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές μέσα από τα αγροτικά δρομάκια ή «ριμίδια» για να εξερευνήσουν τις ομορφιές του νησιού.

Συνεχίζονται νοτιοδυτικά του νησιού συνατάμε την «Αγριλιά». Τα υπόσκαφα σπίτια και τα οινοποιεία είναι χαρακτηριστικά της περιοχής. Στην είσοδο της Αγριλιάς βρίσκεται η Παναγία των Εισοδίων, ένα κτίσμα του 1887 με μοναδική αρχιτεκτονική. Π

Ο οικισμός Κορφού είναι το παλιό λιμάνι το νησιού. Για να κατέβετε στον Κόρφο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουλαράκι ακολουθώντας 270 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν κατευθείαν στο απάνεμο λιμάνι. Εδώ «δένουν» καθημερινά ιστιοφόρα και καΐκια που κάνουν εκδρομές από τον Αθηνιό προς το Ηφαίστειο, τα θερμά λουτρά και τη Θηρασιά. Στα παραλιακά ταβερνάκια μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι και ντόπιους μεζέδες.

phoca thumb l thirasia 15Πλιτς, πλατς…

Η Θηρασιά έχει ακτές απότομες και οι παραλίες της είναι λίγες και μικρές. Ωστόσο, η γαλήνη του τοπίου και η υπέροχη θέα αποζημιώνουν του κολυμβητές. Οι επισκέπτες συνήθως προτιμούν την μαύρη παραλία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ρίβας. Επίσης, υπάρχει η παραλία στο λιμανάκι του Κόρφου με χοντρά βότσαλα και ελαφρόπετρες. Όσοι διαθέτουν σκάφος, έχουν σαφώς περισσότερες επιλογές.

It’s party time…

Η Θηρασιά γιορτάζει όλο το χρόνο με παραδοσιακά πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων του νησιού. Στο νησί υπάρχουν 21 συνολικά εκκλησίες και ξωκλήσια αφιερωμένα ως τάμα στους Αγίους. Από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού είναι το πανηγύρι της Κοίμησης Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στη Κερά, της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Ποταμό στις 26 Οκτωβρίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Αγριλιά στις 6 Αυγούστου, του Αγίου Σπυρίδωνα στον Ποταμό στις 12 Δεκεμβρίου και του Αγίου Ιωάννη στο Μανωλά στις 24 Ιουνίου.

«…Ανέβασέ με στην κορφή της Θηρασίας

Mια κόκκινη παντιέρα με σπιρουνίζει

Eνα αφρισμένο πέλαγο με τυραγνά

Δυο λιοκέντητα μάτια με μεθούν

Eίμαι ένα κομμάτι τούτης της γης…»

 

Χρήσιμες πληροφοριές

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣΙΑΣ: 22860 29143

ΚΕΠ ΟΙΑΣ:  22860 29238

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: 22860 29229


ΧΑΡΤΗΣ

thirasia F10273