member of

Ιστιοπλοΐα: ψέματα και αλήθειες

sailing2Σε μία εποχή όπου η κρίση έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, όλες οι ενασχολήσεις που σχετίζονται με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, φαντάζουν για τους περισσότερους πολυτέλεια.

Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωση μας, σαν ένα περιοδικό που ασχολείται με μία τέτοια «ψυχαγωγική δραστηριότητα», να μετατοπίσουμε τον κέρσορα της ιστιοπλοΐας από τον χαρακτηρισμό της πολυτέλειας σε αυτό της ανάγκης για ψυχαγωγία. Για να γίνει αυτό εφικτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταρρίψουμε τους διάφορους μύθους που σχετίζονται με τον εν λόγω άθλημα.

Η ιστιοπλοΐα αποτελεί ένα ακριβό χόμπι…

Η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα προϋποθέτει την ύπαρξη του τρίπτυχου θάλασσας- σκάφους – τεχνογνωσίας.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η ύπαρξη της θάλασσας είναι αυτονόητη όσο και του αέρα που αναπνέουμε. Ένα φυσικό αγαθό που χαρίζεται σε όλους μας εμάς απλόχερα. Ένα αγαθό που είμαστε ελεύθεροι να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς καμία υποχρέωση. Αρκεί βέβαια να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε.

Ως προς την τεχνογνωσία, τα πράγματα είναι και εδώ αρκετά απλά. Για κάποιον που ενδιαφέρεται, υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει την συγκεκριμένη τεχνογνωσία σε έναν από τους δεκάδες ναυτικούς ομίλους που υπάρχουν. Το κόστος είναι αρκετά μικρό, μιας και δεν απαιτείται μακρόχρονη σπουδή για να αποκτήσει κανείς τις απαραίτητες γνώσεις. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις διάφορων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων που προσφέρουν μαθήματα δωρεάν.

Ερχόμαστε τώρα στο τελευταίο κομμάτι της ιστιοπλοΐας που προφανώς δημιουργεί και τον μεγαλύτερο προβληματισμό. Η ύπαρξη ενός σκάφους, είναι το στοιχείο εκείνο, που κάνει το κόστος απαγορευτικό για τους περισσότερους. Και εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σίγουρα, η αγορά ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους ανεβάζει τον προϋπολογισμό αρκετά υψηλότερα. Βέβαια, πάντα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενός μεταχειρισμένου, μειώνοντας έτσι το κόστος αισθητά.

Η ενοικίαση είναι όμως για τους περισσότερους η καλύτερη λύση. Με μία απλή συνδρομή σε κάποιον από τους ομίλους που αναφέραμε νωρίτερα, αποκτάτε τη δυνατότητα ενοικίασης και χρήσης των διατιθέμενων σκαφών. Βέβαια, το ακριβές κόστος και η διάρκεια χρήσης ορίζεται από τον εκάστοτε όμιλο. Παρόλα αυτά αποτελεί έναν ιδιαίτερα οικονομικό τρόπο για να κάνετε πράξη την αγαπημένη σας συνήθεια.

Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε κάποιο σκάφος, ως μέσο των καλοκαιρινών σας διακοπών. Αν υπολογίσετε τα χρήματα που ξοδέψατε εσείς και η παρέα σας στην προηγούμενη καλοκαιρινή σας εξόρμηση και τα συγκρίνετε με αυτά που απαιτούνται για να κάνετε διακοπές με ένα ιστιοπλοϊκό, θα παρατηρήσετε ότι η διαφορά είναι τις περισσότερες φορές πολύ μικρή.

sevaxΗ ιστιοπλοΐα είναι δύσκολη και για λίγους…

Δεν χρειάζεται να είστε ο Σεβάχ ο θαλασσινός για να μυηθείτε στα μυστικά της ιστιοπλοΐας. Σαν χόμπι η ιστιοπλοΐα απευθύνεται σε όλους και όλοι μπορούν να την ασκήσουν, αρκεί να το θέλουν. Με λίγα λόγια δεν απαιτούνται κάποιες ιδιαίτερες δεξιότητες παρά μόνο επιμέλεια και συγκέντρωση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στα άτομα με αναπηρία. Ακριβώς γιατί δίνει την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να απολαύσει την εμπειρία που οι ελληνικές θάλασσες μπορούν να προσφέρουν.

Η ιστιοπλοΐα είναι επικίνδυνη…

Τίποτα δεν είναι πραγματικά επικίνδυνο όταν είμαστε προσεκτικοί και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ο κόσμος της ιστιοπλοΐας αλλά και της θάλασσας γενικότερα έχει τους δικούς της κανόνες. Όσο τους σεβόμαστε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.

Η ιστιοπλοΐα είναι βαρετή…

Η έννοια του βαρετού έχει να κάνει κυρίως με την σωματική και ψυχολογική στασιμότητα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει εδώ. Κάνοντας ιστιοπλοΐα βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση. Γινόμαστε οι οδηγοί του σκάφους μας και παράλληλα αντικρίζουμε μια συνεχή εναλλαγή φυσικών εικόνων, οι οποίες μας ενεργοποιούν συναισθηματικά, μας κάνουν και σκαφτόμαστε, μας κινητοποιούν.

«Πόσο άστοχο είναι να αποκαλούμε αυτόν τον πλανήτη Γη, ενώ είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι είναι Ωκεανός.»