member of

Κάν’το μόνος σου…

Ploti Agkyra fullΠως μπορούμε από μια παλιά ομπρέλα να κάνουμε μια πλωτή άγκυρα;

Η πλωτή άγκυρα είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να μην είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να το έχουμε στο σκάφος μας για ταχύπλοα σκάφη ή σκάφη αναψυχής όμως δεν παύει από μόνο του να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε σκάφος. Όταν μιλούμε για πλωτή άγκυρα αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ένα κωνικό σάκο σαν αλεξίπτωτο το οποίο μπορεί να κρατήσει σταθερό το σκάφος μας στα ρεύματα ή να το εμποδίζει από το να μετακινείται από τον κυματισμό. Η πλωτή άγκυρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε όσους ψαρεύουν βαθιά καθετή πάνω από ξέρες και δεν τους φτάνει το σχοινί για να ρίξουν άγκυρα. Φυσικά και το οποιοδήποτε σκάφος το οποίο αντιμετωπίζει μηχανικά προβλήματα και βρίσκεται σε βάθη που το σχοινί της άγκυρας δεν φτάνει στον πάτο μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλωτή άγκυρα για να ακινητοποιήσει το σκάφος μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα ή να έρθει βοήθεια. Πλωτές άγκυρες μπορούμε να βρούμε στην αγορά από διάφορα καταστήματα που πωλούν εξοπλισμό για σκάφος ή φτιάχνουν ταπετσαρίες για σκάφη αλλά υπάρχει και ο τρόπος να κατασκευάσουμε και από μόνη μας.

Ploti Agkyra full 1Ploti Agkyra full 2 copy

Τι θα χρειαστούμε

  • Μία παλιά ομπρέλα θάλασσας που να μην είναι καταστραμμένη
  • Ένα κομμάτι σχοινί 6 μέτρων και πάχους 6 mm
  • Ένα κομμάτι σχοινί 8 μέτρων και πάχους 10 mm

Διαδικασία που ακολουθούμε

  • Αφαιρούμε προσεκτικά τον σκελετό της ομπρέλας έτσι ώστε να μας μείνει μόνο το ύφασμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με προσοχή έτσι ώστε να μην καταστρέψουμε ή να ανοίξουμε τρύπες στο ύφασμα.
  • Παίρνουμε το σχοινί τον 6 mm και το κόβουμε σε δύο κομμάτια των 3 μέτρων.
  • Ανοίγουμε το ύφασμα της ομπρέλας και ξεχωρίζουμε τις τέσσερις άκριες της ομπρέλας έτσι ώστε να είναι χωρισμένη όταν δεθεί σε ίσα διαστήματα.
  • Μαζεύοντας το ύφασμα στην άκρια το δένουμε με την μία άκρη του σχοινιού τον 6 mm με ένα γερό κόμπο θηλιά έτσι ώστε να στερεωθεί καλά και να μην υπάρχει φόβος να λυθεί το σχοινί όταν βρει αντίσταση.
  • Με την άλλη άκρη του σχοινιού που χρησιμοποιούμε δένουμε την απέναντι άκρια της ομπρέλας.
  • Με τον ίδιο τρόπο και με το άλλο κομμάτι του σχοινιού μας τον 6 mm δένουμε τις δύο άλλες γωνιές τις ομπρέλας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα σχοινιά να σταυρώνουνε μεταξύ τους και όταν τα σηκώσουμε προς τα πάνω να έχουν ίδιες διαστάσεις μεταξύ τους από την άκρια της ομπρέλας μέχρι το σημείο όπου σταυρώνουνε.
  • Δένουμε τα δύο σχοινιά μαζί για να κάνουμε μία θηλιά.
  • Παίρνουμε το σχοινί των 10 mm και το περνάμε από την θηλιά δένοντας το με ένα κόμπο.

Η πλωτή μας άγκυρα είναι έτοιμη.

Λόγω του μικρού της όγκου και του χαμηλού της βάρους μπορούμε να την έχουμε πάντοτε στο σκάφος μας και όταν την χρειαστούμε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την ξεδιπλώσουμε να δέσουμε το σχοινί στο ράουλο της άγκυρας και να τη ρίξουμε στο νερό. Η αντίσταση που θα δημιουργηθεί μεταξύ σκάφους, νερού και πλωτής άγκυρας θα ακινητοποίησει το σκάφος μας. Τόσο απλά.

πηγή: cyprusfishingmagazine.com