1013797 312Ολοένα περισσότεροι Ρώσοι, λάτρεις των σπορ και της θάλασσας συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Την απόλαυση ενός ταξιδιού με ιστιοφόρο στα γαλάζια νερά της Μεσογείου με την απόκτηση του διπλώματος skipper.

Ποτέ δεν ήθελα να γίνω σκίπερ (skipper). Για τα ταχύπλοα σκάφη και τα πολυτελή ιστιοφόρα αδιαφορούσα και, γενικά, δεν ένιωθα καμιά επιθυμία για θαλάσσια ταξίδια. Αλλά πριν μερικά χρόνια, ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα, μου άλλαξε γνώμη για πάντα. Είχα προσκληθεί να παρακολουθήσω τις εργασίες ενός επενδυτικού φόρουμ και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης «δραπετεύσαμε» στα ελληνικά νησιά, ταξιδεύοντας μέσα στο απέραντο γαλάζιο με ιστιοφόρο. Στα μισά της διαδρομής, κατάλαβα ότι πλέον, δεν θα μπορούσα ζήσω χωρίς τη θάλασσα.

Έτσι, μετά την επιστροφή μου στη Μόσχα, γράφτηκα για να παρακολουθήσω μαθήματα σε μια ιστιοπλοϊκή σχολή, στην οποία εκπαιδεύουν «κυβερνήτες» σύμφωνα με το διεθνές σύστημα International Yacht Training (IYT). Ο εκπαιδευόμενος δεν απαιτείται να διαθέτει εμπειρία και η διδασκαλία, μοιάζει με την εκπαίδευση σε σχολή οδηγών. Το κόστος είναι επίσης συγκρίσιμο. Περίπου 700-800 ευρώ για τα θεωρητικά μαθήματα και 1600 ευρώ για 10 ημέρες πρακτικής, πλέον του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.