member of

 

imagesΌσο ο καιρός περνά και το καλοκαίρι κάνει αισθητή την παρουσία του, τόσο η διάθεση για διακοπές αυξάνεται. Χάρτες ανοίγουν και διάφορες προτάσεις προορισμών, πέφτουν στο τραπέζι.

Εμείς πιστοί στις παραδόσεις μας, συνεχίζουμε την παρουσίαση των ελληνικών νησιών. Αυτή τη φορά θα μεταφερθούμε σε ένα ακόμη γνωστό νησί των Δωδεκανήσων, την Κω.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση, μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο. Η επιφάνεια του νησιού είναι 290,3 τ.χλμ. με ακτογραμμή 112 χιλιομέτρων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κως, όπου είναι και το κύριο λιμάνι του νησιού. Απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια.

Το εύφορο κλίμα της, οι βουνοκορφές με τις καταπράσινες πλαγιές μέσα στις οποίες προβάλλουν παραδοσιακοί οικισμοί με ολόλευκα σπίτια πνιγμένα στα λουλούδια, οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τα μνημεία και η αίγλη του παρελθόντος συνδεδεμένα αρμονικά με τις ανέσεις και την κοσμοπολίτικη αύρα του παρόντος, κάτω από ένα λαμπερό ήλιο που καταυγάζει τις περισσότερες ημέρες του χρόνου αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, συνθέτουν την εικόνα του νησιού που τόσο χαρακτηριστικά είχαν αποδώσει χιλιάδες χρόνια πριν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: “Μακάρων νήσος”. Μιας και μιλήσαμε για προγόνους, ας ρίξουμε και μια ματιά στην ιστορία του νησιού.

Η Κως κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά Άσπρη Πέτρα στο ύψωμα Ζηνί της Κεφάλου. Στην πόλη της Κω, η πρώτη εγκατάσταση κατοίκων υπολογίζεται περίπου 2300-2000 π.Χ. Το νησί δεχόταν κατά καιρούς τις επιδράσεις τόσο του μινωικού όσο κυρίως και του μυκηναϊκού πολιτισμού που άφησε πίσω του σημαντικά κατάλοιπα (1600-1150 π.Χ.).

Κατά το 500 π.Χ. περίπου η Κως υποτάχθηκε στους Πέρσες. Ύστερα ωστόσο από την ελληνική επικράτηση στους Περσικούς Πολέμους και την απομάκρυνση του περσικού κινδύνου η απελευθερωμένη Κως εντάχθηκε στην Αθηναϊκή συμμαχία.

kosakteon1 (1)Ιπποκράτης, η «φίρμα» του νησιού

Το νησί αυτό αποτελεί και τη γεννέτειρα του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής (460-377 π.Χ). Ο ίδιος, γόνος οικογένειας περίφημων ιατρών, αφού ταξίδεψε αρκετά επέστρεψε στο νησί όπου ίδρυσε και δίδαξε στην Ιατρική του Σχολή. Τα επιστημονικά του συγγράμματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο μελέτης έως σήμερα είναι γνωστά με τον τίτλο «Ιπποκρατική Συλλογή».

Έκτοτε το νησί γνωρίζει πολλούς κατακτητές όπως Ρωμαίους, Βενετούς, Γενοβέζους αλλά και Τούρκους. Η τουρκική κυριαρχία διατηρήθηκε έως το 1912 οπότε στα πλαίσια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου που διεξήχθη στη Λιβύη, οι Ιταλοί ως αντιπερισπασμό κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική κατοχή διήρκησε μέχρι το 1943 οπότε μετά την παράδοση της Ιταλίας και την συμπαράταξη της με τους Συμμάχους, γερμανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν από θαλάσσης και αέρος και κατέλαβαν την Κω στις 3 Οκτωβρίου. Με το τέλος του Β’Παγκοσμίου Πολέμου επακολούθησε την διετία 1945-1947 Βρετανική κατοχή μέχρι την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1948.

Το νησί της Κω έχει πολλές αμμουδερές παραλίες από τις οποίες αυτές που βρίσκονται στα βόρεια του νησιού είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον άνεμο. Η πλειοψηφία των ακτών του νησιού είναι πλέον αντικείμενο εκμετάλλευσης για τον τουρισμό, με εύκολη πρόσβαση και ανέσεις που συμπεριλαμβάνουν θαλάσσια σπόρ , ιστιοσανίδα, καταδύσεις κλπ. Οι κυριότερες παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες, εστιατόρια, καφε μπαρ κλπ. Πιο συγκεκριμένα, η αμμώδης παραλία Ζουρούδη έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, μπαρ και μουσική. Στην παραλία του Γιωτ κλαμπ θα βρείτε με ψιλή άμμο η συγκεκριμένη παραλία έχει βραβευτεί με Μπλε Σημαία. Η παραλία Μύλος έχει ψιλή, λευκή άμμο και είναι μια άλλη παραλία με γαλάζια σημαία. Υπάρχει ένα beach bar με μουσική και πρόγραμμα με μουσικά συγκροτήματα που κάνουν συχνά ζωντανές εμφανίσεις.

Άλλες γνωστές παραλίες είναι αυτή στο Λάμπη, η παραλία Εδπερίδες, Μαρμάρι, Καμάρι και Ταμ Ταμ.

KosAroundKos0014 mparalia therma kosΣτην πόλη της Κω αλλά και σε πολλές περιοχές του νησιού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πολλά αξιοθέατα από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού. Από τα πιο φημισμένα μνημεία του νησιού είναι το περίφημο Ασκληπιείο, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα στα δυτικά του νησιού. Στην Αντιμάχεια θα δούμε τα ερείπια απο το Ενετικό κάστρο τη Αντιμάχειας και στα Καρδάμαινα το Ναυτικό μουσείο και μία περιοχή με όπου οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φώς διάφορα ευρήματα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο Πυλί επίσης θα θαυμάσετε ένα μεσαιωνικό κάστρο και μερικές αξιόλογες εκκλησίες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Κάστρο των Ιπποτών στο λιμάνι της Κώ καθώς και ο Πλάτανος του Ιπποκράτη που βρίσκεται μεταξύ του Κάστρου και της αρχαίας πόλης που αποτελεί ένα απο τα κυριώτερα αρχαιολογικά αξιοθέατα της πόλης της Κώ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο επίσης παρουσιάζει αξιόλογα εκθέματα από όλες τις περιόδου της αρχαίας ιστορίας του νησιού.

Δυτικά απο την έξοδο της αρχαίας πόλης βρίσκετε το κέντρο της πρωτεύουσας με την επιβλητική αγορά και διάφορα δημόσια κτήρια χτισμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική Αρ Ντεκό της Ιταλικής περιόδου 1912-43

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Κάθε καλοκαίρι και οι 3 Δήμοι του νησιού διοργανώνουν ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις που το ευρύ τους φάσμα συνδέεται αρμονικά με το πνεύμα αναψυχής που διακατέχει στις θερινές διακοπές όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επισκέπτες του νησιού. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

Τα Ιπποκράτεια που διοργανώνει ο Δήμος Κω από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνουν την απαγγελία του Ιπποκράτειου Όρκου, συναυλίες κλασσικής και ποικίλης μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, αρχαίες τραγωδίες, εκθέσεις λαογραφικού υλικού, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ειδικές εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά, ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Τα Δίκαια που διοργανώνει ο Δήμος Δικαίου του Ιούλιο και Αύγουστο. Περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, εκδηλώσεις για παιδιά και αθλητικούς αγώνες.

Τα Ηράκλεια που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλειδών του Ιούλιο και Αύγουστο. Περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακή μουσική και χορούς, εκθέσεις φωτογραφίας.

Στο νησί πραγματοποιούνται επίσης και αρκετά πανηγύρια, όπου αναβιώνουν παλαιά ήθη και έθιμα του νησιού, ορισμένα εκ των οποίων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν με τις ιδιαιτερότητες τους το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

ekklisia-agias-paraskeviskastro-kokos copyΧρήσιμες Πληροφορίες

Νοσοκομείο: 28050, 23423

Λιμεναρχείο: 26594 και 26595

Τουριστική Αστυνομία: 26666