21Το Μεγανήσι είναι ένα όμορφο, γραφικό και καταπράσινο μικρό νησί, αλλά με μεγάλο μήκος και πολιτιστική κληρονομιά, στο Ιόνιο Πέλαγος, σε κοντινή απόσταση από τη Λευκάδα.

Μόλις 4 ν.μλ. (Ν.Α) το χωρίζουν από το νησί της Λευκάδας με αρκετά γειτονικά νησάκια γύρω του όπως είναι ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Θηλιά, ο Κυθρός, και άλλα.

Μπορείτε να φθάσετε με ferry boat, που θα πάρετε από το Νυδρί και στη θαυμάσια διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την Μαδουρή, με το παλαιό αρχοντικό του Βαλαωρίτη και τον Σκορπιό, ιδιοκτησία της οικογένειας Ωνάση.

Το νησί διαθέτει αρκετά καλό οδικό δίκτυο καθώς και τοπική συγκοινωνία.

Η έκτασή του είναι περίπου 20 τετρ. χλμ., και ανήκει διοικητικά στο νομό Λευκάδας.

Αποτελείται από τρία γραφικά χωριά: το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι με τα εξίσου γραφικά επίνειά τους: το Βαθύ, τον Αθερινό και τα Σπήλια. Το καθένα με την δική του ομορφιά και γραφικότητα αποτελούν τους κυρίους οικισμούς με περίπου 2.000 μόνιμους κατοίκους.

Πρωτεύουσα του Μεγανησίου είναι το Κατωμέρι που αποτελεί και την έδρα του Δήμου.

Η φιλοξενία των ντόπιων με την ήσυχη ζωή, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα όμορφα τοπία, τα υπέροχα λιμανάκια με τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες και η πεντακάθαρη θάλασσα αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις των ξεχωριστών διακοπών.

Το νησί κάθε χρόνο το επισκέπτονται πλήθος από ντόπιους και ξένους τουρίστες, έχει αρκετά ανεπτυγμένο θαλάσσιο τουρισμό και για την εξυπηρέτηση στη διαμονή των τουριστών διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα διαφόρων κατηγοριών.

Οι φίλοι της πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη διαδρομή μέχρι το ακρωτήρι Κεφάλι, στο στενό και μακρύ “πόδι” του νησιού και θα αποζημιωθούν από τη μαγευτική θέα με την καταπληκτική θάλασσα και τα θαυμάσια διάσπαρτα νησάκια.

Σερφινγκ μπορείτε να κάνετε στην περιοχή του Αϊ Γιάννη, ποδηλασία με θαλάσσια ποδήλατα στα Σπήλια και ιστιοπλοΐα στις περισσότερες περιοχές γύρω από το νησί.

meganhsi660Αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά εκκλησία του Αϊ Γιάννη, στην ομώνυμη παραλία, με καΐκι τη σπηλιά Παπανικολή, η οποία λέγεται ότι ήταν το κρησφύγετο του υποβρυχίου “Παπανικολής”, τη σπηλιά Γιοβάνη και τη σπηλιά Δαίμονα, καθώς και το γύρο του νησιού.

Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι: του Αϊ Γιάννη, το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, ο Αθερινός, ο Φάρος, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη η Μπερέτα και στο βορειοανατολικότερο σημείο του νησιού, το Φανάρι που διαθέτει μια μικρή πανέμορφη αμμουδερή παραλία.

Οι πολλοί και εξαιρετικοί όρμοι που διαθέτει το Μεγανήσι αποτελούν φυσικά λιμανάκια που προτιμούν πολλοί ιδιοκτήτες μικρών αλλά και μεγάλων σκαφών.

Χρήσιμες πληροφορίες

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ   26453 61300

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ   26450 51406

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΙΟΥ   26450 51304

meganisi (1)11

meganisi1