Ακόμα και αν δεν την έχεις επισκεφθεί, σίγουρα έχεις ακούσει για αυτήν. Το νησί σταθμός διασκέδασης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, τερματίζει πάντα πρώτο στις προτιμήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων παραθεριστών.

Οι λόγοι που καθιστούν την Μύκονο δημοφιλή προορισμό δια

 

κοπών είναι πολλοί. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, τα γαλαζοπράσινα νερά της, ο πολύχρωμος κόσμος που κυκλοφορεί στα σοκάκια της. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Μύκονος για αιώνες ζούσε στη σκιά του θρησκευτικού κέντρου της Δήλου και μόλις στις

 αρχές της δεκαετίας του 50 άρχισε να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες. Έπειτα τα πράγματα πήραν τη θέση τους. Το νησί άρχιζε να εντυπωσιάζει τους ολοένα και περισσότερους παραθεριστές, ώστε μέσα σε μια δεκαετία καθιερώνεται ως το νησί των διασημοτήτων. Μια φήμη που τη διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος της. Η επικρατέστερη είναι αυτή που συνδέεται με το μύθο του Ηρακλή και τη μάχη με τους Γίγαντες. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ηρακλής εξόντωσε τους γίγαντες και τους έθαψε κάτω από τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς της Μυκόνου. Το όνομά της φαίνεται να δηλώνει το “σωρό λίθων” ή τον “πετρώδη τόπο”. Μια άλλη τώρα θεωρία θέλει το νησί να συνδέεται με τον ήρωα Μύκονο, γιο του βασιλιά της Δήλου Άνιου, που ήταν με τη σειρά του γιός του Απόλλωνα και της νύμφης Ροιούς, απογόνου του Διονύσου.

Το νησί των ανέμων, όπως πολλοί το αποκαλούν εξ αιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στο νησί, πρωτοστάτησε και στην ελληνική επανάσταση με βασική πρωταγωνίστρια την ηρωίδα του νησιού Μαντώ Μαυρογένους.

Μύκονος είναι…Το νησί με τις χρυσές αμμουδιές, τις μαγικές νύχτες και τα πεντακάθαρα νερά.

Πολλές παραλίες να επισκεφθεί κανείς. Μία για κάθε γούστο. Από την «trendy» παραλία στην Ψαρού, όπου θα συναντήσετε πολλούς επωνύμους και την παραλία στο super paradise (γνωστή για τα ατελείωτα ξεφαντώματα) μέχρι την οικογενειακή αμμουδιά στο Πλατύ Γιαλό και αυτή της Ελιάς, μια από τις μεγαλύτερες της Μυκόνου στα νοτιοανατολικά του νησιού. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τις παραλίες στη Φτελιά, στον Άγιο Ιωάννη, στο Καλό Λιβάδι, στην Παράγκα κ.α. Αν πάλι τώρα θέλετε να γλιτώσετε την πολυκοσμία υπάρχει πάντα ο Κα

λαφάτης. Μια όμορφη παραλία και λιγότερο αναπτυγμένη από τις άλλες, στη νοτιοανατολική ακτή της Μυκόνου. Ο Καλαφάτης είναι το τέλειο σημείο για ιστιοσανίδα. Υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις για μπιτς βόλεϊ.

Τα καλύτερα μέρη για αγκυροβόληση, αν επιλέξετε να πάτε με σκάφος, βρίσκονται Νότια της Μυκόνου (κόλπος Paradise, Όρνος και παραλία Ελιάς). Η νέα μικρή μαρίνα στον Τούρλο (το νέο λιμάνι), βρίσκεται Βόρεια του παλιού λιμανιού, είναι συνήθως υπερπλήρης και δύσκολα θα βρεθεί μέρος στην προβλήτα για να δέσουν σκάφη.

Μύκονος είναι… Το κυρίαρχο λευκό χρώμα παλιών και νέων κτιρίων, η ψαριά πέτρα και τα γύρω χαμηλά βουνά, το άγγιγμα του ανέμου.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από τη χώρα του νησιού. Χαθείτε μέσα στα σοκάκια και ψωνίστε από τα μικρά μαγαζάκια, πιείτε κάτι στα μικρά καφέ και φωτογραφηθείτε στους ανεμόμυλους με τους φίλους σας ή με την μεγαλύτερη διασημότητα του νησιού, τον Πέτρο τον Πελεκάνο. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το πιο επιβλητικό μνημείο στη Χώρα, τον Ναό της Παναγίας Παραπορτιανής, που χρονολογείται από τον 16ο – 17ο αιώνα κι είναι χτισμένος με μια μοναδική ασύμμετρη αρχιτεκτονική. Αν τώρα θέλετε να μάθετε περισσότερα για το νησί, η Μύκονος διαθέτει Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Ναυτικό μουσείο όπου θα δείτε εξαιρετικές συλλογές από σημαντικά ιστορικά εκθέματα. Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο. Το ηλιοβασίλεμα στην Μικρή Βενετία με ένα δροσερό ποτό ανά χείρας.

Μύκονος είναι… οι ευχάριστοι άνθρωποι, οι κουβέντες.

Σε ένα νησί με τόσο τουρισμό, εντύπωση προκαλεί το πώς οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει τα έθιμα τους. Δεσπόζουσα θέση καταλαμβάνουν και τα πανηγύρια, με αποκορύφωμα αυτό του Δεκαπενταύγουστου. Για τους Μυκονιάτες τα πανηγύρια είναι τρόπος ζωής, άμεσα συνδεδεμένος με τις παραδόσεις και την ιδιοσυγκρασία τους. Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, τα περιμένουν με λαχτάρα για να ανταμώσουν μεταξύ τους, να αφήσουν στην άκρη τις έγνοιες, να γλεντήσουν και να χορέψουν, να μοιραστούν γεύσεις και μυρωδιές που αγαπούν. Το στοιχείο όμως που κάνει αυτές τις γιορτές χαράς και κεφιού ξεχωριστές δεν είναι άλλο από το αίσθημα της φιλοξενίας που είναι διάχυτο. «Όλοι , φίλοι, συγγενείς αλλά και επισκέπτες του νησιού, είναι καλοδεχούμενοι και κανείς δεν φεύγει ακέραστος!»

Χρήσιμες πληροφορίες

Δήμος : 22890 22201, 22890 23261

Λιμεναρχείο: 22890 22218

Αστυνομία Μυκόνου: 22890 27000, 22890 28890

Κέντρο Υγείας: 22890 23994

mykonos 2panagiriamykonos kalafatis