member of

Ναυτία

faa250e9aea7ebc91537ca9c76aaee3e XLΖαλίζεστε απλά και μόνο με την ιδέα ενός ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό; Αισθάνεστε περίεργα ακόμα και με το άκουσμα του τραγουδιού «βάρκα – βαρκούλα»; Τότε ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων με έντονα συμπτώματα ναυτίας.

Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να «αφυπνίσουν» αυτό το σύμπτωμα στον οργανισμό μας (δηλητηρίαση, εγκυμοσύνη, αλκοόλ κτλ) εμείς θα αναφερθούμε σε αυτόν που συνδέεται με την αγαπημένη μας θαλάσσια ενασχόληση.

Μotion sickeness

Στην περίπτωση αυτή, καταλυτικός παράγοντας είναι η κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, ναυτία εκδηλώνεται σε άτομα που περιστρέφονται ή αιωρούνται καθώς και σε άτομα που παρακολουθούν περιστρεφόμενα ή γρήγορα κινούμενα αντικείμενα. Κοινώς σε άτομα που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή με κάποιο πλωτό μέσο. Ιδιαίτερα τα ταξίδια με πλωτά μέσα συνοδεύονται συχνότερα από την πάθηση.

Η αιτία

Η ναυτία οφείλεται σε αντικρουόμενα μηνύματα που παίρνει ο εγκέφαλος σε σχέση με τη θέση που έχει το σώμα στο χώρο. Κατά το ταξίδι, ο εγκέφαλος παίρνει μηνύματα για τη θέση και κίνηση του σώματος από αισθητήρια όργανα στα μάτια, στο εσωτερικό αυτί (λαβύρινθο), στους μυς, στις αρθρώσεις και στο δέρμα. Για παράδειγμα όταν γίνονται κινήσεις σε πλοίο ή αεροπλάνο τις ανιχνεύει το εσωτερικό αυτί με το λαβυρινθικό σύστημα ενώ το οπτικό σύστημα με τα μάτια δεν το αντιλαμβάνεται.  Σε αυτήν την περίπτωση ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά και συγκρουόμενα μηνύματα για τη θέση και κίνηση του σώματος στο χώρο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία.

Φανταστείτε ότι κάθεστε στα πίσω καθίσματα ενός αυτοκινήτου και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διαβάζετε ένα βιβλίο. Το εσωτερικό αυτί όπως και οι υποδοχείς του δέρματος σας, θα ανιχνεύσουν την κίνηση και θα ειδοποιήσουν τον εγκέφαλο. Όμως τα μάτια που είναι προσηλωμένα στο βιβλίο, δεν ανιχνεύουν την κίνηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα ναυτίας.

nauseaΣυμπτώματα

Η μορφή αυτή ναυτίας είναι καλοήθης, διαρκεί συνήθως όσο διαρκεί το ερέθισμα. Σε κάποιους βέβαια, το πρόβλημα δεν σταματά μετά τη λήξη του ταξιδιού και μπορεί να έχουν συμπτώματα ακόμη και για λίγες μέρες μετά το ταξίδι. Συγκεκριμένα, εκδηλώνεται με ζαλάδα, χασμουρητό, πονοκέφαλο, κρύο ιδρώτα, ανακάτεμα του στομαχιού και εμετό.

Αν και η ναυτία μπορεί να εμφανισθεί και μόνη της σαν σύμπτωμα εν τούτης τις περισσότερες φορές αυτή συνοδεύεται ή ακολουθείται από εμετούς, έτσι ώστε ναυτία και έμετος να θεωρούνται σαν ένα αδιαίρετο δίδυμο. Παρόλα αυτά το ένα δεν προϋποθέτει την ύπαρξη του άλλου.

Πρόληψη

Όταν ταξιδεύεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις προληπτικά για να αποφύγεις μια ενδεχόμενη αδιαθεσία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι σημαντικό τα μάτια να βλέπουν την ίδια κίνηση που θα ανιχνεύει το εσωτερικό αυτί.

Όταν είστε επάνω στο σκάφος, πηγαίνετε στο κατάστρωμα και όχι στα χαμηλότερα επίπεδα του πλοίου και να κοιτάζετε μακριά στον ορίζοντα.

Εάν είστε ευαίσθητοι στη ναυτία, μη διαβάζετε όταν ταξιδεύετε και να κάθεστε με τρόπο που να βλέπετε προς την κατεύθυνση που γίνεται η κίνηση του ταξιδιωτικού μέσου. Ταυτόχρονα εάν αντιληφθείτε ότι υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που έχει ναυτία κατά το ταξίδι σας, αποφεύγετε να το κοιτάζετε.

Αποφεύγετε να τρώτε φαγητά λιπαρά, πικάντικα ή με έντονες οσμές, πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας,

Για να ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες ναυτίας στα παιδιά, εφαρμόζετε τις ίδιες αρχές όπως και για σας. Επιπρόσθετα στο αυτοκίνητο, είναι καλό να κάθονται αρκετά ψηλά για να μπορούν να βλέπουν έξω στον ορίζοντα.

F7B31C6F38303CD51CFE74062EFDC6B5Φαρμακευτική υποστήριξη

Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε, ώστε να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε το πρόβλημα της ναυτίας. Κάποια μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή ενώ σε κάποια άλλα είναι απαραίτητη. Για αυτό το λόγο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποιο είναι το καταλληλότερο για την περίπτωση σας.

Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ναυτίας είναι:

Διμενιδρυνάτη (δραμαμίνη),

Μεκλιζίνη,

Κυκλιζίνη,

Διφενυδραμίνη

Σκοπολαμίνη: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επίθεμα που τοποθετείται πίσω από το αυτί. Η τοποθέτηση του επιθέματος γίνεται 6 έως 8 ώρες πριν από το ταξίδι. Προφυλάσσει από τη ναυτία για 3 μέρες αλλά πρέπει να τοποθετείται πριν από την έναρξη του ταξιδιού.