member of

Οινούσσες

InoussesΗ διαδρομή μας στα νησιά της άγονης γραμμής συνεχίζεται. Αυτή τη φόρα θα σας ταξιδέψουμε σε ένα άγνωστο για τους περισσότερους σύμπλεγμα νησιών, τις Οινούσσες.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σύμπλεγμα βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, συνολικής έκτασης 17,4 τ. χιλιομέτρων που ανήκουν στο νομό Χίου και βρίσκονται σε γεωγραφική εγγύτητα με τα παράλια της μικρασιατικής χερσονήσου της Ερυθραίας. Απέχουν μόλις 9 ναυτ. μίλια από την πόλη της Χίου και αποτελούν το δήμο Οινουσσών του νομού Χίου.

Το μεγαλύτερο νησί από τα 16 είναι η Οινούσσα ή Οινούσσες ή Αιγνούσα ή Εγνούσα, με λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους, που έχει δώσει και το όνομά της στο σύμπλεγμα.

Στην αρχαιότητα το νησί ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του και πιστεύεται ότι από τη ρίζα της λέξης οίνος προέρχεται και το όνομα Οινούσσες. Η ονομασία Eγνούσα, που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του νησιού προέρχεται από το αρχαία όνομα του φυτού λυγαριάς, “άγνος”, που υπάρχει παντού στο νησί.

Πρώτη αναφορά για την Οινούσσα γίνεται απ τον Θουκυδίδη και αργότερα από τον Ηρόδοτο, ο οποίος μας πληροφορεί ότι όταν οι Φωκαείς ζήτησαν από τους Χίους να εγκατασταθούν εκεί, ύστερα από την καταστροφή της πόλης τους από τους Πέρσες, οι Χίοι αρνήθηκαν την πώληση του νησιού για να μην χάσουν τα εμπορικά προνόμια. Στο νησί δεν έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφές, έχουν εντοπιστεί όμως λιγοστές αρχαιότητες (οικιστικά λείψανα, ψηφιδωτά κλπ).

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και επέστρεψαν σε αυτό μετά το 1827. Οι δυσκολίες τους όμως δεν τελείωσαν με την επιστροφή τους στα νησιά, καθώς ο Τούρκος κατακτητής φρόντισε να είναι ιδιαίτερα αυστηρός μαζί τους. Οι δυσβάσταχτοι φόροι οδήγησαν τελικά τους περισσότερους άντρες στη θάλασσα. Πολλοί από αυτούς έγιναν αργότερα πλοιοκτήτες και σήμερα μερικοί από τους πιο πλούσιους και παγκοσμίως διάσημους εφοπλιστές κατάγονται από αυτό το μικρό νησί.

inousses 4assets LARGE t 183762 53735817 type12128Το νησί της Ναυτοσύνης

Με λίγα λόγια οι Οινούσσες είναι ένα ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, πασίγνωστο για τη μεγάλη ναυτική παράδοση και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Αναδύθηκε μέσα από τα καταγάλανα νερά, στο πέρασμα μεταξύ Χίου και Μικρασίας, στη συνάντηση του Αιόλου με τη σκληρή ηλιοκαμένη γη του νησιού. Σήμερα, οι Οινούσσες είναι ειδυλλιακός τόπος διακοπών, με μαγευτικές παραλίες, με γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους, που καμαρώνουν για το νησί. Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα.

Οι παραλίες του νησιού είναι μικρές και ήσυχες κατάλληλες για παιδιά, για θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα, για ατέλειωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Χαρακτηριστικές είναι το «Μπιλάλι», το «Φασόλι» αλλά και η μεγάλη αμμώδης παραλία του Απηγάνου, η οποία διαθέτει και μικρή μαρίνα για σκάφη. Ακολουθούν βορειότερα η παραλία «Φώκια» και αυτή του «Τσελεπή». Στα βόρεια του νησιού υπάρχουν επίσης ο «Χόχλακας» και η «Κατσίκα». Πανέμορφες και οι ανατολικές ακτές του Αγ. Γιάννη, ο όρμος του Φουρκερού, του Ασπαλαθρόκαμπου, του Μάρμαρου, της Αλυκής, γραφικές, ήσυχες, με άμμο και καταγάλανα νερά, περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

Το μεγαλύτερο όμως στολίδι του νησιού είναι το Ναυτικό μουσείο. Ιδρύθηκε αρχικά ως σωματείο το 1965, με σκοπό να στεγάσει πίνακες του Αριστείδη Γλύκα, μισομόντελα πλοίων, ναυτικά όργανα και καθετί σχετικό με τη σπουδαία ναυτική παράδοση των Οινουσσών. Όλα τα αντικείμενα ανήκαν σε οινουσσιακές οικογένειες, οι οποίες τα δώρισαν στο Μουσείο. Το 1991 εγκαινιάστηκε υπό τη νέα του μορφή και πλουσιότερο σε περιεχόμενο. Έκτοτε το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών έχει δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης. Η μεγάλη ναυτική παράδοση των Οινουσσών δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο θεματοφύλακα, αφού στους χώρους του παρουσιάζεται η εξέλιξη των Οινουσσίων από τα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα στα ατμόπλοια των αρχών του 20ού αιώνα και στα σύγχρονα πλοία της εποχής μας.

Πέρα από μουσείο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη του νησιού καθώς και η μονή «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» χτισμένη από το 1962.

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι και το πλήθος εκδηλώσεων, κυρίως το καλοκαίρι, οι οποίες ενισχύουν την πολιτιστική παράδοση του. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές διοργανώσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις, ομιλίες και πολλά παραδοσιακά πανηγύρια καθιστούν τις Οινούσσες ένα νησί με έντονη δραστηριότητα, έτοιμο να μαγέψει όλους τους επισκέπτες του. Έλληνες και ξένους.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δήμος Οινουσσών: 22710-55326 22710-55721

Αστυνομία: 22710-55222

Υπολιμεναρχείο: 22710-55394

Ιατρείο: 22710-55300

north oinoussesoinousses27851.ce9fceb9cebdcebfcf85cf83cf83ceb5cf83 1.jpg-400x0