member of

Υποθερμία

ypothermia-300x124Μπορεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα άτομο που πέφτει στη θάλασσα να είναι ο πνιγμός, υπάρχουν ωστόσο και άλλοι κίνδυνοι που παραμονεύουν κατά την επαφή του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φαινόμενο της υποθερμίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός, ρυθμίζει την εσωτερική του θερμοκρασία με πολύ ακριβή τρόπο. Όταν υπάρχει ζέστη ιδρώνουμε για να αποβάλουμε θερμότητα και να δροσιζόμαστε. Όταν κρυώνουμε, το ρίγος που μας κυριεύει έχει στόχο την παραγωγή θερμότητας για να διατηρούμε μια κανονική θερμοκρασία σώματος.

Όμως η παρατεταμένη παραμονή μας σε κατάσταση κρύου, οδηγεί στην ανεπάρκεια των μηχανισμών που έχει ο οργανισμός μας για να κρατά σε φυσιολογικά πλαίσια τη θερμοκρασία του.

feel coldΌταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Η υποθερμία, εάν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλεί απώλεια συνείδησης, καρδιακή ανακοπή και θάνατο.

Πρέπει να ξέρετε ότι για να πάθει κάποιος υποθερμία, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνθήκες μεγάλου ψύχους. Η υποθερμία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ήπιο καιρό όταν είστε βρεγμένοι και εξαντλημένοι.

Οι άνθρωποι που παθαίνουν υποθερμία, μπορεί αρχικά να μην το αντιλαμβάνονται. Ο λόγος είναι διότι η κατάσταση προκαλεί πνευματική σύγχυση που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη. Επίσης ακόμη ένας λόγος που κάνει τους ανθρώπους να μην την αντιλαμβάνονται έγκαιρα, είναι επειδή η υποθερμία εγκαθίσταται προοδευτικά ταυτόχρονα με την πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να είστε ενήμεροι για την προοδευτική εγκατάσταση της υποθερμίας που μπορεί να μη γίνει έγκαιρα αντιληπτή.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν:

  • Ανεξέλεγκτο ρίγος
  • Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου
  • Ασυνήθιστα χαμηλή συχνότητα αναπνοής
  • Κρύο και χλωμό δέρμα
  • Απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία
  • Παράλογη συμπεριφορά ή απάθεια
  • Καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός
  • Μαζί με την υποθερμία μπορεί να συνυπάρχει και κρυοπάγημα

52F26550F7F9273C83F0E13AA8A9283AΠως αντιμετωπίζουμε την υποθερμία

Η άμεση αντιμετώπιση της υποθερμίας, περιλαμβάνει το ζέσταμα του σώματος για να προληφθούν επιπλοκές ή ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό. Σε ακραίες καταστάσεις, οι άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης μπορούν να σώζουν ζωές.

Αρχικά πρέπει να βγαίνουν όλα τα βρεγμένα ρούχα που δυνατόν να υπάρχουν. Εάν γίνεται, το άτομο με υποθερμία πρέπει να μεταφέρεται άμεσα σε εσωτερικούς χώρους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να προστατεύεται το σώμα του από τον άνεμο, να καλύπτεται το κεφάλι και με κουβέρτες να απομονώνεται από το κρύο. Είναι καλύτερα εάν γίνεται να τοποθετούνται κουβέρτες ή άλλο απομονωτικό υλικό και κάτω από το θύμα της υποθερμίας.

Βεβαία είναι απαραίτητο να κληθούν αμέσως οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και του πλησιέστερου νοσοκομείου ή γιατρού.

Στις περιπτώσεις που η αναπνοή είναι επικίνδυνα χαμηλή ή σταματά εντελώς, τότε πρέπει άμεσα να αρχίσει καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, στο θώρακα και στις βουβωνικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει διότι έτσι θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορά διαμέσου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που περνούν από τις εν λόγω κομβικές περιοχές.

Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγετε να θερμαίνετε πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια. Ο λόγος είναι διότι έτσι το κρύο αίμα θα φεύγει από την περιφέρεια και θα πηγαίνει στο κέντρο του σώματος επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση.

Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ του θύματος της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.

Στα θύματα υποθερμίας δεν πρέπει να δίνεται αλκοόλ. Αντίθετα να δίνονται γουλιές ζεστών, μη αλκοολικών ροφημάτων όπως το τσάι με ζάχαρο το οποίο κυκλοφορώντας άμεσα στο αίμα θα προσφέρει ενέργεια και θερμότητα.