Βρισκόμαστε στις αρχές Σεπτέμβρη και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για μικρές και μεγάλες αποδράσεις. Ο κόσμος στα νησιά έχει αρχίσει να αραιώνει, ο καιρός να δροσίζει και οι τιμές να κατεβαίνουν.
Δράττοντας αυτήν την ευκαιρία, αναχωρούμε για το επόμενο μας προορισμό. Ποιος είναι αυτός;
Με μια γρήγορη ματιά
Ο Αγιος Ευστράτιος είναι ένα από τα νησιά της «άγονης γραμμής», με ηφαιστειογενές έδαφος και πεντακάθαρες παραλίες, ιδανικός τόπος για ήρεμες διακοπές κοντά στη φύση. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ευστράτιο, ο οποίος έζησε εκεί εξόριστος όπου και πέθανε, κατά τον 9ο αιώνα. Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του νησιού. Ο Αγιος Ευστράτιος ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου το οποίο έχει έκταση 45 τετρ. χλμ. και υπάγεται διοικητικά στη Λήμνο.
Ταξίδι στο παρελθόν…
Φτάσαμε στη Λήμνο από τον Πειραιά και από εκεί παίρνουμε το καράβι για τον Άγιο Ευστράτιο. Όση ώρα διαρκεί το ταξίδι ρίχνουμε μια ματιά στην ιστορία του νησιού αυτού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα το νησί κατοικείται από τη Μυκηναϊκή Εποχή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια της αρχαίας πόλης Νέαι. Στα χρόνια της Εικονομαχίας, ο Όσιος Ευστράτιος ο θαυματουργός, διωκόμενος αποβιβάστηκε στο νησί, διακόπτοντας το ταξίδι προς τον τόπο εξορίας του. Εδώ μόνασε και εδώ απεβίωσε τον 9ο μ.Χ. αιώνα. Βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά που και σήμερα ονομάζεται “Άη Στρατιού”. Το 1021 ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος παραχώρησε το νησί στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας και χρησιμοποιήθηκε ως “Φροντιστήριον αγένειων μοναχών”. Άραβες και Τούρκοι πειρατές συχνά εύρισκαν καταφύγιο εκεί και οι λιγοστοί κάτοικοί του κρύβονταν στη σπηλιά που και σήμερα ονομάζεται “Καταφύγι”.
Ιστορικός σταθμός αποτελεί και το 1968 όπου ένας ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί. Θύματα 24 νεκροί και 100 τραυματίες. Ο παλιός οικισμός σχεδόν καταστράφηκε και έδωσε τη θέση του σ’ ένα νέο, που κτίστηκε στο μέρος που οι κάτοικοι είχαν πριν τα περιβόλια τους.
Ο Άγιος Ευστράτιος ήταν επίσης για 4 δεκαετίες γνωστός ως τόπος εξορίας. Το 1928 έφθασαν οι πρώτοι κρατούμενοι, διωκόμενοι για πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα. Ανάμεσά τους οι Βάρναλης, Ρίτσος, Καρούζος, Κατράκης, Πατρίκιος, Λειβαδίτης. Μάλιστα ο Μάνος Κατράκης ανέβασε και μια θεατρική παράσταση: Τους “Πέρσες” του Αισχύλου.
Η ιστορική αναδρομή θα μπορούσε να ήταν λεπτομερέστερη εάν δεν ακούγαμε από τα μεγάφωνα του πλοίου ότι φτάσαμε στον προορισμό μας. Τι λέτε κατεβαίνουμε;
Μπροστά μας αποκαλύπτεται μια πανέμορφη περιοχή. Ένας ιδανικός προορισμός για πλήρη ησυχία και ξεκούραση στις διακοπές. Γενικά λόγω του μικρού μεγέθους του το νησι προσφέρεται για περπάτημα και ορειβασία γι’αυτό οι φίλοι της περιήγησης μπορούν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του νησιού διασχίζοντας υπέροχες φυσικές διαδρομές.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, έδρα της ομώνυμης κοινότητας βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του, όπου και το γραφικό λιμανάκι του. Σήμερα στο νησί ζουν 250 μόνιμοι κάτοικοι. Ασχολούνται κυρίως με την αλιεία αλλά και με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.
Μιας και καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού απολαύσαμε τη συντροφιά του ήλιου, αποφασίσαμε να δροσιστούμε.
Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού. Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο μεταφορικό μέσο θα αρκεστούν στην παραλία του οικισμού.
Ξεκινώντας από τον οικισμό και κατευθυνόμενοι νότια η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι του Αγίου Αντωνίου. Πρόκειται για μία μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα και πολύ κοντά βελανιδιές που εξασφαλίζουν σκιά.
Η επόμενη παραλία είναι ο Άγιος Δημήτριος. Η πρόσβαση εκεί είναι πολύ πιο εύκολη, γι’ αυτό και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Η παραλία είναι αμμουδερή, αρκετά μεγάλη και με πολλές βελανιδιές. Οι γειτονικές ακτές είναι βραχώδεις και ενδείκνυνται για υποβρύχιο ψάρεμα.
Νότια του Άη Δημήτρη βρίσκεται η παραλία Τρηγάρη (“του Ρηγάρη”), επίσης αμμουδερή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με τα πόδια αφήνοντας το αυτοκίνητό σας λίγο πριν το τέλος του δρόμου προς Άγιο Δημήτριο.
Λίγο μακρύτερα βρίσκονται οι παραλίες Φτελιό και Λιδαριό. Αν ακολουθήσετε την κατεύθυνση προς Λιδαριό μετά από πεντακόσια περίπου μέτρα θα διαπιστώσετε ότι ο δρόμος φτάνει σε μια ρεματιά. Εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα συνεχίσετε προς την παραλία με τα πόδια για άλλα πεντακόσια μέτρα. Η παραλία είναι αμμουδερή και μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, κατά την άποψή μας, η ομορφότερη παραλία του νησιού.
Τέλος μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Αλονίτσι,τη μεγαλύτερη του νησιού στη βορειοανατολική του πλευρά.
Όσοι διαθέτετε σκάφος μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλες μικρότερες παραλίες που δεν προσεγγίζονται διαφορετικά. Επίσης, αν ασχολείστε με το υποβρύχιο ψάρεμα, να έχετε υπόψη σας ότι καλοί ψαρότοποι υπάρχουν γύρω από τις βραχονησίδες Δώδεκα Απόστολοι, Δασκαλιό και Βέλια.
Τουριστικές υποδομές
Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού ο Άγιος Ευστράτιος αποκτά συνεχώς φίλους, που εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις ομορφιές του. Οι παρθένες παραλίες του, τα φρέσκα ψάρια του και το εξαιρετικής ποιότητας τυρί του προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Στο νησί υπάρχουν μικρές πανσιόν κι ενοικιαζόμενα, ταβέρνες και καφέ-μπαρ, που δίνουν τη δυνατότητα στους παραθεριστές να απολαύσουν τη φιλοξενία των κατοίκων και την ηρεμία του τόπου. Στο νησί λειτουργεί βενζινάδικο και γραφείο για ενοικιαζόμενα μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα. Διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, ενώ στο λιμάνι του μπορεί να φιλοξενηθεί ικανός αριθμό σκαφών αναψυχής.
Γι αυτό και εσείς μην το πολυσκέφτεστε. Ελάτε γρήγορα.
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 2254093210
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 2254093222
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2254093201
ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2254093393