Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Νομική Αθηνών έσπευσαν για άλλη μια φορά οι φωνές της συντήρησης της ελληνικές κοινωνίας και της σκληρής δεξιάς (Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ.) να μιλήσουν για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ποντάροντας στην αφύπνιση των συντηρητικών αντανακλαστικών της ακαδημαϊκής κοινότητας, προέτρεπαν εδώ και μέρες την ήμερη άρση του ασύλου στο χώρο της Νομικής, με σκοπό την απομάκρυνση των εγκατεστημένων μεταναστών.
Ως ΠΑΣΠ εξ’ αρχής είχαμε προτείνει τη μετεγκατάσταση των μεταναστών σε ένα άλλο χώρο, όπου θα μπορούσαν να τους παρασχεθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης και παράλληλα το πανεπιστήμιο θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσει το κτήριο της Νομικής εκ νέου για τις ανάγκες των φοιτητών και της λοιπής ακαδημαϊκής κοινότητας.
Εν τέλει, οι ακραίες φωνές που αμφότερες επιθυμούσαν την πραγματοποίηση σύγκρουσης με αιματηρά αποτελέσματα και κατάληψης του ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής, με σκοπό το διχασμό του πανεπιστημίου και της κοινωνίας σε αντίπαλα στρατόπεδα, μπήκαν για άλλη μια φορά στο περιθώριο. Αποδείχτηκε πως ο διάλογος και η συνεννόηση μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές λύσεις προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το δυστυχές γεγονός ότι κάποιες δυνάμεις της αριστεράς επεδίωξαν να εμπορευτούν πολιτικά το δράμα των μεταναστών. Με αυτήν τους τη κίνηση το μόνο που κατάφεραν ήταν να ρίξουν και άλλο νερό στο μύλο της ακραίας αντίδρασης, να υποβαθμίσουν το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο και να λειτουργήσουν συκοφαντικά για το άσυλο.
Απευθυνόμενοι προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θέλουμε να επισημάνουμε ότι, το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε από το νόμο πλαίσιο 1268/82, προκειμένου να εξασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την ελεύθερη διδασκαλία και έρευνα καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής τη λήψη αποφάσεων κάθε κοινωνικής ομάδας εντός του πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι ο θεσμός του ασύλου είναι άμεσα συνυφασμένος με αυτόν της ομαλής και δημοκρατικής λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και στην καθημερινή διασφάλιση της δημοκρατίας στην κοινωνία.
Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των δημοκρατικών θεσμών της ελληνικής κοινωνίας, καθώς διδάσκει τη δημοκρατία στη βάση των ανθρώπινων αξιών. Το σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο ως κοινωνικός ιστός είναι δεμένο με αυτές τις αξίες και δεν μπορεί να χτιστεί πάνω στην ξενοφοβία και μακριά από τους δημοκρατικούς θεσμούς που το ανέδειξαν ως προπύργιο δημοκρατικών αγώνων και προμετωπίδα της προόδου της χώρας μας.
Ως Π.Α.Σ.Π., θεωρούμε λοιπόν εντελώς παράλογο ως και ύποπτο να τίθεται “ζήτημα ασύλου”. Το μόνο ζήτημα που υπάρχει είναι η αποκατάσταση του ρόλου των φοιτητών στην εφαρμογή του Νόμου με τη συμμετοχή τους στο σχετικό όργανο λήψης αποφάσεων. Το Άσυλο δεν είναι μουσειακό κατάλοιπο, αποτελεί απόκτημα αγώνων και δεν θεωρούμε ότι είναι μερικώς διαπραγματεύσιμο. Οι μηδενιστικές λογικές που αντιλαμβάνονται τα φοιτητικά κεκτημένα σε ποσοστιαίες μονάδες και το μερίδιο ευθύνης τους ως μέσο διαπραγμάτευσης θα είναι υπόλογοι στις αυριανές γενιές.
Καλούμε την σπουδάζουσα νεολαία σε προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών που διέπουν το ελληνικό πανεπιστήμιο και σε παράλληλο αγώνα για την αναγέννηση και αναμόρφωση αυτού.
(τέλος ανακοίνωσης)
ΥΓ: Να τονίσουμε, για ακόμα μία φορά, πως στο Neolaia.gr δεν εκπροσωπούμε κάποια πολιτική ή (πιο σωστά) κομματική πλευρά, και πως μπορείτε να μας στείλετε για δημοσίευση, οποιαδήποτε (πολιτική, κομματική ή προσωπική) άποψή σας, μέσω του Neolaia Επικοινωνία!