lerosΗ Λέρος είναι νησί στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου στα Δωδεκάνησα.

Έχει πληθυσμό 8.207 κατοίκους (απογραφή 2001) και έκταση 54 τ.χλμ., με μήκος ακτών που φτάνει τα 71 χλμ., χάρη στον έντονο οριζόντιο διαμελισμό της. Το μεγαλύτερο χωριό (Αγία Μαρίνα Λέρου) έχει πληθυσμό 2.672 και ακολουθεί το Λακκί με 1.990 κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα η Λέρος έχει πολλά πολύ γραφικά και ελκυστικά χωριά στης πανέμορφες ακτές της. Τα περισσότερα από αυτά είναι θαυμάσια παραδείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Κρατούν τα αυθεντικά και παραδοσιακά χρώματα τους, γεγονός που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την ομορφιά τους. Σε κάθε χωριό υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα και ταβέρνες και διάφοροι άλλοι τουριστικοί εξοπλισμοί βρίσκονται στα τουριστικά θέρετρα και στην όμορφη πρωτεύουσα της Λέρου.

Οι οικισμοί Πλάτανος – Αγία Μαρίνα – Παντέλη είναι ενωμένοι. Σε αυτούς μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον Αλευρόμυλο, τους ανεμόμυλους, τις εκκλησίες, τα αρχοντικά καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην Αγία Μαρίνα. Οι παραλίες Πλάκες Αγίας Μαρίνας, Κριθώνη, Παντέλη και Βρωμόλιθος ενδείκνυται για κολύμπι.

Τα γραφικά Άλινδα βρίσκονται στο μυχό του όρμου της Αγίας Μαρίνας μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Ανάμεσα στα Άλινδα και την Αγία Μαρίνα βρίσκεται ο οικισμός Κριθώνη με όμορφα σπίτια και ξενοδοχεία.

Το Λακκί είναι κύριο λιμάνι του νησιού με επιβλητικά κτίρια και άψογη ρυμοτομία ευρωπαϊκής πόλης. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Κουλούκη, Μερικιά, Κόκκινα, Βρωμόλιθος και Βουρλίδια. Ο όρμος του Ξηρόκαμπου θυμίζει λιμάνι. Οι γύρω του οι λόφοι είναι πετρώδεις σκεπασμένοι με θάμνους.

Το Παρθένι βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και είναι ιστορικός και ιερός τόπος από τα αρχαία χρόνια.

Παραλίες

images (1)LerosIsland179 op_650x431images (2)Η Λέρος έχει περίπου 78 χιλιόμετρα από δαντελωτές ακτές με μικρούς και απομονωμένους κόλπους και ορμίσκους. Υπάρχουν αρκετές παραλίες κυρίως με βότσαλο και μερικές με άμμο. Πολλές από αυτές είναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις κυρίως στα Αλιντα και στο Παντέλι.

Η πιο τουριστική παραλία είναι στα Αλιντα με δυνατότητες για θαλάσσια σπορ όπως ιστιοσανίδα, κανό και σκι. Η παραλία έχει αρκετά πεύκα και αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά καθώς και ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Λίγα μόνο βήματα θα βρείτε κάθε λογής καταστήματα, εστιατόρια, μπαράκια και ταβέρνες καθώς και τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού. Προχωρώντας προς τα βορειοανατολικά από την παραλία Αλιντων μέσα από ένα δρόμο γεμάτο πεύκα θα βρείτε την παραλία Παναγιές από τις δυο πλευρές ενός μικρού λόφου με ένα μικρό εκκλησάκι. Η πρώτη παραλία έχει άμμο και η δεύτερη βότσαλο. Προχωρώντας από τη δεύτερη παραλία και περνώντας μια πηγή θα βρείτε τη παραλία Δύο Λισγάρια, μια παραλία όμορφη με ευκαλύπτους και με ένα μπαράκι τον Ζέφυρο που οργανώνει μπητς πάρτι καθώς και ένα εστιατόριο. Ο δρόμος από τα Αλιντα μέχρι αυτές τις παράλιες είναι ασφαλτοστρωμένος.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής παραλία στη Λέρο είναι η παραλία του Παντελιου, στην μια άκρη έχει ψιλό βότσαλο και στην άλλη έχει άμμο. Η παραλία είναι καλά οργανωμένη με ντους και καμπίνες, έχει ομπρέλες με ξαπλώστρες και είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά καθώς και κολύμπι με αναπνευστήρα. Δίπλα στην παραλία θα βρείτε καφενεία και ψαροταβέρνες, καθώς και μια υπέροχη καφετέρια μπαρ το Καστέλο που προσφέρει καταπληκτική θέα καθώς και ελεύθερο ιντερνέτ καφέ.

Η παραλία του Βρωμολιθου βρίσκεται δίπλα από τον κόλπο του Παντελιού. Μπορείτε να πάτε εκεί από τα σκαλιά στο Παντελι που ανεβαίνουν στα Σπηλια και να στρίψετε αριστερά στο δρόμο που πάει για Βρωμόλιθο. Αν έρχεστε από το Λακκί στρίβετε δεξιά στην Άγκυρα προς Βρωμόλιθο. Η παραλία έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες στην βόρεια πλευρά και υπάρχει παρκινγκ για αυτοκίνητα δίπλα στην ταβέρνα Παράδεισος. Η δεύτερη είσοδος είναι από το εστιατόριο το Πηγάδι. Ο Βρωμόλιθος είναι γενικά μια όμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο. Αν προχωρήσετε στα νότια πάνω από τα βραχάκια μπορείτε να πάτε στην παραλία του Τουρκοπήγαδου, μικρή με βράχια για βουτιές.

Μια άλλη μεγάλη παραλία είναι στον Ξηρόκαμπο, δεν είναι οργανωμένη όπως οι παραλίες που αναφέραμε αλλά έχει αρμυρίκια για σκιά και μερικές ταβέρνες για φαγητό όπως το Αλώνι. Στο Λακκί ειναι η παραλία Κουλούκι πολύ κοντά στο λιμάνι με άμμο και ένα εστιατόριο. Αν προχωρήσετε 300 μέτρα περίπου θα φτάσετε στην παραλία Μερκιές που εκεί θα βρείτε και το πολεμικό μουσείο της Λέρου. Η Μερκιά έχει βότσαλο και δεντράκια στην παραλία για σκιά και συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο. Αν προχωρήσετε προς το Κατσούνι θα βρείτε πολλούς κολπίσκους ιδανικούς για βουτιές με κρυστάλλινα νερά, στην τοποθεσία Κόκκινα θα βρείτε μια άλλη μικρή παραλία.

Η παραλία της Γούρνας στα βορειοδυτικά είναι κοντά στα Αλιντα και είναι στο σύνολο της αμμώδης. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη παραλία της Λέρου που όμως δεν έχει αναπτυχτεί όπως θα έπρεπε, το πρόβλημα είναι ότι την πιάνει το μελτέμι αλλά είναι ιδανική για σερφινγκ. Θα βρείτε ομπρέλες και μια ταβέρνα καθώς και δέντρα στην παραλία για σκιά. Κοντά στην Γούρνα είναι η παρήλιες του Δρυμώνα και της Κόκκαλης.

Στα βόρεια του νησιού βρίσκεται η παραλία Πλεφούτης, μια μεγάλη παραλία με βότσαλο και αρκετά αρμυρίκια για σκιά. Εάν προχωρήσετε στο τέλος της παραλίας θα βρείτε μικρούς ορμίσκους όπου θα είσαστε απόλυτα μόνοι σας. Στην αρχή της παραλίας υπάρχει το εστιατόριο ακρογιάλι με φρέσκα ψάρια και μεζέδες.